Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får inte jobba som polis – på grund av tatueringarna

Kathy-Rose Bullen får inte söka polisutbildningen inom Melbourne-polisen på grund av sina tatueringar. Foto: Privat
Kathy-Rose Bullen är tydlig med att hon accepterar reglerna, men tycker det är synd att tatueringar fortfarande utgör ett problem. Foto: Privat

Kathy-Rose Bullen drömde om att bli polis. 

Men på grund av sina tatueringar, som täcker större delar av hennes kropp, får hon inte söka till den australiska polisutbildningen. 

Hon ångrar ändå ingen av dem, skriver news.com.au.  

– Det anses som oprofessionellt, säger Kathy-Rose Bullen till Expressen.

Kathy-Rose Bullen, 31, från Melbourne har flera i sin släkt som arbetar som poliser och älskar yrket. Det har fått 31-åringen att bli intresserad av att även hon utbilda sig till polis. Hon säger till news.com.au att hon vill ha ett jobb där hon kan vara fysiskt aktiv men också hjälpa andra och göra skillnad. Och snart var polisyrket drömjobbet. 

Hon började träna inför intagningen. När hon läste på om vilka krav som ställdes på de som ansöker till polisutbildningen framgick att man får ha tatueringar – men inte på händer, nacke eller i ansiktet. Kathy-Rose Bullen har tatueringar över nästan hela kroppen, bortsett från ansiktet, nacken och delar av ryggen. 

”Det är en besvikelse”

Hon kontaktade då en ansvarig för att fråga om sina tatueringar och fick beskedet att även om hennes tatueringar inte på något sätt var stötande skulle de ge fel bild av professionen – och hennes ansökan skulle därför inte gå igenom, skriver news.com.au.

Kathy-Rose Bullen säger att hon har full respekt för polismyndighetens regler kring tatueringar och att hon inte försöker få dem att förändras eller är ute efter att kritisera dem. Men att hon ändå är besviken över att hennes polisdrömmar gått i kras. 

– Det är en besvikelse att jag inte kommer kunna bli polis, men jag skulle inte ändra någonting, säger Kathy-Rose Bullen. 

Ångrar ingenting

Kathy-Rose Bullen berättar att hon tatuerade sig när hon var lite yngre och insåg inte då att tatueringarna, som bland annat består av Pokémon- och Disneyfigurer, kunde begränsa hennes karriärmöjligheter. Men hon berättar också att hon ändå inte ångrar dem.

– Jag har alltid haft bra jobb men inte en faktisk karriär och det är lite av en besvikelse och nedslående att det är 2019 och tatueringar fortfarande ses som ett problem, säger hon till news.com.au.

För Expressen förklarar Kathy Rose att hon också fick förklarat för sig att det handlar om hennes säkerhet. 

– Eftersom mina händer är tatuerade kan det bli en säkerhetsfråga, eftersom det kan vara farligt att ha identifierbara saker på kroppen som är lätta för andra att se. Och det anses som oprofessionellt, säger hon och lägger till att hon inte håller med om det sista, men respekterar det. 

Nu funderar Kathy-Rose Bullen på att söka sig till räddningstjänsten, eftersom det inte finns någon känd policy om tatueringar för brandmän i Melbourne. 

Hon tipsar andra unga om att tänka igenom vad de gör för tatueringar – och vilka framtida jobb de kan tänkas vilja ha. 

– Ta absolut i beaktande vad du kan vilja göra för du vill inte begränsa dig helt, säger Kathy-Rose Bullen. 

Inte lika strikt i Sverige

I Sverige finns inga särskilda riktlinjer eller policy om hur en polis får tatuera sig. Däremot kan en tatuering anses som olämplig om den skildrar någonting kränkande eller sexistiskt och om en viss tatuering verkligen passar för en polis prövas från fall till fall om de strider mot polisens värderingar.

En annan som har tatuerat sig är Idol-Christoffer

Se den nya tatueringen på artisten