Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjerna som jagas av bombmännen

Tjugotal boende evakuerade.
Kriminaltekniker på plats efter explosionen i Huvudsta, Solna.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utredare på plats efter explosionen på Södermalm.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två familjer pekas ut som måltavlor i bombvågen som skakat Stockholm under den senaste veckan.

Det handlar om familjer med flera tungt kriminella familjemedlemmar – och där den egentliga måltavlan för attackerna misstänks vara utomlands.

I en stor polisoperation har även flera adresser med kopplingar till familjemedlemmar nu satts under bevakning.

Läget blev än mer akut efter att familjerna i veckan utsatts för ytterligare ett grovt brott efter de två bombdåden.

Sent på torsdagskvällen inträffade ett sprängattentat i Solna. Explosionen beskrevs som mycket kraftig och liknades vid en ”jordbävning” av grannar. Även vittnen inne i Stockholm märkte av smällen.

Natten mot lördagen inträffade nästa bombdåd och den här gången var det Södermalm som drabbades. Ett flerfamiljshus fick omfattande skador av en kraftig explosion och ett 30-tal personer fick evakueras under natten.

Polisen har sagt att utredarna kollar på om det finns ett samband mellan händelserna.

Nu kan Expressen avslöja att polisen misstänker att två familjer med täta band är måltavlor för attackerna – och de misstankarna förstärktes under natten mot tisdag då ytterligare en familjemedlem på Södermalm utsattes för ett grovt brott.

Enligt Expressens uppgifter ska den egentliga måltavlan för attackerna ”vara utomlands”.

Misstankarna hittills går dock ut på att brotten riktats mot närstående och mot bakgrund av det har polisen satt bevakning på flera adresser som kopplas till andra familjemedlemmar.

Två familjer med täta band

Så här ser sambanden ut i familjerna som nu satts under polisbevakning för att undvika nya attentat:

På den drabbade Södermalmsadressen bor en kvinna och en man i en lägenhet.

Södermalmsmannen har två söner tillsammans med en annan kvinna. En av dem är ostraffad och bor i trappuppgången i Solna som drabbades av torsdagens sprängdåd. Den andra sonen har dömts för flera grova brott och lämnat landet.

Pappan: Känd bankrånare

Södermalmskvinnan har en son och en dotter tillsammans med en känd bankrånare.

Dottern kopplas direkt till den andra familjen: Hon har drivit ett företag tillsammans med den kriminellt belastade sonen till mannen som nu bor ihop med hennes mamma på Södermalm. Samma dag förra året utvandrade de två från Sverige, enligt folkbokföringen.

Södermalmskvinnans son har efter de två bombdåden drabbats av ett grovt brott i början av veckan och hans adress på Södermalm bevakades av polis under tisdagen. Han är tidigare dömd till fängelse för olika brott.

Polisen har också satt bevakning på flera adresser med koppling till halvsyskon i familjerna. De får skydd för att undvika mer våld.

Polis och åklagare är fortsatt förtegna om motivbilden och vem som är den egentliga måltavlan.

Senioråklagare Alexandra Bittner bekräftar att hon är förundersökningsledare efter bombdåden i Solna och på Södermalm och att de nu utreds tillsammans men säger inte mer.

– Jag kan inte lämna några kommentarer, säger Bittner.

TV: ”Väggarna skakade och alla skrek utanför”

Vittnet Sidharth Sasidharasree efter explosionen i Solna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.