Farage: SD korrupta – av EU-champagne

Utrikeshandelsministern Anna Hallberg intervjuades på Di Världen
Nigel Farage var tidigare partiledare för Ukip.
Foto: SIPA/SHUTTERSTOCK / SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nigel Farage gör sina sista dagar som europaparlamentariker.

I en intervju med DN beklagar han sig för att Sverigedemokraterna inte hållit fast vid att lämna EU.

– Mycket champagne och trevliga luncher. De ändrar sin åsikt, säger Nigel Farage till tidningen.

Den 31 januari lämnar Storbritannien EU. Nigel Farage, eller ”Mr Brexit” som han också kallas, är i Strasbourg för allra sista gången.

För DN berättar Nigel Farage att han då ska vara på Parliament Square i London för en stor gatufest. Sedan väntar andra uppdrag, bland annat ska han skriva och föreläsa.

Farage har varit europaparlamentariker i 20 år. Samtidigt har han kallat institutionen för ett fängelse. Även om han har varit en färgstark ledamot misslyckades han med att bygga en koalition av EU-skeptiska partier.

När Nigel Farage valdes in till arbetade såväl Vänsterpartiet och Miljöpartiet aktivt för att Sverige skulle lämna EU. Även Sverigedemokraterna har gjort det.

”Hade förfärligt rykte”

Men sedan dess har MP bytt åsikt och varken V eller SD driver frågan. Farage skyller bland annat på mat och alkohol.

– Jag har sett individer och partier som är mot EU komma till EU och få en bil med chaufför, mycket champagne och trevliga luncher. De ändrar sin åsikt, säger Nigel Farage till DN.

Han fortsätter:

– Mänskliga varelser blir korrumperade. Det finns inga bättre ställen i världen att korrumpera människor än Bryssel och Strasbourg och Europeiska unionen.

Sverigedemokraterna är det svenska parti som har stått närmast Nigel Farage. När partiet 2014 valdes in i EU-parlamentet ingick det i samma partigrupp som Ukip, där Farage då var partiledare.

– Sverigedemokraterna hade ett förfärligt rykte, särskilt om man går tillbaka till tiden när partiet grundades. Ukip har alltid varit starkt emot rasism och antisemitism. Vad vi skulle göra med Sverigedemokraterna var ett stort beslut, säger Nigel Farage till DN.

Partiet fick en prövotid i gruppen, men lämnade senare och ingår nu i samma grupp som bland annat brittiska Tories.

Expressen har varit i kontakt med Sverigedemokraterna som avböjer att kommentera Nigel Farages uttalanden.

Allt du behöver veta om Brexit på tre minuter

Tre premiärministrar, två nyval – och en hel rad skrotade brexitavtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.