Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fängslade svensken Ola Bini vädjar till FN

Svenske Ola Bini har suttit fängslad i Ecuador i snart två månader. Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ecuadors president Lenín Moreno har anklagat Ola Bini för att vara en del av en ”spioncentral” i landet. Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Programmeraren Ola Bini, 37, har suttit fängslad i Ecuador sedan 11 april – utan att få veta vad han anklagas för. 

Nu har fallet anmälts till FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden. 

– Jag tycker att det är ganska uppenbart att han hålls fängslad på rent politiska grunder, säger Toby Cadman, folkrättsadvokat i London, till Svenska Dagbladet, SvD. 

Svenska programmeraren Ola Bini greps på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito den 11 april, några timmar efter att hans vän, Wikileaks-grundaren Julian Assange, greps på Ecuadors ambassad i London. 

”Anklagas på grund av färdigheter som han besitter”

Landets president Lenín Moreno har anklagat svensken för att ha varit en del av en ”spioncentral” i landet – men trots att snart två månader har passerat har Ola Bini fortfarande inte blivit delgiven några formella brottsmisstankar. 

– I domstolen framförs svepande anklagelser om dataintrång, men man har inte kunnat säga vilka datasystem det handlar om. Vi upplever att han anklagas på grund av färdigheter som han besitter och inte för någonting som han har gjort, säger Toby Cadman, folkrättsadvokat i London, i en artikel som publiceras i fredagens SvD.

Han är en av författarna bakom en skrivelse som har lämnats till UNWGAD, som är FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden. 

Pappans misstanke om motivet till gripandet

Enligt skrivelsen fördes Ola Bini efter gripandet till ett ödehus. Han ska inta ha fått möjlighet att kontakta advokat och förvägrats konsulär hjälp. 

Ola Binis pappa, Dag Gustafsson, är övertygad om att sonens vänskap med Julian Assange är motivet till gripandet. 

– De kände egentligen inte varandra innan Julian Assange hamnade på Ecuadors ambassad, men genom en gemensam bekant blev Ola inbjuden att träffa honom och de knöt an till varandra. Sedan har Ola hälsat på honom när han har varit i Europa för att arbeta, säger Dag Gustafsson till SvD i artikeln.