Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Får se om det
blir total oreda"

– Den här kampanjen har verkligen speglat alla skilda åsikter. Det har funnits kandidater för alla smaker och i alla färger,säger Julie Kervégan, 30 år.Foto: Magnus Falkehed
– Lite som att hoppa ut i en stor ovisshet. Det har varit en intensiv valkampanj, säger Chan Chiwah, 60 år.Foto: Magnus Falkehed
– Vi får se helt enkelt hur det går. Marine Le Pen är inte en sämre president än någon annan, säger Aian Follet, pensionerad biljettkontrollör, 75 år.Foto: Kristofer Sandberg

Emmanuel Macron blir Frankrikes nästa president.

Marine Le Pen har erkänt sig besegrad och gratulationerna strömmar in till landets yngste president någonsin.

Tidigare på valdagen träffade Expressen väljare i Paris och Hénin-Beaumont som berättar om hur de tänkte inför valet.

Chan Chiwah, 60 år, restaurangägare, Paris

– Lite som att hoppa ut i en stor ovisshet. Det har varit en intensiv valkampanj. I flera månader har det varit det stora samtalsämnet bland våra gäster på restaurangen. Jag har tvekat länge. Det har ju varit så många nya kandidater och det har hänt en massa saker hela tiden, skandalerna och allt det där. Många besvikelser... Nu blir det väl Macron som vinner, men vi vet inte mycket om honom.

Chan Chiwah, 60 år, tror att Macron vinner.Foto: Magnus Falkehed

Julie Kervégan, 30 år, kontorsanställd, Paris

– Det känns spänt. Den här kampanjen har verkligen speglat alla skilda åsikter. Det har funnits kandidater för alla smaker och i alla färger. Det har varit det stora samtalsämnet i familjen, bland vänner och på kontoret. Vi har haft debriefing av debatterna och så. Vi får se ikväll ifall de republikanska reflexerna och dammarna har hållit i kväll. Jag tror nog att Macron vinner, men sen får vi se om det blir total oreda eller inte.

 

Julie Kervégan, 30 år, tycker det känns spänt.Foto: Magnus Falkehed

André Leonard, 71 år, pensionerad bilmontör, Douai:

– Vi har saknat frågan om pensionen under hela valkampanjen. Vanligtvis är det en viktig valfråga men i år har den hamnat i skymundan för andra frågor. Kandidaterna har inte pratat mycket alls om pensionen. Jag röstade i första valomgången men avstår från att rösta i den andra.

 

LÄS MER: Guide - det här behöver du veta om franska valet

Aian Follet, 75 år, pensionerad biljettkontrollör, Hénin-Beaumont

– Vi får se helt enkelt hur det går. Marine Le Pen är inte en sämre president än någon annan. Vi har en borgmästare från Nationella Fronten här i Hénin-Beaumont och han har varit otroligt bra. Vår borgmästare Steve Briois har gjort ett fantastiskt arbete och han är nu även vicepresident i Nationella Fronten.

 

Aian Follet, 75 år, till vänster och André Leonard, 71 år, till höger.Foto: KRISTOFER SANDBERG

Mike, 39 år, Hénin-Beaumont:

– De viktigaste valfrågorna är definitivt Europafrågan och invandringen. Ska vi stanna kvar i eller lämna EU. Hela Schengensamarbetet är ifrågasatt och ska vi fortsätta med euron. Jag lägger min röst på Marine Le Pen i dag.

 

Mike, 39 år, röstade på Marine Le Pen.Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG

 

LÄS MER: "Det är ett avgörande val för Frankrike"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.