Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fängslade forskarens fru vädjar till Löfven

Karolinska-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, riskerar dödsstraff i Iran – trots att han varken åtalats eller dömts för något brott. Hans fru Vida Mehrannia och två barn i Kista vädjar till svenska regeringen om hjälp.
Foto: EXPRESSEN
Kortet med fastklistrade röda hjärtan som Ahmadreza Djalalis och Vida Mehrannias femårige son gjort till sin pappa.
Foto: EXPRESSEN
Brevet där familjen vädjar till svenska regeringen om hjälp.
Brevet avslutas med "snälla Stefan Löfven, Sveriges statsminister, hjälp min familj, mina barn och Ahmadreza".
En lång rad internationellt erkända läkare och forskare från hela världen har skrivit under ett brev där de vädjar till iranska myndigheter om att släppa Ahmadreza Djalali.
Foto: Privat
Underskrifterna i brevet till de iranska myndigheterna.
Foto: Privat
1 / 7

Han greps av iranska säkerhetstjänsten i samband med en föreläsningsresa.

Nu riskerar Karolinska-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, dödsstraff – trots att han varken åtalats eller dömts för något brott.

Hans fru och två barn i Kista vädjar till svenska regeringen om hjälp.

– Det enda som betyder något är att min make kommer tillbaka hem, säger hustru Vida Mehrannia.

Den vidsträckta utsikten över Stockholmsförorten Kista breder ut sig nedanför lägenheten på trettonde våningen, på köksbordet ligger ett blått kort med fastklistrade röda hjärtan som Ahmadreza Djalalis och Vida Mehrannias femårige son gjort till sin pappa.

– Han frågar efter sin pappa hela tiden och undrar varför han inte kommer hem, säger Vida Mehrannia.

Hon har gråten i halsen, men trycker undan känslorna för att berätta om den mardröm som hon, hennes son och 14-åriga dotter lever med sedan april förra året.

Det var då som hennes make, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna sedan oktober 2015, åkte till Iran på en två veckor lång resa för att föreläsa på universitet i Teheran och Shiraz, en resa han gjort många gånger förut de senaste åren.

Isolerad i ökänt fängelse

Men när han var på väg för att hälsa på sin syster stoppades bilen plötsligt av säkerhetstjänsten – som grep honom och utan förklaring förde honom till det fruktade Evin-fängelset i Teheran som är ökänt för fysisk tortyr av de intagna.

Där satt han inlåst på en isolerad enhet i nära tre månader med mycket begränsade möjligheter att kontakta sin familj om vad som skedde.

– Han fick ringa ett två minuter långt samtal i månaden, men då ville han bara veta hur det var med oss, säger Vida Mehrannia.

I höstas flyttades Ahmadreza Djalali tillfälligt till en öppnare avdelning på fängelset och fick då även tillgång till advokat, men de iranska myndigheterna har fortfarande inte presenterat några anklagelser mot honom – förutom att han utgör en säkerhetsrisk för landet.

Förra månaden flyttades han tillbaka till den stängda avdelningen på fängelset – och för några dagar sedan förvärrades situationen ytterligare.

– Då hade han ett möte med en domare som meddelade att min make kommer att avrättas, säger Vida Mehrannia.

Ahmadreza Djalali.
Foto: Privat

Hoppas på svenska regeringen

Under de nära tio månader som gått sedan han greps har myndigheterna i Iran hela tiden uppmanat familjen att tala lågt om det som hänt för att undvika att situationen förvärras.

Men när hotet om avrättning kom anser familjen att de inte längre har något att förlora på uppmärksamhet.

De vädjar nu om att Stefan Löfven ska ta upp Ahmadreza Djalalis fall när han nästa vecka åker på statsbesök till Iran. Vida Mehrannia har även skrivit ett brev till statsministern för att berätta om den påfrestande situationen.

– Jag hoppas att den svenska regeringen kan hjälpa oss och fråga om min makes fall, det är det enda jag kan komma på som skulle kunna ändra något, säger hon.

I Italien, där Djalali arbetade under en period, rapporterar redan flera nationella tidningar om gripandet. Samtidigt har en lång rad internationellt erkända läkare och forskare från hela världen skrivit under ett brev där de vädjar till iranska myndigheter om att släppa Ahmadreza Djalali.

"Kan inte sova på natten"

En av dem är Gunnar Öhlén, docent och tidigare chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset som var en av Ahmadreza Djalali handledare när han doktorerade på Karolinska institutet under åren 2009 till 2012. Numera är de forskarkollegor.

– Han är en oerhört fin man och en kompetent, skicklig och engagerad forskare. En växande världsauktoritet inom katastrofmedicin, och så griper den iranska säkerhetstjänsten honom utan att meddela vad han är anklagad för, kastar honom i fängelse och hotar med avrättning, säger Gunnar Öhlén.

Han uppmanar regeringen att försöka utöva påtryckningar under besöket i Iran för att Ahmadreza Djalali ska få komma tillbaka till Sverige och sin familj.

– Jag hoppas att den svenska delegationen tar det med sig och inte vänder bort blicken åt andra hållet, säger Gunnar Öhlén.

Hemma i lägenheten i Kista oroar sig Vida Mehrannia och hennes två barn för vad som ska hända i framtiden.

– Jag kan inte sova på natten och har mardrömmar, men jag har två barn att ta hand om så jag måste vara stark, säger hon.

Ahmadreza Djalali och hans familj är iranska medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.