Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fångarna tvingas välja – elektriska stolen eller skjutas

Senaste nyheterna med Expressen TV
Dödsdömda fångar kommer att tvingas välja hur de ska avrättas i delstaten South Carolina om injektion inte är tillgängligt.
Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Den här elektriska stolen har använts i Florida.
Foto: AP FLORIDA DEPT. OF CORRECTIONS

Dödsdömda fångar kommer att tvingas välja hur de ska avrättas i amerikanska delstaten South Carolina om injektion inte är tillgängligt.

Alternativen är elektriska stolen eller skjutas ihjäl enligt Daily Star.

Avrättning genom injektion kommer även fortsättningsvis vara huvudmetoden för avrättning i South Carolina, men en av orsakerna till lagändringen är att delstaten ofta haft problem med att köpa in de droger som används vid injektioner.

South Carolinas guvernör Henry McMaster godkände därför det kontroversiella lagförslaget förra veckan.

”Familjer och vänner till offer förtjänar avslut och rättvisa. Nu kan vi tillhandahålla detta”, skrev Henry McMaster på Twitter.

37 personer har dömts till döden i South Carolina

37 fångar sitter dömda till döden i South Carolina, men delstaten har inte avrättat någon sedan 2011.

South Carolina blir den fjärde delstaten efter Mississippi, Oklahoma och Utah där dödsdömda kan avrättas genom att skjutas. Elektriska stolen tillåts i Alabama, Arkansas, Florida, Kentucky, Mississippi, Oklahoma, South Carolina, Tennessee och Virginia.

Tre fångar i USA har avrättats genom att skjutas sedan 1977 och 19 fångar har avrättats i elektriska stolen det här århundradet.

Här är måndagens största nyheter i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.