Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens val för Sara Danius begravning

Sara Danius är död, här är en tillbakablick på hennes liv och gärning.
Sara Danius gick bort 57 år gammal.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Sara Danius ska begravas åttonde november i Storkyrkan i Stockholm – det skriver hennes familj i en dödsannons som publiceras på söndagen.

I annonsen meddelas att i stället för blommor vill familjen att pengar sätts in på Sara Danius minnesfond ”för kvinnliga efterföljare inom essäistik och kritik”.

Sara Danius, 57, litteraturprofessor och före detta ständig sekreterare i Svenska Akademien, gick bort i bröstcancer 12 oktober.

Dagen efter skrev hennes mamma, författaren Anna Wahlgren, ett långt inlägg på Facebook, där hon hyllade sin dotter, och hennes kamp mot sjukdomen:

”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara som lämnade oss - och hela Sverige - natten till i går den 12 oktober. Nu är hon död. Bröstcancern spred sig obevekligen. Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en.”

”Jag vill tacka er alla som bett för henne”

Sara Danius fick cancer 2013, och Anna Wahlgren konstaterade i samma inlägg:

”Jag vill tacka er alla som har bett för henne, för mig och hennes syskon ända sedan hon blev sjuk, för nära sex år sedan. Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon ingenting utåt. ”

Anna Wahlgren framför även ett tack till de som visste om att Sara Danius cancer hade kommit tillbaka, och som respekterade hennes önskan att hålla det privat, samt Stockholms Sjukhem där hon vårdades.

Så minns vänner och politiker Sara Danius.

Begravs i Storkyrkan i Stockholm

På söndagen publiceras Sara Danius dödsannons – i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet – och med sonen Leos namn överst.

Begravningsgudstjänsten äger rum i Storkyrkan i Stockholm fredagen åttonde november. 

Familjen skriver i dödsannonsen att begravningsgästerna i stället för att ta med sig blommor tänker på Sara Danius minnesfond ”för kvinnliga efterföljare inom essäistik och kritik”.

Efter akten inbjuds till minnesstund för familj och vänner.

Annie Lööf om Sara Danius bortgång: ”Väldigt ledsen”:

Annie Lööf om Sara Danius bortgång:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.