Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fårägaren: ”Vi orkar inte plocka fler lik”

Sammanlagt ett 60-tal får dog eller fick avlivas efter de två vargattackerna i Södertälje kommun.Foto: Privat
Per Pettersson, LRF-bas i Mälardalen, är kritisk till länsstyrelsens beslut att inte tillåta skyddsjakt på vargarna.Foto: LRF

Ett 60-tal får dog efter två vargattacker i Sjundareviret i Södertälje kommun förra veckan.

Men länsstyrelsen tillåter ingen skyddsjakt. De angripna fåren var inte tillräckligt skyddade av stängsel, hävdar man.

– Vi orkar inte längre plocka fler lik. Jag ger upp och slutar, säger Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg.

Vid två tillfällen, den 2 maj och den 5 maj, tog sig vargar in bland fåren på Molstaberg gård i Mölnbo i Södertälje kommun.

Ett 60-tal får dödades eller skadades så allvarligt att de senare fick avlivas.

Efter det fick länsstyrelsen i Stockholm in en ansökan om skyddsjakt på varg i området. Men den avslogs.

Ett 60-tal får dödades eller skadades så allvarligt i vargattacken i början av maj att de senare fick avlivas.

”Jag orkar inte gå ut och plocka döda djur hela tiden”

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att vargen vid båda angreppen har kunnat nå fåren utan att behöva passera några stängsel. Det beror på att man inte fått upp rovdjursstängsling i en av beteshagarna.

"Hagarna har stått helt öppna för vargen på grund av frånvaro av stängsel i vissa delar", skriver länsstyrelsen.

Efter vargattackerna genomfördes en intensiv stängslingsinsats på gården.

Men efter beskedet om avslag på skyddsjakt på vargen är gårdens ägare uppgivna. Nu har de beslutat att lägga ner verksamheten på Molstaberg säteri.

”Vi följer lagen att hålla inne våra får. Vi har inte en skyldighet att hålla ute statens rovdjur”, säger fårägaren Johan Lundgren.

– Jag känner mig helt urvriden. Jag orkar inte gå ut och plocka döda djur hela tiden, säger Johan Lundgren uppgivet.

– Vi trodde länsstyrelsen var till för att hjälpa oss och skydda vår verksamhet. Så var det inte.

”Vi har fullgoda staket”

Han menar att de följt lagen och skyddat sina får.

– Vi följer lagen att hålla inne våra får. Vi har inte en skyldighet att hålla ute statens rovdjur. Molstaberg har fullgoda fårstaket. Vi bygger nu rovdjursavvisande staket enligt en med länsstyrelsen gemensamt framtagen plan som vi följer, förklarar Johan Lundgren.

LRF: Helt horribelt

På Lantbrukarnas riksförbund är man mycket kritisk mot länsstyrelsen i Stockholm. Beslutet att stoppa skyddsjakt är horribelt, anser Per Petersson, LRF-bas i Mälardalen.

– Det finns inget i lagen som säger att en djurägare måste lägga ned miljonbelopp på att hålla djuren inne och vargen ut. Det har gått prestige i det här, säger Per Pettersson som ser händelserna nu som kronan på verket efter en lång rad kontakter med länsstyrelsen i vargfrågan.

Per Pettersson, LRF-bas i Mälardalen, är kritisk till länsstyrelsens beslut att inte tillåta skyddsjakt på vargarna.Foto: LRF

Detta sedan upprepade vargattacker vid Molstaberg för tre år sedan.

Enligt Per Pettersson stoppas inte en hungrig varg av ett elstängsel heller.

– Vi anser att hela reviret, fyra vargar enligt länsstyrelsen, måste tas bort. Men så blir det inte, nu läggs i stället verksamheten ned och gården växer igen. Det är bittert.

Kan bli skyddsjakt om nya angrepp sker

Enligt länsstyrelsen i Stockholm kommer man att besikta de nya stängslen vid Molstaberg så snart man får besked om det är klart.

Man lovar vidare att skyndsamt pröva en ny ansökan om skyddsjakt om nya angrepp sker.

– Att får angrips bakom fullgoda rovdjursavvisande stängsel är extremt ovanligt, det har hänt vid något enstaka tillfälle i modern tid. Det vore märkligt om man, när man är färdig, lägger ner verksamheten med hänvisning till rovdjursläget. Det är min kommentar, säger Göran Åström, miljödirektör vid länsstyrelsen till Länstidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.