Har rutin. Victoria är inte ovan vid kyliga miljöer. Redan 2009 var hon på Grönland för att studera klimatförändringar. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Har rutin. Victoria är inte ovan vid kyliga miljöer. Redan 2009 var hon på Grönland för att studera klimatförändringar.  Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Fantarktiskt skolval, Victoria

Publicerad

Kronprinsessan Victoria har satt sig i skolbänken igen.

Kursen polarmiljöer på 7,5 högskolepoäng väckte kronprinsessans intresse - och nu studerar hon vid Stockholms universitet.

- Hon har ett stort intresse för de här frågorna och nu kan hon realisera också att få vidareutbilda sig i det här sammanhanget, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

Tidigare i veckan gjorde kronprinsessan Victoria stor succé när hon för första gången delade ut pris vid QX Gaygala, ett viktigt ställningstagande, som rönt stor uppmärksamhet.

- Vi ska torka varandras tårar med öppna hjärtan, sa kronprinsessan från scenen och möttes av jubel och applåder i hela lokalen.

Har många åtaganden

Nu visar kronprinsessan att hon även vill engagera sig mer i klimatfrågorna, och problemen med global uppvärmning.

Trots många andra åtaganden, samt mammarollen, har hon valt att sätta sig i skolbänken för att fördjupa sig i kursen polarmiljöer vid Stockholms universitet

- Hon läser en orienteringskurs i polarmiljöer vid Stockholms universitet, säger Hovets Bertil Ternert.

Varför valde kronprinsessan just det här ämnet?

- Hon har ett mångårigt intresse för detta och har varit med i många olika sammanhang kring polarmiljöerna. Hon har ett stort intresse för de här frågorna och nu kan hon realisera också att få vidareutbilda sig i det här sammanhanget, säger Bertil Ternert.

Avslutas med exkursion

Ytterligare ett, om än frivilligt uppdrag, kommer det att bli stressigt för kronprinsessan?

- Hon är van att hantera många uppdrag samtidigt, så det tror jag inte blir något problem.

Kursen avslutas med en exkursion till de svenska fjällen där Arktiska miljöer både kan upplevas och studeras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag