Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fångar strejkar – flera anstalter i stabsläge

Expressen avslöjar hur fångvaktare på Hallanstalten gift sig eller skaffat barn med intagna.
Omkring 100 fångar på Hall strejkar, enligt Expressens uppgifter.Foto: Inga-Lill Fong Karlberg
Cell i säkerhetsavdelningen på Kumlaanstalten.Foto: Kriminalvården.

Intagna på sju svenska anstalter strejkar.

Orsaken är att de inte längre får ta emot pengar från anhöriga.

På flera håll är fångarna inlåsta i sina celler, och flera anstalter har gått upp i stabsläge.

– På ett antal ställen är det klienter som arbetsvägrar. Men det går lugnt och städat till, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm.

Från och med den 29 februari får man inte längre ge pengar till intagna på anstalter och häkten. Det gäller både insättningar på deras konton och överlämnande av kontanter.

Orsaken är att Kriminalvården är skyldig att se till att alla pengar som kommer in till myndigheten och går vidare in i banksystemen är spårbara.

Men förändringen har upprört både fångar och deras anhöriga. Intagna som arbetar eller studerar får som mest 1 500 kronor i månaden, och många menar att de pengarna inte räcker. Exempelvis kostar det pengar att köpa telefonkort för att kunna ringa hem.

– Det drabbar mest barnen, som inte får höra sin pappas röst. Jag vet inte vad jag ska säga, jag är helt chockad, sade en mamma på tisdagen.

Strejk på sju anstalter

I går rapporterade Expressen att intagna på Norrtäljeanstalten arbetsvägrade. Nu står det klart att strejken har fått större spridning.

Enligt uppgift till Expressen strejkar omkring 100 intagna på anstalten Hall, som har 165 platser. Utöver förbudet mot att ge pengar till fångarna är man också upprörd över förändringar i kioskutbudet.

På Hall finns ett tvätteri som tvättar anstalts- och häkteskläder åt hela Region Stockholm. Personalen befarar att det kan bli långvarigt, och anstalten uppges ha gått upp i stabsläge. 

Även på Tidaholmsanstalten råder full strejk, erfar Expressen.

Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm.Foto: Kriminalvården

Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm vill inte gå in på enskilda anstalter men säger:

– På ett antal ställen är det klienter som arbetsvägrar. Men det går lugnt och städat till. Jag upplever inte att det är någon oro eller några ordningsstörningar.

Enligt Kenneth Holm förekommer arbetsvägran på sju anstalter. Han bekräftar också att flera anstalter har gått upp i stabsläge.

– Det handlar om att man i särskild ordning följer en lägesbild, ifall det skulle inträffa incidenter. Det ska man göra i vardagen också, men det blir lite högre nivå på det om man använder de resurser som går åt för att skaffa sig den här lägesbilden.

Intagen: Stolar och pingisbord slås sönder

Samtidigt kommer uppgifter om upploppsstämning på Kumlaanstalten.

En intagen på Kumla, som kontaktar Expressen inifrån anstalten, berättar om upploppsstämning innanför murarna. Han uppger att det arbete som erbjuds på anstalten inte räcker till åt alla intagna. Följden blir att han i praktiken aldrig tjänar mer än 800–1 000 kronor per månad, hävdar han.

– Det är för lite pengar att kunna leva på. Det är dyrt i kiosken, säger den intagne, som avtjänar ett längre fängelsestraff.

När man inte längre kan ta emot pengar utifrån blir livet svårt, enligt den intagne, vilket har lett till protesthandlingar. Bland annat ska intagna ha förstört inventarier.

– Det är stolar, det är pingisbord och träningsredskap.

Har du också haft sönder saker?

– Det vill jag inte gå in på.

Enligt mannen finns dessutom ett stort missnöje med maten på anstalten, och enligt honom hungerstrejkar flera intagna. Själv har han inte ätit på två dagar, säger han.

– Bara druckit vatten.

Tror du att Kriminalvården kommer att ändra sig nu när ni protesterar?

– Det är vad jag hoppas på i alla fall. Det är syftet.

Mannen säger att alla intagna på hans avdelning har låsts in i sina celler.

Säkerhetsdirektören: Inga rapporter om skadegörelse

Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm har inte hört talas om några sönderslagna inventarier.

– Det har inte förekommit någon skadegörelse, vad vi har fått inrapporterat, säger han.

Det har hänt i närtid att intagna har vägrat äta, men det var bara högst tillfälligt, enligt kriminalvårdsdirektören.

– Det har återgått till det normala, nu äter man igen. 

Att intagna låses in i sina celler är däremot en rutinåtgärd när intagna bryter mot regler, enligt Kenneth Holm.

– Följer de inte inte de rutiner och riktlinjer som vi har, då kan man låsa in dem i deras celler. Det har skett på ett antal avdelningar runtom i landet.

Det kan ske vid exempelvis arbetsvägran.

– Om en hel avdelning bestämmer sig för att man inte vill gå och jobba, då kan man göra bedömningen att man inte vill ha de här människorna tillsammans, sysslolösa och missnöjda.

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.