Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fånge försökte klättra över fängelsets stängsel

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Norrtäljeanstalten har säkerhetsklass 1 – den högsta säkerhetsgraden för fängelser i Sverige.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: Google maps

En fånge på högsäkerhetsfängelset i Norrtälje försökte rymma under torsdagen.

Fången försökte fly genom att klättra över fängelsets stängsel – men personalen kunde snabbt gripa honom ”utan dramatik”, rapporterar Aftonbladet.

Personalen vid anstalten larmades om rymningsförsöket klockan 15.40 på torsdagseftermiddagen, enligt Norrtelje Tidnings (NT) uppgifter.

Händelsen skedde under en promenad inne på fängelsegården då han plötsligt försökte fly genom att ta sig över stängslet. Men rymningsförsöket upptäcktes snabbt av personalen och den intagne mannen kunde fångas in ”utan dramatik” skriver Aftonbladet

Enligt NT:s uppgifter ska fången ha gjort flera tidigare rymningsförsök. 

Ett skriftligt meddelande till Aftonbladet beskriver Norrtäljeanstaltens pressekreterare Hanna Borglund händelsen som en ”allvarlig säkerhetsincident”. Kriminalvården ska nu utreda händelsen. 

Norrtäljeanstalten är ett fängelse i säkerhetsklass 1 – den högsta säkerhetsklassen för anstalter i Sverige. Anstalter i säkerhetsklass ”utrustas för att klara av de mest riskfyllda intagna” och är ”speciellt anpassade för klienter som bedöms ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning”, skriver Kriminalvården på sin hemsida. 

Fångvaktaren Vicky White misstänks ha hjälpt fången Casey White att rymma från arresten i Lauderdale County, Alabama.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.