Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fångarna i Kumlas
superbunker Fenix

Fenix är Kumlaanstaltens superbunker. Här sitter flera av Sveriges farligaste fångar inspärrade.
Sultan Al Amin och Hassan Al-Mandlawi döms för terrorbrott 2015.

Här är några av de fångar som sitter fängslade i Kumlas superbunker Fenix.

LÄS MER: Gängledaren hotar slita terroristen i stycken

LÄS MER: Terroristens svar på hotet: ”Skitsnack”

Abraham Aho, 25.

Abraham Aho, 25

• Dömd mot nekande till tolv års fängelse för bland annat mord på Mohaned Ali, 25, medlem i mc-gänget Bandidos undergrupp X-team i Södertälje och ledaren Dany Moussas högra hand. Aho lämnade Fenix sista oktober efter att ha inlett en juridisk process mot att han hållits på avdelningen i två år och sju månader. Han har delat avdelning med bland andra OG:s Sverigepresident Geofrey Kitutu, bankrånaren Clark Olofsson och Maskeradligans ledare Mats Rimdahl. Under Fenix-tiden vägrade Aho ta emot föräldrar och småsyskon på besök.

– På Fenix får man inte ens krama sin familj. På grund av det har jag inte velat ta emot besök av familjen, säger han på telefon.

Han anser att de hårda restriktionerna på Fenix får motsatt effekt mot att förbereda en intagen på att slussas ut i samhället.

– En sån isolering är inte värd ett livsfarligt djur. Föreställ dig att man placerar en livsfarlig tiger i fångenskap under så lång tid. Då hade alla djurrättsorganisationer höjt sina röster och politiker sagt att detta inte är rätt, för att djuret lider. Men i Sverige gör man så mot människor.

Geofrey Kitutu, 41. Foto: Privat / OG

Geofrey Kitutu, 41

• Dömd till nio års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott, rån, anstiftan av vapenbrott och försök till utpressning. Han frias tidigast i juli nästa år. Han har begärt om att slippa placeringen i bunkern eftersom han ska friges nästa år. Kriminalvården motsatte sig detta eftersom han varit ledare för ett kriminellt nätverk och att brevkontakt visar att han inte brutit med gänget. Delar nu avdelning med Sultan Al Amin.

Omar A. Aboelazm, 36.

Omar A. Aboelazm, 36

• Dömd till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Han var en av tre som greps i december 2010 av dansk polis i en lägenhet utanför Köpenhamn. Ytterligare en person greps i Stockholm. Terroristernas plan hade varit att ta sig i Jyllands-Postens lokaler och döda så många de kunde som hämnd för tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna. Attacken mot Charlie Hebdo då tolv personer dog i januari 2015 påminde om den planerade attacken. Har rapporterats för misskötsamhet vid flera tillfällen, bland annat för hot mot tjänsteman på anstalten i Saltvik i mars 2015, då han hotat att ”ta till våld eller döda för att komma ifrån anstalten”, enligt Kriminalvårdens placeringsbeslut.

Aboelazm skriver i ett brev till Expressen om sin situation: ”Jag har utsatts för systematisk tortyr”.

Erik Ljungström, 33.

Erik Ljungström, 33

• Dömd för att bland annat ha mördat häktesvakten Karen Gebreab, 24, med 38 batongslag och ytterligare knytnävsslag under 53 sekunder. Det extrema våldet pågick under en minut och 16 sekunder. Det skedde i korridoren på häktet i Flemingsberg när Ljungström skulle gå på sin dagliga promenad. Han satt häktad för mordförsök och hade en månad tidigare misshandlat en arrestvakt. Uppvisat skötsamhet, men har obefintlig kontakt med omvärlden, enligt Kriminalvårdens placeringsbeslut. Delar avdelning med Omar A. Aboelazm.

Efter gräl om tv-tittande på Kumlabunkern den 14 december förföljde Ljungström Aboelazm med en stekpanna i handen. ”Anstalten finner utifrån vad som framkommit att det föreligger en fara för annans säkerhet till liv och hälsa om Erik Ljungström kvarstannar i gemenskap. Det är därför nödvändigt att han hålls avskild från andra intagna”, skriver Kriminalvården i beslut att placera den morddömde i isolering.

Bernard Khouri, 36. Foto: Stefan Söderström

Bernard Khouri, 36

• Utpekad som gängledare för Södertäljenätverket och dömd mot sitt nekande till livstid för att ha beordrat tre gängmord i Södertälje. Han avtjänar sedan två år straffet i Kumlaanstaltens superbunker Fenix. Alla samtal avlyssnas och in- och utgående post granskas. Domen byggde på en indiciekedja som tog åklagarsidan två veckor att presentera. ”All bevisning vi tog fram under den här utredningen har pekat mot honom”, säger kammaråklagare Björn Frithiof. Bilden togs i Kronobergshäktet 2014 när Expressen intervjuade honom om anklagelserna.

Sultan Al Amin, 31. Foto: ROBIN ARON

Sultan Al Amin, 31

• Dömdes till livstids fängelse för terrorbrott efter att ha deltagit i mord på två tillfångatagna män i Syrien 2013. Delade en tid avdelning med den utpekade gängledaren för Södertäljenätverket, Bernard Khouri. Efter några veckor skildes de två fångarna åt från varandra eftersom det fanns risk för deras liv, enligt Kriminalvårdens incidentrapport.

Enligt Al Amins advokat Mia Sandros har den terrordömde göteborgaren fått avslag på nästan alla ansökningar om att få besök av familjemedlemmar, med ett undantag. Han har fått ta emot sin mamma på ett övervakat besök där de var tvungna att prata svenska.

 

LÄS MER: Gängledaren hotar slita terroristen i stycken

LÄS MER: Terroristens svar på hotet: ”Skitsnack”