Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fantomen skyddar pride – slår ner nationalister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Senaste omslaget av tidningen Fantomen.
Foto: Omslaget är tecknat av Henrik Sahlström
© KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT
Foto: © KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT

Fantomen tar ställning för prideparaden.

I det senaste numret kan man se hur Fantomen säger att han ”måste agera innan blod flyter på gatorna” – samt slår ner en polsk nationalist som protesterar mot paraden.

– Jag förstår så klart att omslaget är kontroversiellt, men ibland måste man stå rakryggad i sitt val, säger Mikael Sol, redaktör för Fantomen i Sverige.

Det senaste numret av Fantomen har blivit en snackis.

På omslaget ses Fantomen greppa en prideflagga och slå till en, enligt förlaget Egmont, polsk nationalist som protesterar under en prideparad i huvudstaden Warszawa.

”Jag måste agera snabbt, innan blod flyter på gatorna!” kan man se Fantomen tänka på en av sidorna, samtidigt som han ser på när polska nationalister håller tal.

I en annan ruta ser man hur Fantomen skriker ”Tillbaka! Jag varnar er!”

I ytterligare en ruta konstaterar Fantomen:

”Det är lönlöst att försöka resonera med de oresonliga”, samtidigt som motdemonstranter ser ut att sikta in sig på prideparadens deltagare.

"Vänd om, nu!" uppmanar Fantomen.
Foto: © KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT

Inte okontroversiellt

Manuset skrevs av Philip Madden, som själv bor i Polen och har baserat berättelsen på tendenser han själv har sett i landet, enligt Mikael Sol, redaktör för Fantomen hos förlaget Egmont.

– Redaktionen gillade idén, som egentligen handlar om en historisk artefakt som det vilar en förbannelse över och att en del av äventyret utspelar sig under ett pridetåg. Fantomen står ju upp för allas lika värde och rättigheter eftersom han är en stor humanist. Tecknaren till själva serien, Alex Saviuk, tyckte att det var en cool story. Henrik Sahlström som gjorde omslaget tyckte också att det var en häftig omslagsidé, och jag tycker att han lyckades väldigt väl, säger Mikael Sol.

Omslaget är inte helt okontroversiellt, vilket förlaget förstår.

– Jag tyckte att det blev en snygg symbolism med den färggranna flaggan, som står för tolerans, mot den färglöse gråklädda skurken som står för intolerans. Jag förstår så klart att omslaget är kontroversiellt, men ibland måste man gå på magkänsla och stå rakryggad i sitt val, säger Mikael Sol.

Förväntade sig reaktioner

Det nya numret släpptes nyligen till prenumeranter, och i butiker på torsdagen.

Och visst har det blivit en snackis i sociala medier.

Men än så länge har reaktionerna mestadels varit positiva.

– Jag hade nog tänkt att någon skulle reagera, för det är alltid någon som reagerar när det görs något som sticker ut på det här sättet. Men jag hade inte räknat med att numret skulle bli en sådan snackis som den blev. Framförallt har det varit positiv respons. Jag tycker att folk ska läsa serien innan de har en åsikt om den, säger Mikael Sol.

Inte första gången

Fantomen skapades av manusförfattaren Lee Falk 1936 och kom till Sverige 1940, då den publicerades i Vecko-Revyn. 

Det är inte fösta gången som Fantomen tar ställning i frågor. Bland annat förstörde han kärnvapen under kalla kriget.

Genom åren har Fantomen bekämpat skurkligor under andra världskriget, engagerat sig i befrielserörelser mot vita minoritetsregeringar under apartheid, och slagits mot såväl miljöbovar som massmördare.

Nu ville man "fånga Fantomenandan i vår samtid".

– I grunden handlar Fantomen alltid om att göra det rätta och stå på de utsattas sida. Det kan vara mot bolag som för ekonomisk vinning förstör vår miljö eller utrotar djurarter, och det kan vara att bekämpa slavhandel, eller stå upp för religionsfriheten som var något som den 3:e Fantomen brann extra mycket för. En klassiker är väl annars när Fantomen på 1970-talet hjälpte några bybor att starta ett handelskooperativ för att sälja sina varor i stället för att bli blåsta av en handlare, säger redaktören Mikael Sol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.