Senaste omslaget av tidningen Fantomen. Foto: Omslaget är tecknat av Henrik SahlströmSenaste omslaget av tidningen Fantomen. Foto: Omslaget är tecknat av Henrik Sahlström
Senaste omslaget av tidningen Fantomen. Foto: Omslaget är tecknat av Henrik Sahlström
© KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT Foto: © KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT© KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT Foto: © KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT
© KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT Foto: © KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT

Fantomen skyddar pride – slår ner nationalister

Publicerad

Fantomen tar ställning för prideparaden.

I det senaste numret kan man se hur Fantomen säger att han ”måste agera innan blod flyter på gatorna” – samt slår ner en polsk nationalist som protesterar mot paraden.

– Jag förstår så klart att omslaget är kontroversiellt, men ibland måste man stå rakryggad i sitt val, säger Mikael Sol, redaktör för Fantomen i Sverige.

Det senaste numret av Fantomen har blivit en snackis.

På omslaget ses Fantomen greppa en prideflagga och slå till en, enligt förlaget Egmont, polsk nationalist som protesterar under en prideparad i huvudstaden Warszawa.

”Jag måste agera snabbt, innan blod flyter på gatorna!” kan man se Fantomen tänka på en av sidorna, samtidigt som han ser på när polska nationalister håller tal.

I en annan ruta ser man hur Fantomen skriker ”Tillbaka! Jag varnar er!”

I ytterligare en ruta konstaterar Fantomen:

”Det är lönlöst att försöka resonera med de oresonliga”, samtidigt som motdemonstranter ser ut att sikta in sig på prideparadens deltagare.

"Vänd om, nu!" uppmanar Fantomen.Foto: © KING FEATURES SYNDICATE. INC./DISTR. BULLS/EGMONT

Inte okontroversiellt

Manuset skrevs av Philip Madden, som själv bor i Polen och har baserat berättelsen på tendenser han själv har sett i landet, enligt Mikael Sol, redaktör för Fantomen hos förlaget Egmont.

– Redaktionen gillade idén, som egentligen handlar om en historisk artefakt som det vilar en förbannelse över och att en del av äventyret utspelar sig under ett pridetåg. Fantomen står ju upp för allas lika värde och rättigheter eftersom han är en stor humanist. Tecknaren till själva serien, Alex Saviuk, tyckte att det var en cool story. Henrik Sahlström som gjorde omslaget tyckte också att det var en häftig omslagsidé, och jag tycker att han lyckades väldigt väl, säger Mikael Sol.

Omslaget är inte helt okontroversiellt, vilket förlaget förstår.

– Jag tyckte att det blev en snygg symbolism med den färggranna flaggan, som står för tolerans, mot den färglöse gråklädda skurken som står för intolerans. Jag förstår så klart att omslaget är kontroversiellt, men ibland måste man gå på magkänsla och stå rakryggad i sitt val, säger Mikael Sol.

Förväntade sig reaktioner

Det nya numret släpptes nyligen till prenumeranter, och i butiker på torsdagen.

Och visst har det blivit en snackis i sociala medier.

Men än så länge har reaktionerna mestadels varit positiva.

– Jag hade nog tänkt att någon skulle reagera, för det är alltid någon som reagerar när det görs något som sticker ut på det här sättet. Men jag hade inte räknat med att numret skulle bli en sådan snackis som den blev. Framförallt har det varit positiv respons. Jag tycker att folk ska läsa serien innan de har en åsikt om den, säger Mikael Sol.

Inte första gången

Fantomen skapades av manusförfattaren Lee Falk 1936 och kom till Sverige 1940, då den publicerades i Vecko-Revyn. 

Det är inte fösta gången som Fantomen tar ställning i frågor. Bland annat förstörde han kärnvapen under kalla kriget.

Genom åren har Fantomen bekämpat skurkligor under andra världskriget, engagerat sig i befrielserörelser mot vita minoritetsregeringar under apartheid, och slagits mot såväl miljöbovar som massmördare.

Nu ville man "fånga Fantomenandan i vår samtid".

– I grunden handlar Fantomen alltid om att göra det rätta och stå på de utsattas sida. Det kan vara mot bolag som för ekonomisk vinning förstör vår miljö eller utrotar djurarter, och det kan vara att bekämpa slavhandel, eller stå upp för religionsfriheten som var något som den 3:e Fantomen brann extra mycket för. En klassiker är väl annars när Fantomen på 1970-talet hjälpte några bybor att starta ett handelskooperativ för att sälja sina varor i stället för att bli blåsta av en handlare, säger redaktören Mikael Sol.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag