Den amerikanske studenten Otto Frederick Warmbier sitter fängslad i Nordkorea
Den amerikanske studenten Otto Frederick Warmbier sitter fängslad i Nordkorea

Fängslad amerikan
får hjälp av Sverige

Publicerad

Den amerikanske studenten Otto Frederick Warmbier sitter fängslad i Nordkorea för påstått "fientliga handlingar".

Just nu jobbar svenska ambassaden med att försöka få ut honom.

– Jag kan bekräfta att vi hanterar fallet. Men hur vi gör det, det kan jag inte gå in på, säger förste ambassadsekreterare August Borg.

Studenten Otto Frederick Warmbier greps den 2 januari i Pyongyang, enligt researrangören.

Han greps på flygplatsen då han gick igenom tullen.

Warmbier pluggar på University of Virginia men kommer från Cincinnati i Ohio. Han läser ekonomi och beskrivs som intresserad av sport och resor. Han är också engagerad i en studentorganisation.

Stöttas av guvernören

John Kasich, presidentkandidat och Ohios guvernör, har på Twitter kallat Nordkoreas agerande för "oursäktligt":

 

 

 

 

Kieren Thomas, en vän till familjen, utgår från att gripandet är en rättsskandal.

– Otto var en av de smartaste personer jag träffat. Jag har aldrig träffat någon som haft något dåligt att säga om honom, säger Kieran Thomas till CNN.

Nordkoreanska statliga medier uppger att Warmbier reste in i landet med turistvisum och nu anklagas för "en fientlig handling mot DPRK", det vill säga Demokratiska folkrepubliken Korea, rapporterar CNN.

Han ska ha rest in i landet "med syfte att störta landets grundläggande enighet med amerikanska regeringens tysta medgivande", enligt anklagelserna.

Svenska ambassaden jobbar för studenten

Kinabaserade Young Pioneer Tours – som enligt sin hemsida ordnar "budgetresor till resmål som din mamma helst inte vill att du åker till – "arrangerade Otto Warmbiers resa till Nordkorea. Företaget sköter kontakterna med studentens familj, och jobbar samtidigt tillsammans med amerikanska UD och nordkoreanska myndigheter för att utreda anklagelserna.

Men även svenska ambassaden i Nordkorea hjälper till. Förste ambassadsekreterare August Borg bekräftar att svenskarna jobbar med Otto Warmbier-fallet.

– Jag kan bekräfta att vi hanterar fallet. Men hur vi gör det, det kan jag inte gå in på. Där råder sekretess. Även när det gäller den här studenten, Otto. Så jag kan inte säga så mycket, säger August Borg till Expressen.

"Ett bra slut"

Generellt har liknande fall slutat med frigivning. Ett tidigare uppmärksammat fall var Matthew Miller och Kenneth Bae, båda amerikanska medborgare, som frihetsberövades men släpptes hösten 2014. De var misstänkta för fientliga handlingar respektive att ha försökt störta Nordkoreas styre, och dömdes till sex års straffarbete respektive 15 års fängelse.

– Om man tittar på de senaste fyra-fem åren har det funnits en rad ärenden med amerikanska medborgare som frihetsberövats i Nordkorea. De har fått ett för alla inblandade bra slut, säger August Borg.

Så du är försiktigt optimistisk när det gäller Otto Warmbier?

– Det sa jag inte. Jag säger ingenting om just det fallet.

Svenska ambassaden i Nordkorea är skyddsmakt åt Kanada, USA och Australien och hanterar också visumansökningar från medborgare i Schengenländer.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag