Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fängslade Dawit Isaaks bok har översatts till flera språk

Dawit Isaaks bok översätts nu till både franska och engelska.
Foto: Kalle Ahlsén
Den svensk-eritreanske journalisten fängslades sedan 2001.
Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Den fängslade journalisten Dawit Isaaks bok "Hopp" har översatts till engelska och franska. 

Lagom till utdelningen av Unescos pressfrihetspris i Ghana delades de nya upplagorna ut.

– Genom att sprida hans bok motverkar vi ett censurbeslut och förtryck, säger Björn Thunbäck, initiativtagare vid Reportrar utan gränser.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak är Sveriges enda samvetsfånge, och har suttit inspärrad i ett fängelse i Eritrea sedan 2001 – utan rättegång. Hans bok "Hopp", som bland annat innehåller en kärleksberättelse, en artikelserie och en pjäs, släpptes första gången under Bokmässan i Göteborg 2010

– I det läget fick vi ibland höra att Dawit Isaak inte var en riktig journalist eftersom folk inte sett någonting av det han skrivit, säger Björn Thunbäck, styrelseledamot för Reportrar utan gränser och initiativtagare till de nya översättningarna.

Boken skrevs på tigrinja och har tidigare översatts till svenska – nu har den även givits ut på franska och engelska. Det är ideella organisationerna Reportrar utan gränser och PEN som står bakom de nya översättningarna. 

Märktes att boken väckte intresse

– Det handlar dels om att folk velat tysta och spärra in honom och då vill vi motverka det, och genom att sprida hans texter motverkar vi ett censurbeslut och förtryck. Det andra är att man kan prata om honom och hans situation, han är ju trots allt långt ifrån ensam, säger Björn Thunbäck.

I samband med Unescos pressfrihetspris delades ut i Ghana den 2 maj spred man även de nya upplagorna, som innehåller ett nytt kapitel om eritreansk litteratur. På plats fanns bland annat åtskilliga afrikanska journalister och pressfrihetsaktivister, flera helt ovetandes om Isaaks situation.

– Det märkes att boken väckte ett intresse och att folk blev nyfikna. Jag har varit aktiv för Dawit under en lång tid och ändå kände jag att många inte kände till honom. Det var flera som sa "17 år utan en rättegång, hur vet jag inte det här?"

De nya översättningarna kommer att fortsätta tryckas upp, för att sedan delas ut vid sammanhang i både Afrika och Europa. Ekonomiskt stöd till arbetet har givits av Svenska Akademien och ideella Kalityfonden.

LÄS MER: Dawit Isaak: 6 000 dagar i fängelse utan rättegång 

Dawit Isaak tilldelades priset förra året

Unescos pressfrihetspris tilldelas varje år en person som "gjort en framstående insats för försvar och främjande av pressfrihet, i synnerhet när det har skett trots fara".

Dawit Isaak var med och startade Eritreas första oberoende tidning, men greps och fängslades tillsammans med flera andra journalister 2001, efter att ha riktat kritik mot president Afewerkis sätt att styra landet. I februari tidigare i år hade han suttit inspärrad i 6 000 dagar, utan rättegång.

I fjol tilldelas Dawit Isaak Unescos pressfrihetspris, som hans dotter tog emot i hans ställe.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.