Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får möta Bergwall för första gången

Foto: Izabelle Nordfjell

I kvällens "Veckans brott" möter Björn Asplund, pappa till försvunne Johan, 11, för första gången Sture Bergwall.

Bergwall, då Thomas Quick, tog på sig mordet på Johan - som han nu är friad från.

– Jag har aldrig träffat Quick tidigare, säger pappa Björn Asplund till Expressen.se inför inspelningen av kvällens program.

Expressen.se träffar Björn Asplund bara några minuter innan inspelningen av ska börja. Han har precis parkerat sin bil och är på väg in i SVT-huset.

33 år har gått sedan hans elvaårige son Johan försvann från bostadsområdet Bosvedjan i norra Sundsvall.

Björn Asplund är samlad.

- Det går inte att sammanfatta 33 års upp- och nedgångar på några korta minuter. Men anledningen till att jag är här i dag är att jag vill lyfta fram anhörigperspektivet, som kommit bort under hela den här processen. För bakom varje offer finns det en mängd människor, som är berörda och berövade det kanske viktigaste innehållet i sina liv – sina barn.

- I dag skulle vi ha haft en son, 44 år gammal. En kompis, alla skidturer, alla fisketurer.

Det var den 7 november 1980 som 11-årige Johan försvann. Trots skallgångskedjor hittades inte pojken. En man i familjens bekantskapskrets misstänktes tidigt i polisutredningen. Men åklagaren ansåg inte att det fanns tillräcklig bevisning för att väcka allmänt åtal.

Sture Bergwall tog på sig ansvaret för mordet under terapisessionerna på Säter 1992. Åklagare Christer van der Kwast ledde polisutredningen som i sin tur ledde fram till en fällande dom 2001.

Den 17 augusti 2012 friades Sture Bergwall helt.

Hur har ni gjort för att gå vidare?

- Vi har funderat över hur alternativet ser ut, och kommit fram till att inte gå vidare är mycket sämre, säger Björn Asplund. Sen har vi försökt att stötta och hjälpa varandra på bästa sätt.

Kan ni ge råd till andra som hamnat i samma situation?

- Det är väldigt övermaga att ge råd, men skulle jag försöka ändå så är det att försök vara öppen och prata, stäng inte in era känslor. Försök att vara öppen mot alla. Väldigt många människor undvek mig i början. Då sa jag alltid: om du inte vet vad du ska säga – säg det då. Det är en bra öppning, och den ger mig möjligheten att svara, diskutera och reflektera.

Det är många som du skulle vilja konfrontera i detta, förstår jag.

- Äh, när jag var yngre var jag en konfrontationens man, nu är jag äldre och klok och förstår att ord är väl så verkningsfulla som annan typ av konfrontation. Men det är klart att jag har umgåtts med tanken att ta rättvisan i egna händer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.