Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Faran med symtomfri smitta – professorn varnar: ”Oroar mig”

Väg risken med att bli smittad av corona kontra risken att ta ett vaccin, säger Farshid Jalalvand.
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi
Foto: Ulf Sirborn. / Karolinska institutet
Trängsel i Stockholm under november.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Ungefär fem dagar efter att du har smittats av corona, får du symtom.

Men redan två dagar före kan du föra viruset vidare till andra – utan att du vet om att du är sjuk.

– Det är det som är farligt. Den person som ska få symtom om något dygn, har ingen aning om att den bär på viruset och kan gå runt på gator, torg eller ta bussen, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska institutet. 

Samtidigt har majoriteten av regionerna larmat om att de inte hinner med smittspårningen i tillräckligt snabb takt, något som oroar Dillner. 

Den andra vågen fortsätter att dra in över Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens eget scenario kan Sverige nå en möjlig topp i smittspridningen i mitten eller slutet på december, men det är fortfarande osäkert. 

KI-professorn Joakim Dillner höjer nu ett varningens finger, angående symtomfri smitta.  

Anledningen är en kartläggning från Sveriges Radio i början på december, som visade att 18 av 21 regioner har svårt att hinna med smittspårningen, och att den således kan dröja. I flera regioner kan det handla om så lång tid att poängen med smittspårningen uteblir.

”Det oroar mig”

Detta är förödande när det gäller att stoppa smittan, enligt Joakim Dillner.

– Det oroar mig. Smittspårning är jätteviktigt för att få stopp på infektioner.

Joakim Dillner redogör sedan för ett exempel. Tänk att en person blir smittad av corona och utvecklar symtom under dag fem. En dag tidigare lever denna på som vanligt och träffar flera människor. 

Om smittspårningen inte går i gång förrän efter tre till fyra dagar, kan det få stora konsekvenser för spridningen av viruset.

Så ska du agera

– Då kan de som man smittat redan hunnit bli sjuka och smitta andra i sin tur. Då är man närmast hopplöst efter. Det blir en orimligt stor grupp personer och det går inte att bryta spridningen av epidemin, säger han. 

Joakim Dillner vill inte ge några exakta siffror på hur många som generellt blir smittade av någon som inte har symtom, men menar att det kan röra sig om hälften.

– Men det beror väldigt mycket på vilken fas i epidemin man är. 

Enligt Joakim Dillner finns det bara ett sätt att stoppa symtomfri smitta. Och det är att vara väldigt försiktig, även fast du tror att du är frisk.

– Man måste ta hänsyn till sådana saker som att inte vara för nära andra, eller gå på stora möten. Man kan inte tänka: Jag känner mig frisk, så det rör inte mig. Det kan det absolut göra. Man kan vara smittsam, även om man känner sig frisk. 


Under onsdagen rapporterades det dödligaste dygnet i USA sedan pandemin bröt ut.
Anna Ekström svarade på dina frågor i direktsändning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.