Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fängslade KI-forskaren har förts till dödsfängelset

Ahmadreza Djalali kämpar för sitt liv – två år efter att han fängslades i Iran.
Den dödsdömde svensk-iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali.
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
Den senaste bilden på Ahmadreza Djalali.
Fängelset Evin i Teheran.
Foto: NICK CUNARD/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) har länge engagerat sig i fallet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali har flyttats till fängelset i Iran där dödsstraffet ska genomföras, uppger Amnesty för TT.

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) kräver att utrikesdepartementet agerar.

– Det är en direkt akut situation nu, säger han.

Situationen för den fängslade läkaren Ahmadreza Djalali har på kort tid försämrats kraftigt.

– Förra veckan fick vi beskedet att han inför flytt till Raja’i Shahr-fängelset skulle sättas i isolering i det fängelse där han hittills suttit, Evin-fängelset. Det var då han ringde ett kort samtal till sin fru där han tog avsked, säger Ami Hedenborg på svenska Amnesty till TT.

Raja’i Shahr-fängelset, dit Djalali nu flyttats, är den plats där dödsstraffet antagligen kommer att genomföras. Flytten visar att Iran menar allvar med att genomföra avrättningen, säger Ami Hedenborg .

– Det är extremt alarmerande för det är ännu svårare att påverka utvecklingen då.

På frågan om när avrättningen kan ske svarar hon:

– Iran använder hängning för att genomföra dödsstraff och det brukar ske på mornarna, tidig morgon. Då han kommer att vara på plats i morgon på morgonen så är det alltså möjligt rent praktiskt att det sker redan då.

Adaktusson: Måste agera nu

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) har länge varit engagerad i ärendet. Han har fått samma uppgifter som Amnesty via Djalalis hustru.

– Det är inte så lång tid kvar att agera på. Ska man agera måste man göra det nu, säger han till Expressen, och fortsätter:

– Jag tycker att det är märkligt tyst från UD:s sida. Nu borde tonläget höjas väsentligt mot Iran. Man måste göra det klart att om detta sker kommer det få långtgående diplomatiska konsekvenser. 

Adaktusson är kritisk till Sveriges agerande. Bland annat anser han att man borde accepterat hjälpen som erbjudits från andra länder, som USA. Dessutom borde Sverige be EU om hjälp med att kräva att avrättningen stoppas, vilket inte skett hittills.

Anledningen är att UD inte vill äventyra relationen till Iran, säger Lars Adaktusson.

– Det är aldrig försent så länge avrättningen inte genomförts. Vi har en skyldighet att agera. Det handlar om att rädda en oskyldig människa.

UD: ”Har agerat”

Utrikesminister Ann Linde (S) hänvisar via sin pressekreterare till UD. Men där vill man inte heller gå in på detaljer om vad som görs nu.

– Vi känner till uppgifterna och har agerat, säger Sibel Missouri vid UD:s presstjänst.

Enligt uppgifter till SVT hade Sverige fått information från Iran om att avrättningen skulle ske under natten mot onsdagen. Senare kom nya uppgifter om att det skjutits fram ”några dagar”.

Ahmadreza Djalali fängslades 2016

Tvåbarnspappan Ahmadreza Djalali har varit fängslad i Iran i fyra år. Han greps i april 2016 av iransk polis när han var på en föreläsningsresa i sitt ursprungliga hemland. Anklagelsen var spioneri, och dödsdomen kom 2017.


Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska instutitet 2012. Hans familj har bott i Sverige sedan 2009.

Inslag från 2017: Djalali har dömts till döden i Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.