Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristofers Kastellanoss jagas efter rymning

Kristofers Kastellanoss är dömd för mord. I torsdags rymde han från en transport.
Mordvapnet.
En massiv polisjakt pågår efter att dömda mördaren rymt. Foto: Christian Vargahed
Rymningen skedde utanför Laxå i Örebro län.Foto: Google Maps
Polisen söker efter mördaren som rymde på torsdagsförmiddagen. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT/TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT/TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
1 / 11

LAXÅ/STOCKHOLM. Mördaren Kristofers Kastellanoss, 25, jagas av polis efter att han rymt från en fångtransport utanför Laxå i Örebro län.

Vittnen har sett en person som kan vara Kastellanoss springa ut från ett stall och hoppa in i en bil som lämnade platsen.

Polisen har nu avbrutit sitt sökande i området kring Laxå och utfärdat rikslarm. 

– Vi har letat här i 30 timmar så vi tror inte att han är kvar i samma område längre. Det är inte motiverat att söka i samma område mer, säger Henrik Olars, polisens presstalesperson.  

I över ett dygn har polisen sökt efter mördaren Kristofers Kastellanos i området kring Laxå och Finnerödja, där han rymde från en fångtransport. 

Men vid klockan 17 på fredagen avbryter polisen sökandet i området. Anledningen är att man inte tror att han fortfarande befinner sig på platsen. 

– Vi har letat här i 30 timmar så vi tror inte att han är kvar i samma område längre. Det är inte motiverat att söka i samma område mer, säger Henrik Olars, polisens presstalesperson.  

I stället söker nu polisen i andra delar av landet, men man vill inte specificera exakt var. 

”Sökandet övergår från och med 17.00 till inre spaning och yttre spaning på andra platser i landet som kan bedömas vara av intresse”, skriver polisen på sin hemsida.  

Dömd till 14 års fängelse 

Det var vid 11.30 på torsdagen som fångtransporten stannade mellan Finnerödja och Laxå. Där lyckades Kristofers Kastellanoss, 25, rymma. Han är dömd till 14 års fängelse för ett knivmord, men domen är överklagad och ska upp i hovrätten.

Under fredagsmorgonen hörde personer i närheten av rymningsplatsen av sig till polisen och uppgav att man sett en person med rymlingens signalement springa ut från ett stall. Han ska ha hoppat in i en bil där två män väntade.

– Vi har fått in tips från vittnen som bor strax sydväst om rymningsplatsen. Man tycker att den personen liknar de bilder man sett av rymlingen, uppger Christina Hallin.

Tipset bedöms som intressant och polisen har under morgonen varit på platsen och pratat med vittnen samt sökt efter spår med hundpatrull.

Polisens uppmaning: Lås

– Av taktiska skäl kommenterar vi inte bilen i nuläget, säger Christina Hallin.

Polisen satte upp spärrar i områden där bilar kontrolleras, men varje fordon stoppas inte.

– Vi har ett signalement på den här bilen som setts som larmats ut till polispatrullerna, men vi går inte ut med det till allmänheten, det skulle ju lätt för dem att byta bil, uppger Hallin.

Polisen har också uppmanat folk att låsa sina fordon och uthus och hålla koll på om något är uppbrutet.

– Hur han beter sig i en trängd situation kan ingen annan än han själv svara på så man kan vara extra vaksam, men det är inte så att vi uppmanar folk att låsa in sig och inte gå ut, säger Christina Hallin.

Polisen söker med hundpatrull. Foto: Janne Åkesson/Swepix

”Kom springandes i en väldig fart” 

Expressen har talat med en kvinna som såg den försvunna mördaren när hon var ute med sin sons hund. Kriminalvården ska ha sagt till henne att de stannade för att en fånge behövde kissa – och då gav sig mördaren i väg. 

– Jag hörde att det var några som gapade och skrek, och så hörde jag att det prasslade i skogen här där vi bor. Då fick jag se en man komma springande i väldig, väldig fart.

Kvinnan blev rädd och ringde först till sin granne och sen till polisen. 

– Det var otäckt, jag blev jätterädd. Jag tänkte på vad som kunde ha hänt om jag hade gått lite tidigare och sprungit på honom direkt i skogen. Väldigt olustig upplevelse det här. 

”Synnerligen allvarligt”

Boende i området berättar att de känner oro och att de uppmanats att hålla sig inomhus och köra bil med låsta dörrar och uppdragna rutor. Polisen har också uppmanat föräldrar att inte låta sina barn leka utomhus. 

Polisen bedömer att mannen kan vara desperat.

– Vår bedömning är inte att han är farlig mot allmänheten. Men blir han desperat vet man inte hur han beter sig, säger Christina Hallin vid polisen.

Morddömde Kristofers Kastellanoss jagas efter han rymt från en fångtransport på torsdagen.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.