Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fångade IS-kvinnorna får inte täcka ansiktet i lägret

”De ryska och tunisiska kvinnorna gör livet till ett helvete för oss här i lägret”, säger Lisa Andersson.
Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS / GUARDIAN/EYEVINE
Lisa Andersson.
Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS / GUARDIAN/EYEVINE
En kvinna och hennes barn i öknen utanför al-Baghuz i nordöstra Syrien.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
En SDF-soldat i östra Syrien.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Expressens korrespondent Kassem Hamadé har träffat flera av kvinnorna som bevakas av Syriens demokratiska styrkor, SDF.
Foto: Kassem Hamadé

ROG. Minst sju svenska kvinnor sitter i fångläger efter att IS har fallit.

Männen är fängslade på en hemlig ort hos kurderna.

Expressen har träffat flera av kvinnorna som bevakas av Syriens demokratiska styrkor, SDF.

De får inte täcka sina ansikten: IS-tankesättet ska bort.

– Vad som kommer att hända när det gäller debatten i Sverige får framtiden visa, säger IS-frun Hasna som hoppas bli släppt med sitt barn snart.

Inne i IS sista fäste al-Baghuz i de kurdstyrda områdena i nordöstra Syrien pågår den sista blodiga striden mellan Syriens demokratiska styrkor, SDF och hundratals IS-medlemmar varav de flesta kommer från Europa och Kaukasus. SDF-ledningen tror att slaget om al-Baghuz är över om några dagar. 

I läger och i fängelser sitter redan tusentals européer och tiotals svenskar.

Expressen har träffat flera av de svenska IS-kvinnorna.

AISHA

Hennes röst hörs innan hon kliver in till intervjurummet. Det regnar och blåser starkt ute. Hon tar av sig skorna och frågar tyst dem kvinnliga lägerchefen:

– Kommer de från Sverige?

Hon undrar vem som kommer från Sverige för att träffa henne.

Aisha är en av sex svenska kvinnor som tillsammans med minst tio barn flyttats till lägret Rog i nordöstra Syrien. Här har fler än 400 IS-familjer från 39 länder nu samlats i ett hårdbevakat mellanstort tältläger.

– Min son har feber och är kvar i tältet med min dotter. Jag kan inte vara borta från honom för länge. Han behöver mig, säger Aisha när hon sätter sig ner i soffan i intervjurummet.

Expressens korrespondent Kassem Hamadé har träffat flera av kvinnorna som bevakas av Syriens demokratiska styrkor, SDF.
Foto: Kassemé Hamadé

Det är det enda rum här som har väggar, tak, dörr, fönster. Resten är bara tält. Här bor lägrets kvinnliga chefer från Syriens demokratiska styrkor. Samtliga kvinnor och barn håller sig inne i sina tält. 

– Jag har varit här i över ett år. Ja, jag har hört om debatten i Sverige. Folk från UD har besökt oss här. Vi vill återvända hem, säger Aisha.

Jag har inte fått träffa min man på två månader

Precis som resten av IS-kvinnorna här vill inte Aisha dela med sig information om vad de gjorde hos IS och varför de flyttade ner till Syrien. Hon greps tillsammans med sin man när de försökte fly från slagfältet i Raqqa-trakterna till turkiska gränsen. De tillfångatogs av kurdiska styrkor innan de hann ta sig över till Turkiet – det land som hon under 2015 passerade när hon tillsammans med sin svenska man åkte till Syrien.

– Jag mår inte bra. Jag har inte fått träffa min man på två månader. Jag vet inte var han sitter nu och hur han mår, säger Aisha.

Aishas man sitter fängslad på en hemlig ort i nordöstra Syrien. Enligt uppgifter till Expressen har myndighetsfolk från Sverige besökt honom i fängelset. SDF är mycket förtegna om Aishas mans identitet och även kring fyra andra svenska män som tillfångatogs för ett år sedan. 

– Fem av de svenska kvinnorna har varit här mellan sex månader och ett drygt år. Bara en är ny, hon flyttades hit för några dagar sedan från lägret al-Hawl, säger den kvinnliga lägerchefen och syftar på den 29-åriga svenskan som greps tillsammans med sin 32-årige man för ett par månader sedan.

Expressen har träffat honom i SDF:s fängelse.

Aishas son är sjuk. Han bröt sin arm tre gånger under en och samma månad i lägret. Det fick läkaren att bli misstänksamma om att han har blivit utsatt för våld.

– Läkarna meddelade lägerpersonalen att det som hände barnet inte orsakades av en olycka, säger en av de kvinnliga lägercheferna.

HASNA

Aisha reser sig upp och säger att hon har bråttom för att skynda sig tillbaka till sin son i tältet. En stund senare kliver en lång kvinna in i intervjurummet. Hon är klädd i grön och nästan heltäckande slöja. Men, hon visar ansiktet. Hon bär ett barn i famnen.

– Här i lägret får de inte ha svarta kläder på sig och inte heller täcka ansiktet. Det har inträffat en rad stölder och därför de inte får täcka ansiktet. Vi vill också att de ska komma bort från IS-miljön och -tänkandet, säger den kvinnliga lägerchefen.

Den långa kvinnan pratar både kurdiska, arabiska och svenska. Även hon har varit här i cirka ett år. Hon sätter sig ner i soffan. Barnet är knappt ett år gammalt. Jag frågar hur hon mår och undrar om det är en pojke eller flicka.

– Det är bra. Man säger inte så längre. Man säger hen. Pojke eller flicka, hen, säger hon sarkastiskt och kallt.

Jag har inte följt med i debatten. Vi har inte tillgång till tv här

Hasna pratar flytande svenska. Hon har kurdisk bakgrund och hoppas att hon ska bli släppt för att åka tillbaka till Sverige eller Turkiet. Hon fortsätter:

– Ja, vi är i fängelse nu, säger Hasna och ber mig att inte fotografera varken henne eller barnet.

Hon uppger att hon inte vet någonting om debatten om IS-återvändarna i Sverige

– Nej, jag har inte följt med i debatten. Vi har inte tillgång till tv här.

En kvinna och hennes barn i öknen utanför al-Baghuz i nordöstra Syrien.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Trots det är hon hoppfull om framtiden. Hon tror att hon blir släppt i snart.

– Jag tror inte vi kommer att vara kvar här hela livet. Jag tror inte heller att kriget fortsätter hela livet. Om jag träder fram är det en risk för mig om jag återvänder till Turkiet, Sverige eller Syrien att folk ska känna igen mig, säger Hasna.

Hon lägger till:

– Jag är mamma och jag har ett barn. Jag skulle inte vilja riskera min framtid. Vad som kommer att hända när det gäller debatten i Sverige får framtiden visa.

Sen lämnar hon rummet med ett tyst:

– Hej då. 

RASHA

Lägerchefen ringer upp en medarbetare och ber henne att prata med fler svenskar om de vill komma och prata. Hon säger:

– Rasha? Hon vill inte träda fram.

Rasha är en svensk IS-fru som är knappt 30 år gammal. När hon flyttade ner till Syrien hade hon ett barn. Då var sonen liten. Nu har hon tre barn: Sonen som var född i Sverige och två små flickor som föddes i Syrien.

– Ett av Rashas barn föddes här i lägret. Flera av de kvinnor som bor här var gravida när de kom hit, konstaterar lägerchefen.

När Rasha flyttade ner till Syrien träffade hon en ny man som är med i IS. Han är från Nordafrika och sitter nu gripen med de svenska IS-medlemmarna hos SDF.

Minst fem av de svenska IS-kvinnorna som är placerade här i lägret greps tillsammans med sina män. Nu sitter männen fängslade hos SDF och kvinnorna i lägret.

Utav de 39 länder med fängslade medborgare har bara ett enda land tagit tillbaka sina medborgare, det är Kazakstan. 

– 13 familjer från Kazakstan bodde här i lägret tidigare. Men, nu har de återvänt. När det gäller svenska IS-familjer hoppas de att de ska få återvända, konstaterar lägerchefen.

Hon lägger till:

– När vi tillfångatar syriska IS-medlemmar ställs de inför domstol här i nordöstra Syrien. Domstolen får avgöra om de ska fängslas eller inte. Men, utländska IS-familjer placeras här i lägret i väntan på att deras land ska ta tillbaka dem. Vill inte Sverige ha dem tillbaka?, frågar sig lägerchefen.

LISA

Lisa Andersson, som också sitter i lägret, har tidigare sagt till brittiska The Guardian:

– De ryska och tunisiska kvinnorna gör livet till ett helvete för oss här i lägret.

Lisa Andersson.
Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS / GUARDIAN/EYEVINE

– Om du går utanför tältet utan din burka, eller säger något till de ansvariga i lägret, misshandlar de dig eller dina barn. De hotar att bränna upp ditt tält.


”De ryska och tunisiska kvinnorna gör livet till ett helvete för oss här i lägret”, säger Lisa Andersson.
Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS / GUARDIAN/EYEVINE

AL-HAWL

Ett av de största bevakade läger för kvinnor och barn i nordöstra Syrien.

Lägret är delat i två. I den större delen av lägret bor flyktingar och IS familjer från Syrien och Irak. I den andra delen som är hårdbevakad av SDF bor utländska IS familjer från Europa, Sydostasien, Kaukasus, Kanada och USA. Al-Hawl har tagit emot över 55 000 personer. 


ROG

Rog är ett av de mindre lägren i nordöstra Syrien. Det har tagit emot IS familjer från 39 länder. SDF som bevakar lägret har placerat över 400 familjer varav 6 svenska familjer i Rog.  Till skillnad från al-Hawl har SDF ett återanpassningsprogram som man försöker utöva i lägret. Programmet går ut på att få IS fruarna att komma bort från IS miljön. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.