Fånge misshandlade Ikeamördaren

Abraham Ukbagabir (längst till höger) gick till dödlig attack mot en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås den 10 augusti 2015.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ukbagabir, en eritreansk asylsökande som vid tiden bodde på ett asylboende i Arboga, hade just fått beskedet av Migrationsverket att han inte skulle få stanna i Sverige.
Foto: / POLISEN
Han har senare sagt att han kände sig kränkt och att morden på Ikea i Västerås blev hans hämnd.
Foto: Peter Kruger / TT NYHETSBYRÅN

Ikeamördararen Abraham Ukbagabir har misshandlats brutalt i fängelset.

Nu tvingas han byta anstalt - för sin egen säkerhets skull.

Den 29 augusti såg en fängelsevakt på Salbergaanstalten hur Abraham Ukbagabir ramlade ut genom dörren från en produktionslokal till en korridor, där han blev liggande "i fosterställning med händerna som skydd mot ansiktet", som det står i Kriminalvårdens handlingar.

Ukbagabir hade skador i ansiktet och blev omhändertagen av sjukvårdare. Han berättade att det var en annan fånge som misshandlat honom men hade inte kunnat se vem det var. Han sattes i isoleringscell "med hänsyn till att det föreligger fara för den intagnes liv eller hälsa".

Fanns en hotbild

Kriminalvården kände till sedan tidigare att det fanns en hotbild mot Abraham Ukbagabir.

Från den 8 april till den 9 juni hölls han isolerad på Kumlaanstalten, där han då var placerad, eftersom anstalten fått information om "det föreligger fara för hans liv eller hälsa" på hans avdelning.

Den 9 juni fick han plats på en ny avdelning, där det enligt Kriminalvården skulle vara säkert för honom att vara.

Men det gick bara två dagar, sedan isolerades han på nytt då det framkommit att hans säkerhet var i fara även på den nya avdelningen.

Ukbagabir hölls isolerad hela sommaren fram till den 25 augusti då han fick en plats på anstalten Salberga.

Men där hann han alltså bara vara fyra dagar innan hotet blev verklighet och Ukbagabir misshandlades av en medfånge.

Den 8 september bedömdes Ukbagabir fortfarande vara så hotad att han inte kunde återplaceras tillsammans med de andra fångarna på Salberga.

Den 9 september beslutade Kriminalvården att han åter ska flyttas till Kumla. Hur man ska undvika att han misshandlas på nytt framgår inte av beslutet.

Knivmördade mor och son

Det var den 10 augusti förra året som Abraham Ukbagabir gick till dödlig attack mot en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås.

Mor och son var hemmahörande i en by i Skellefteåtrakten och hade besökt sin sommarstuga utanför Västerås. Nu besökte de varuhuset för att handla husgeråd till sonens nya bostad.

Den 10 augusti 2015 gick Abraham Ukbagabir till dödlig attack mot en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås.
Foto: / POLISEN

Ukbagabir, en eritreansk asylsökande som vid tiden bodde på ett asylboende i Arboga, hade just fått beskedet av Migrationsverket att han inte skulle få stanna i Sverige. Han har senare sagt att han kände sig kränkt och att morden blev hans hämnd.

Han begav sig till Ikeavaruhuset där han beväpnade sig med köksknivar. Sedan gav han sig på kvinnan och hennes son, enligt egen uppgift eftersom de råkade stå närmast.

Kvinnan fick ett kraftigt hugg medan hennes son höggs flera gånger. Sedan högg Ukbagabir sig själv i magen och bad till Gud att få komma till himlen. Men han överlevde.

Västmanlands tingsrätt dömde honom till livstids fängelse och utvisning för dubbelmordet. Straffet fastställdes senare i hovrätten.

Expressen har sökt både Ukbagabirs advokat Per-Ingvar Ekblad och Kriminalvården, men ingen av dem ville på fredagskvällen kommentera misshandeln av honom i fängelset.

Andra hämndattacker

Abraham Ukbagabir är inte den ende kände brottslingen som har råkat illa ut, i fängelset eller efter avtjänat straff.

I juni 2014 överfölls dubbelmördaren Anders Eklund, 50, i en verkstadslokal inne på Norrtäljeanstalten, där han då avtjänade sitt livstidsstraff. Två medfångar greps genast för misshandeln, som utfördes med en gummiklubba. De dömdes till 1,5 års fängelse vardera för grov misshandel.

I augusti 2015 misshandlades Niklas Lindgren, även känd som Hagamannen med en golfklubba på ett elevhem i norra Sverige. Lindgren hade nyligen släppts ur fängelset efter att ha avtjänat nio år i fängelse för dubbla våldtäkter, grov våldtäkt, två fall av försök till mord samt två fall av försök till våldtäkt. Tre män åtalades för misshandeln men friades i rätten.

Dubbelmordet på Ikea

Den 10 augusti 2015 gick Abraham Ukbagabir in på Ikea i Västerås, beväpnade sig med köksknivar och överföll en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son. Båda dog av hans vansinneshugg.

Därefter högg han sig själv i magen, men överlevde.

Abraham Ukbagabir var asylsökande från Eritrea. Han sa själv att dådet var en hämnd för att han inte skulle få stanna i Sverige och att offren var slumpvis utvalda.

Han dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet och avtjänar nu straffet på Kumlaanstalten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.