Skolan stoppar Uma Lindström, 11, från att vara tomte i Luciatåget.
Skolan stoppar Uma Lindström, 11, från att vara tomte i Luciatåget.

Får inte vara tomte – för att hon är tjej

Publicerad

Uma Lindström, 11, har alltid varit tomte på lucia.

Men när hennes femteklass nu ska anordna Luciatåg får hon bara välja mellan att vara lucia eller tärna.

Skolans svar: Tjejer kan inte vara tomtar.

– Jag tror inte jag vill gå i luciatåget, det känns inte roligt längre, säger Uma.

När eleverna i Uma Lindström klass i Skellefteå skulle välja vad de ville vara i skolans Luciatåg fick tjejerna bara välja mellan två saker: lucia eller tärna.

Uma sa då till läraren att hon hellre ville vara tomte.

Men det gick inte för sig.

– Jag tycker det var orättvist. Killarna fick välja mellan att vara tomte eller stjärngosse. Och det är bara en tjej som får vara lucia så vi hade ju knappt något val, säger Uma.

Skolan gav henne flera förklaring till varför hon inte fick vara tomte.

– De sa att det handlade om tradition. Sen sa de att äldre personer skulle se luciatåget och att de skulle kunna bli upprörda om en tjej var tomte. Jag tycker det är konstigt. Man borde kunna få vara vad man vill.

"Tycker det är tråkigt"

Umas mamma Sandra Lindström säger att hon tycker det är ledsamt att hennes dotter inte få vara vad hon vill i luciatåget.

– Jag tycker det är tråkigt att det ens diskuteras 2014 om tjejer ska få vara tomtar eller inte, säger hon.

Sandra försökte prata med rektorn som inte ändrade lärarens beslut.

När Sandra inte fick svar av rektorn skrev hon ett långt inlägg på Facebook.

Expressen har sökt skolans rektor för en kommentar.

Efter Expressens artikel har nu skolan ändrat sig - Uma får vara tomte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag