Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fängslade KI-forskaren dömd till döden i Iran

Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, greps av iransk polis under en föreläsningsresa.

Nu har hans fru och två barn i Stockholm fått mardrömsbeskedet – en iransk domstol har dömt deras make och pappa till döden.

– Jag är så ledsen och chockad över de här uppgifterna, jag kan inte tro att det är sant, säger fru Vida Mehrannia.

Utrikesminister Margot Wallström, S, ska tala med iranska företrädare i ärendet – samtidigt som höga kontakter mellan den svenska och iranska regeringen redan tagits.

Det har varit tuffa månader för Vida Mehrannia och hennes två barn i den högt belägna lägenheten i Kista utanför Stockholm.

De har slitits mellan hopp och förtvivlan sedan april förra året då deras make och pappa Ahmadreza Djalali - forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna sedan oktober 2015 – greps av iransk polis när han var i hemlandet för en föreläsningsresa.

Myndigheterna i landet anklagar honom för att ha spionerat åt Israel och har ända sedan gripandet hotat med dödsstraff. Medan domstolsprocessen pågått höll de honom fängslad i det fruktade Evin-fängelset i Teheran som är ökänt för fysisk tortyr av de intagna. Rättegången mot honom startade i september i år.

Ahmadreza Djajali ringde från fängelset

Samtidigt har hans fru kämpat för att svenska regeringen ska agera för att få hennes make fri och hon har flera gånger vädjat till statsminister Stefan Löfven.


LÄS MER: Fängslade forskarens fru vädjar till Löfven 


Men i lördags kom mardrömsbeskedet.

– Min mans advokat ringde och sa att han fått information om att han dömts till avrättning. Jag är så ledsen och chockad över de här uppgifterna, jag kan inte tro att det är sant, säger Vida Mehrannia.

Uppgifterna bekräftas av UD:

– Det stämmer att det finns mycket allvarliga uppgifter som tyder på att han har dömts till döden. Vi arbetar nu på att få en slutgiltig bekräftelse, säger Lina Eidmark på utrikesdepartementets pressavdelning.

Wallström ska kontakta iranska företrädare

Utrikesminister Margot Wallström ska nu kontakta företrädare för iranska myndigheter för att försöka stoppa dödsdomen.

"Jag har nåtts av mycket allvarliga uppgifter om att den iranske medborgaren Ahmadreza Djajali ska ha dömts till döden i Iran. Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå." skriver hon i ett sms till Expressen.

Hon fortsätter:

"Sveriges liksom EU:s inställning till dödsstraffet är väl känd. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning."

Samtidigt bekräftar en källa inom UD att kontakter redan tagits mellan de två regeringarna.

– Det har skett både på ambassadörsnivåer här och i Teheran och på politisk nivå mellan regeringarna. Detta är väldigt angeläget för oss, säger källan.


LÄS MER: Spänd väntan på besked om fängslade KI-forskaren 


Amnesty: Oklart vad han dömts för

Senare under lördagskvällen ringde Ahmadreza Djalali sin familj från fängelset:

– Han är så ledsen och mår inte bra, säger Vida Mehrannia.

Det finns möjlighet att överklaga domen inom 20 dagar, men det är oklart om det iranska rättsväsendet kommer ändra den. Vida Mehrannia hoppas ändå att den svenska regeringen ska utöva påtryckningar på Iran för att försöka ändra dödsdomen.

– Jag hoppas svenska regeringen kan hjälpa till att få min man fri för jag kan inte göra något själv. Ibland kan Iran ändra en dom, säger hon.

Amnesty har engagerat sig i fallet och kräver att den iranska regeringen ska släppa Ahmadreza Djalali. De återupptar nu sin aktiva kampanj för honom.

– Han skulle ha släppts för länge sedan. Han har suttit på väldigt vaga grunder. Vi har fortfarande inte sett vad han är åtalad för, vad det är för brott som de påstår att han är skyldig till, säger Ami Hedenborg på Amnesty.

Ahmadreza Djalali och hans familj är iranska medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.