Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får betala för graven – trots skrivet kontrakt

1954 betalade Kjell Widmarks farmor Märta 400 kronor för att hennes gravsten skulle skötas för all framtid. Foto: Mikael Sjöberg

1954 betalade Kjell Widmarks farmor Märta 400 kronor för att hennes gravsten skulle skötas för all framtid.

Men Adolf Fredriks församling tyckte att drygt 60 år räckte och skickade en ny faktura till barnbarnen.

Nu har Kjell Widmark JO-anmält kyrkan.

– Dom är skojare, säger han.

När Kjell Widmarks farmor avled på 1950-talet ville hon att hennes gravsten skulle tas om hand om för all framtid.

För det betalade hon 400 kronor, utöver de 500 kronor som gravplatsen kostade, till Adolf Fredriks församling i Stockholm.

I kontraktet står det tydligt att hon betalat "vårdavgift för all framtid".

Men det har inte stoppat kyrkan från att kräva barnbarnen på nya pengar. Enligt Kjell Widmark, som har anmält församlingen till justitieombudsmannen, vill de nu ha 5 000 kronor för skötsel i 15 år framåt.

"Är så fräcka"

Ett solklart kontraktsbrott menar han.

– De är skojare. Och de är så fräcka att de skickade fakturan till min syster som inte visste att det fanns ett gammalt avtal, trots att de visste om det, säger Widmark.

Han vill nu ha tillbaka pengarna som hans syster betalade in.

Enligt Widmark var det meningen att pengarna som hans farmor betalade skulle förvaltas och att avkastningen skulle gå till skötseln av gravstenen.

– Förmodligen gjorde församlingen en dålig affär. Men det kan man inte ändra i efterhand. Det är ett avtal som gäller för all framtid, säger han.

Tycker du inte att det är lite väl billigt med 400 kronor för evig skötsel?

– Det var ett avtal som slöts mellan min farmor och församlingen. Sen om det är billigt eller ej spelar ingen roll. Det var väl ett erbjudande som hon fick då.

Ekonomiansvarige i Adolf Fredriks församling vill inte uttala sig om gravbråket. Expressen.se har sökt kyrkoherden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.