Får inte ha kvar sonens rosa gravsten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annelie Sundlöf med hennes son Ronny Johansson.
Foto: Privat
Den rosa gravstenen som Kyrkogårdsutskottet plötsligt valt att ta bort.
Foto: Privat
När han skulle begravas ville familjen att han skulle få både gravsten och urna i sin favoritfärg rosa. – Hans bil var rosa, hans hår var rosa och hans kläder var rosa. Han var en färgglad person helt enkelt, säger hans mamma Annelie Sundlöf.
Foto: Privat
Ronny Johansson, 23, mördades förra sommaren och två män dömdes till 15 respektive tre års fängelse för mordet, skriver NWT.
Foto: Privat
Stenen symboliserar min son, säger förtvivlade mamman Annelie Sundlöf.
Foto: Privat

Först mördades hennes son.

Sedan ville Kyrkogårdsutskottet plötsligt ta bort sonens rosa gravsten.

– Det känns så himla tungt. Stenen symboliserar min son, säger förtvivlade mamman Annelie Sundlöf.

Ronny Johansson, 23, mördades förra sommaren och två män dömdes till 15 respektive tre års fängelse för mordet, skriver NWT.

När han skulle begravas ville familjen att han skulle få både gravsten och urna i sin favoritfärg rosa.

– Hans bil var rosa, hans hår var rosa och hans kläder var rosa. Han var en färgglad person helt enkelt och man vill kunna minnas honom som han var, säger hon.

När den rosa stenen väl kommit på plats och Annelie Sundlöf börjat bearbeta sorgen efter sin mördade son - kom nästa dråpslag.

Bröt mot reglementet - måste bort

Kyrkogårdsutskottet meddelade att den rosa gravstenen inte följer reglementet och att den måste tas bort.

– Det beskedet var jävligt tungt för alla i familjen. Den rosa stenen är ju Ronny, säger hon.

Kyrkogårdsutskottet hävdar att den ansökan som godkändes gäller en natursten med rosamålad text. Att stenen skulle målas skulle ha stått i en annan kolumn, enligt utskottet.

– Det stämmer inte, det var begravningsbyråns ansvar att fylla i papperna rätt. Jag har mail som bevisar att de visste om det, säger Annelie Sundlöf.

Har överklagat ärendet

Ärendet hamnade hos länsstyrelsen i Dalarnas län där det står att den rosa gravstenen måste tas bort senast den 31 oktober.

Då startade Annelie Sundlöf en namninsamling mot bortforslandet av gravstenen.

– Det känns så himla byråkratiskt. Familjen vet att han hade velat ha en rosa sten. Vi kommer inte ge upp, vi kommer kämpa så långt vi kan, säger Annelie Sundlöf.

Hon förklarar att hon alltid fått positiva kommentarer för den unika rosa gravstenen.

– Jag ska överklaga beslutet så får vi se vad förvaltningsrätten säger. Ska vi behöva lyfta stenen för att följa nya regler så ska det väl vara lika för de andra, säger Annelie Sundlöf.

Kyrkopolitikern: Stenen passar inte in

Det är nu upp till länsstyrelsen att reda ut härvan, rapporterar NWT.

– Vi tittar inte på reglementet utan på ansökan och vad upplåtaren har beslutat och där ser vi att det inte stämmer överens, säger Sarah Bauer, jurist på länsstyrelsens rättsenhet till tidningen.

Kyrkopolitikern Anders Ohlsson tycker att den rosa gravstenen inte passar in på platsen.

Att andra gravar också frångår reglementet är känt och åtgärdas löpande.

– Det är alldeles för mycket grejer på sina ställen och vi brukar och har även tidigare plockat bort saker. Sen finns det också stenar som ser annorlunda ut men då var det ett annat reglemente när de placerades. Det är det reglementet när gravplatsen inrättas som gäller, säger Anders Ohlsson till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.