Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter fredsavtalet – gerillan återgår till väpnad konflikt

Delar ur Farc-gerillan meddelar att de plockar upp vapen igen. Foto: FARC VIDEO / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Beskedet oroar den colombianska regeringen. Foto: JUANCHO TORRES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En 53 år lång och blodig konflikt nådde sitt slut – och Farcgerillan lämnade över alla sina vapen. 

Nu uppges delar av gerillan i Colombia plocka upp vapen igen och återgå till en väpnad konflikt, skriver AFP. 

Orsaken ska vara ett missnöje över fredsavtalet som slöts 2016. 

I augusti 2016 slöts ett historiskt fredsavtal mellan Farcgerillan och den colombianska regeringen under ett sammanträde i den kubanska huvudstaden Havanna. 

Farcgerillan skulle i stället bli en del av den colombianska politiken med ett legitimt parti. 

– Det har varit ett tufft jobb, med både ljusa och mörka stunder. Men vi har jobbat med våra hjärtan, och vi kan nu meddela att det är möjligt att föra vårt land framåt, sa Ivan Marquez, Farc-gerillans förhandlare, enligt BBC, i samband med fredsavtalet. 

Men huruvida avtalet har fungerat i praktiken har varit forum för debatt. 

Farcgerillan i Colombia återgår till väpnad konflikt

Nu uppger tidigare ledare inom Farcgerillan att de återgår till väpnad konflikt på grund av ett missnöje mot fredsavtalet som de menar att regeringen har svikit, rapporterar AFP och Reuters.

En tidigare ledare, Ivan Marquez, meddelade deras beslut i en film som publicerades på torsdagen. I filmen, där den tidigare ledaren framträder tillsammans med 17 andra beväpnade personer, framgår att de nu ska inleda en ny offensiv. 

Colombias president Ivan Duque gick till val med löften om att ändra delar av fredsavtalet – något som han dock inte har gjort, enligt Reuters. 

Oro i Colombia efter Farcgerillans besked

Farcgerillans besked har tagits emot med oro i den colombianska regeringen. 

– Det är ett väldigt oroande tillkännagivande, säger Miguel Ceballos, colombianska regeringens fredskommissionär, enligt AFP. 

Han fortsätter: 

– Det är ingen överraskning för regeringen. Tyvärr har dessa personer redan gjort det klart, genom deras agerande, att de har svikit avtalet.

Miguel Ceballos menar dock att gerillans resurser är begränsade. 

– Det är ingenting som landet borde hysa farhågor över, säger han enligt Reuters. 

Farc står för Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia och bildades 1964 som en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.