Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fångutbyte före svenska fredsförhandlingarna

Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm, där fredssamtal om Jemen kommer att äga rum i veckan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avspärrningar på platsen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vid 22-tiden på tisdagen landade planet från Jemen. Foto: SWEPIX/Janne Åkesson
Foto: SWEPIX/Janne Åkesson

Huthirebellernas delegation har landat på Arlanda utanför Stockholm. 

Nu väntar fredsförhandlingar i Sverige – som enligt uppgifter till Dagens Nyheter och al-Jazeera börjar på onsdag.

– Även när parterna landat i Stockholm är det mycket som kan gå fel, säger en diplomatkälla till DN.

Det blodiga inbördeskriget i Jemen kan närma sig en lösning i samband med att de stridande parterna ska träffas i Sverige för fredsförhandlingar.

Redan på tisdagen kom de första beskeden om att parterna inlett samtal då Jemens utrikesminister uppgav för al-Jazeera att de "nått en överenskommelse" med Huthirebellerna om en fångutväxling.

– När vi åker till förhandlingarna i Sverige kommer vi diskutera genomförandet av denna överenskommelse, hur det kan genomföras, hur vi kan utbyta häktade, fångar och de som rövats bort eller försvunnit, säger utrikesminister Khaled al-Yamani till al-Jazeera.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter och al-Jazeera inleds fredsförhandlingarna i Sverige på onsdagen. UD bekräftar inte de uppgifterna.

– Det är inget vi vet säkert, det handlar nog mest om sonderingar, säger Boel Lindbergh, chef UD:s internationella presscenter.

Förhandlar på slott norr om Stockholm

En diplomatkälla säger till DN: 

– Även när parterna landat i Stockholm är det mycket som kan gå fel. Men att de tycks komma i väg är i alla fall ett framsteg. 

Förhandlingarna kommer ske på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm, enligt uppgift. Redan under tisdagen hade polisen spärrat av området inför de känsliga mötena.

– Vi har tystnadsplikt, säger en i personalen på slottet till Expressen.

Enligt AFP lyfte Huthirebellernas delegation från Jemens huvudstad efter ett fångutbyte. 50 skadade fångar ska nu få behandling i Oman. 

– Även när parterna landat i Stockholm är det mycket som kan gå fel. Men att de tycks komma iväg är i alla fall ett framsteg, säger en diplomatkälla till Dagens Nyheter.

Huthirebellernas delegation har landat i Sverige

Vid 22-tiden landade planet på Arlanda utanför Stockholm. 

”Huthi-delegationen har anlänt till Sverige tillsammans med FN:s sändebud, Sverige och Kuwait för planerade samtal om Jemen. Förväntar mig Jemens regering inom kort. Förhoppningsvis kommer samtalen äga rum snart, i ett brådskande steg mot att lösa konflikten”, skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

Hamid Essam, som tillhör Huthirebellerna och som reser till Sverige, sade inför resan, enligt AP: 

– Vi har en komplett plan. En av de problem som vi ska lyfta är det allmänna ramverket. Om vi kan gå utanför det allmänna ramverket i olika frågor kan frågor diskuteras i framtiden. Om vi kan uppnå det kommer vi att vara framgångsrika, och vi kommer att veta om den andra sidan är seriös om att nå lösningar på alla andra frågor. 

 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1070070483121520640

 

Vid 22-tiden på tisdagen landade planet med delegationen på Arlanda utanför Stockholm. Foto: Swepix/Janne Åkesson

Med på flygplanet till Sverige finns även FN-sändebud.

– Den grundläggande garantin som vi har är att FN-sändebudet är med på samma flygplan som vi reser med. Det här är den enda garantin vi har för att åka dit, säger Hamid Essam. 

Inbördeskriget i Jemen – där Hadi-regimen med stöd av Saudiarabien och därmed indirekt stöd från USA, ställs mot Houthi-rebeller, som har stöd av Iran – har pågått sedan mars 2015.

FN rapporterade i augusti att attacker från koalitionen begås mot skolor och bröllop i Jemen. I slutet av oktober varnade FN även för att landet i dag befinner sig på gränsen till hungersnöd vilket gör att ett stopp på kriget är nödvändigt för civilbefolkningens överlevnad. 

Situationen i landet beskrivs av FN som den största humanitära krisen i världen. Kriget beräknas hittills ha skördat mer än 10 000 civila offer och lämnat miljontals människor i svält.