Får skadestånd efter trakasserier på bordell

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. En prostituerad kvinna i Nya Zeeland har fått skadestånd för att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier av en bordellägare. Sexarbetare hyllar beslutet som en milstolpe för att skydda prostituerades rättigheter.

Människorättstribunalen som tillerkände kvinnan skadeståndet, på motsvarande 160 000 kronor, fick höra vittnesmål om att bordellägaren sagt att han kunde göra vad som föll honom in med kvinnor som arbetade för honom. I tre månaders tid hade han förminskat och skrämt den 22-åriga kvinnan, tills hon började känna sig osäker, blev deprimerad och tog sin tillflykt till alkohol, skriver AFP.

"Sexarbetare har samma rätt till skydd mot sexuella trakasserier som de som är verksamma i andra yrken", slog tribunalen fast i sitt beslut.

Catherine Healy, nationell koordinator på de nyzeeländska sexarbetarnas organisation NZPC, sade att beslutet visar att landet blivit världsledande på mänskliga rättigheter för sexarbetare efter det att prostitution legaliserades 2003.

– Det talar för avkriminalisering, det är ett betydelsefullt beslut eftersom det aldrig skulle kunna ha fattats när sexarbete var illegalt. Det visar den enorma förändring som branschen genomgått, sade hon enligt AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.