De avlidna bandmedlemmarna i Viola Beach. Foto: Viola Beach/FacebookDe avlidna bandmedlemmarna i Viola Beach. Foto: Viola Beach/Facebook
De avlidna bandmedlemmarna i Viola Beach. Foto: Viola Beach/Facebook
Viola Beach under en spelning i London. Foto: RMV/REX/ShutterstockViola Beach under en spelning i London. Foto: RMV/REX/Shutterstock
Viola Beach under en spelning i London. Foto: RMV/REX/Shutterstock
Alla fyra medlemmar i bandet och deras manager dog när deras hyrbil störtade från bron i Södertälje. Foto: Johan Nilsson / TTAlla fyra medlemmar i bandet och deras manager dog när deras hyrbil störtade från bron i Södertälje. Foto: Johan Nilsson / TT
Alla fyra medlemmar i bandet och deras manager dog när deras hyrbil störtade från bron i Södertälje. Foto: Johan Nilsson / TT

Familjernas sorg efter Viola Beach bortgång

Publicerad

Hela bandet omkom i en tragisk olycka vid Södertälje kanal förra helgen.

Nu berättar familjerna till bandmedlemmarna i Viola Beach om känslorna efter det skakande beskedet.

– Jack betydde allt för vår familj, säger Joanne Dakin, mamma till trummisen Jack Dakin, till Manchester Evening News.

En dryg vecka har gått sedan medlemmarna i bandet Viola Beach omkom, bara timmar efter att de hade avslutat en spelning på en festival i Norrköping.

Tillsammans med sin manager körde de mot Stockholm och Arlanda, när de av ännu oklar anledning först rammade en bom vid Södertälje kanal och sedan körde av bron samtidigt som den var på väg ner.

Historien har fått stor internationell uppmärksamhet och bandmedlemmarnas hemstad, Warrington i Storbritannien, har under den gångna veckan varit i sorg.

"Såg fram emot drömlivet"

Under veckan samlades bandmedlemmarnas föräldrar för att sörja sina bortgångna söner.

– Tomas var en fantastisk son, busig och full av liv. Han hade en massa vänner och var en glad person - han log alltid, säger hans mamma Ruth Lowe till BBC.

– Hela bandet arbetade väldigt hårt, men de var även vänner och levde verkligen för musiken.

Joanne Dakin, mamma till trummisen Jack Dakin, berättar att han kommer att leva vidare genom musiken.

– Han såg fram emot att leva det liv som många personer bara drömmer om - att turnera i världen med ett rockband och att släppa skivor. Men i stället dog han efter att ha gjort sin första spelning i Europa. Det var hans dröm, säger hon till Manchester Evening News.

"Hade sina liv framför sig"

Även Warringtons borgmästare, Geoff Settle uttalade sig tidigare i veckan angående bandets bortgång.

– Vi är väldigt sorgsna över det som hände i Sverige förra helgen. Warrington har förlorat ett talangfullt, ungt band som var på väg att göra något speciellt. De var en grupp unga människor som hade hela sina liv framför sig. Våra tankar går till deras familjer, säger han till Manchester Evening News.

Olyckan vid Södertälje kanal anmäldes tidigare under veckan till Statens haverikommission, som har inlett en förstudie av olyckan.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag