Irene Matkowitzc, 60, kastade en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under en boksignering. Hon döms till två månaders fängelse. Foto: Sven Lindwall
Irene Matkowitzc, 60, kastade en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under en boksignering. Hon döms till två månaders fängelse. Foto: Sven Lindwall

Fängelse för tårtning av Jimmie Åkesson

Publicerad

Irene Matkowitzc, 60, kastade en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson under en boksignering.

Hon åtalades för brottet och i dag föll domen – Irene Matkowitzc döms till två månaders fängelse för ofredande samt tre fall av olovlig körning.

Dessutom ska hon betala 5000 kronor i skadestånd till Sverigedemokraternas partiledare.

I samband med att Jimmie Åkesson signerade böcker på Nytorget på Södermalm i Stockholm i november förra året gick Irene Matkowitzc, 60, till attack – och kastade en tårta i ansiktet på den skärrade partiledaren för Sverigedemokraterna.

– Det är klart det påverkar mig och andra folkvalda. Händelsen i sig är ett hot mot demokratin, sa Jimmie Åkesson på en efterföljande presskonferens, och attacken fördömdes även av hans politiska meningsmotståndare.

"Samhället måste ta avstånd"

– Oavsett vilken politiker eller vilket parti som blir utsatt så måste det politiska samhället ta avstånd, sa Mona Sahlin.

I december stod det klart att Irene Matkowitzc skulle åtalas för ofredande.

För Expressen medgav hon att hon kastat tårtan – men hon förnekar brott.

"Symbol för den nya fascismen i Sverige"

Hon anser att Sverigedemokraterna är fascister och att Jimmie Åkesson är "en symbol för den nya fascismen i Sverige".

– Jag hade kraften, jag hade förmågan, jag hade känslan, jag hade allt för att kunna utföra den här handlingen för att visa mitt förakt. Därför gjorde jag detta, har Irene Matkowitzc sagt i sitt vittnesmål.

– Tårtor är ju inget nytt i världshistorien. Lite grädde orsakar ju faktiskt ingen jättestor skada.

Begärde 5000 kronor för kränkningen

Jimmie Åkesson begärde 5000 kronor i ersättning för den kränkning han utsatts för. Han var med på telefon under rättegången.

– Först blev jag väldigt förvånad, nästa känsla är att man blir rädd, kommenterade han attacken.

Åklagaren yrkade på att straffvärdet för handlingen var högre än normalt eftersom attacken skedde mot en folkvald politiker.

I dag föll domen i Stockholms tingsrätt.

Två månaders fängelse

Irene Matkowitzc döms till två månaders fängelse för ofredande, samt tre fall av grov olovlig körning då hon kört utan körkort.

Därtill ska hon betala Jimmie Åkesson de begärda 5000 kronorna i skadestånd eftersom hon enligt tingsrätten utsatt honom för en "ersättningsgrundande kränkning" och efter som beloppet är "skäligt".

Rätten konstaterar vidare att ofredandet "har riktat sig mot en politiker som befunnit sig på en allmän plats" men att "straffvärdet för ofredandet, om det hade behandlats utan anknytning till annan brottslighet, motsvarar ett bötesstraff".

Det är alltså den olovliga körningen som är huvudorsaken till fängelsestraffet.

"Skulle inte ha något straff"

– Jag tycker egentligen att jag inte skulle ha någonting, något straff. Det jag tycker är lite fel det är att de dömde ut hela skadeståndet, kommenterar Irene Matkowitzc ofredandedomen, och tillägger att hon har det kärvt ekonomiskt.

På lördag kommer det dock att anordnas en stödfest för att samla in pengar de pengar hon ska betala i skadestånd.

– Det är 209 gäster uppsatta nu, ganska många vänner och ganska många som jag mött vid demonstrationer, och några konstnärer också. Pengarna ska gå till betalningen, inte till mig, säger Irene Matkowitzc.

"Får chansen att sitta i Sverige som politisk fånge"

Fängelsestraffet tror hon inte att hon kommer ha några problem att uthärda.

– Jag får ju faktiskt chansen att sitta i Sverige som politisk fånge, och det känns hedrande, det är en bekräftelse ur min synvinkel, säger hon.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag