Får skadestånd efter trakasserier på bordell

Publicerad

STOCKHOLM. En prostituerad kvinna i Nya Zeeland har fått skadestånd för att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier av en bordellägare. Sexarbetare hyllar beslutet som en milstolpe för att skydda prostituerades rättigheter.

Människorättstribunalen som tillerkände kvinnan skadeståndet, på motsvarande 160 000 kronor, fick höra vittnesmål om att bordellägaren sagt att han kunde göra vad som föll honom in med kvinnor som arbetade för honom. I tre månaders tid hade han förminskat och skrämt den 22-åriga kvinnan, tills hon började känna sig osäker, blev deprimerad och tog sin tillflykt till alkohol, skriver AFP.

"Sexarbetare har samma rätt till skydd mot sexuella trakasserier som de som är verksamma i andra yrken", slog tribunalen fast i sitt beslut.

Catherine Healy, nationell koordinator på de nyzeeländska sexarbetarnas organisation NZPC, sade att beslutet visar att landet blivit världsledande på mänskliga rättigheter för sexarbetare efter det att prostitution legaliserades 2003.

– Det talar för avkriminalisering, det är ett betydelsefullt beslut eftersom det aldrig skulle kunna ha fattats när sexarbete var illegalt. Det visar den enorma förändring som branschen genomgått, sade hon enligt AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag