Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens sista hopp: Att fly från Grekland

FUNDERAR PÅ UTLANDSFLYKT. Mamma Stella Antapogamakin, 31, Mormor Stasa Antapogamakin, 50, och Stellas son George Antapogamakin, 2, äter hemodlade grönsaker för att klara krisen. Tillsammans lever hela familjen på 5 000 kronor i månaden. Foto: MARTIN VON KROGH
Foto: Martin Von Krogh/Expressen

HERAKLION. De äter hemodlade grönsaker för att överleva krisen.

Nu planerar Stella Antapogamakin, 31, och hennes make att flytta utomlands.

Men först ska de rösta - och vänsterpartiet Syriza är enda alternativet:

- Alla politiker är tjuvar, men jag hoppas att Syriza är lite annorlunda, säger Stella Antapogamakin.

Glada barnskrik och hundskall blandas i köket där tvåårige George försöker spela fotboll med mormor samtidigt som mopsen Bruno vill vara med.

Färsk vattenmelon ligger uppskuren på ett fat och alla bord i bostaden är prydda med vackra handvirkade dukar som når ända till golvet.

Men bakom den idylliska fasaden har verkligheten slagits i kras för Stella Antapogamakin och hennes familj.

Hon är född och uppväxt i det här huset i centrala Heraklion på Kreta. Nu bor hon på över­våningen tillsammans med sin make och tvåårige son, medan mamma och pappa bor kvar på våningen under.

Får ingen lön av chefen

Hon är utbildad dietist, men arbetslös sedan några månader tillbaka då företaget hon jobbade på stängde ner sin verksamhet.

Maken drev sin egen kina­restaurang i 19 år, men förra sommaren tvingades de stänga den. För två månader sedan fick han nytt jobb på ett hotell.

- Men han har inte fått någon lön än. Hans chef säger att han inte har några pengar, säger Stella.

Oron för framtiden växer i samma takt som högen med obetalda räkningar på köks­bänken:

- Vi har funderat på att flytta till USA men det är så krångligt att få visum. Sen har vi en släkting i Holland, men där är det väldigt dyrt med bostad.

Lever på 5 000 kronor

Tårarna börjar rinna ner för kinderna när hon talar om den hopplösa situationen.

- Allt vi har just nu går till vår son. Vi försöker se till att han är glad och att han inte känner till att hans föräldrar har det svårt, säger Stella.

Situationen är lika kärv för Stellas mamma, mormor Stasa Antapogamakin, 50. Även hon är arbetslös, och hennes make som är hamnarbetare jobbar bara en eller två dagar i veckan.

- Tidigare var han till och med tvungen att jobba nätter eftersom det var så mycket jobb, men inte nu längre, säger Stasa Antapogamakin.

Sammanlagt har hela familjen omkring 5 000 kronor i månaden att leva på. För att överleva får de frukt och grön­saker från Stellas svärföräldrar.

- Hela Europa säger att greker bara är tjuvar som lever över sina tillgångar, men det är inte sant. Det är politikerna som ställt till med det här, säger Stasa Antapogamakin.

Både hon och dottern Stella ­planerar nu att rösta på vänsterpartiet Syriza i morgon. Partiet har haft stora framgångar under våren, bland annat för att deras ledare Alexis Tsipras kräver att av­-talet med EU och IMF rivs upp.

"Behöver nya politiker"

Men det är inte huvudorsaken till att Stella och Stasa planerar att lägga sin röst på dem:

- Vi behöver nya politiker, annars kommer inget ändras. De som sitter nu tänker bara på sig själva, det handlar bara om girighet. Men förhoppningsvis är Syriza lite annorlunda, säger Stella Antapogamakin.

"ALLA POLITIKER ÄR BARA SKIT"

Foto: Martin Von Krogh/Expressen Foto: Martin Von Krogh/ExpressenAffärerna har minskat med hälften för elektronikhandlare George Maravgakis, 45.

Samtidigt blir det allt dyrare för honom och hans fru Makrina, 33, att försörja familjen.

Nu har de förlorat allt hopp om att politikerna kan klara dem ur krisen:

- Jag tänker inte rösta, jag bryr mig inte. Alla politiker är bara skit, de har förstört allt, säger George Maravgakis.

Han har drivit den lilla elektronikbutiken i Heraklion i 20 år, men nu tvivlar han på att den kommer finnas kvar nästa sommar.

- Vi har massor av räkningar att betala men inte massor med pengar. Som tur är bor mina föräldrar i en by utanför staden så vi kan få grönsaker och sånt därifrån, säger George Maravgakis.

"SITUATIONEN NU ÄR GALEN"

Foto: Martin Von Krogh/Expressen Foto: Martin Von Krogh/ExpressenKaterina Styeiaras, 31, och hennes pappa Kostas, 67, bor tillsammans i en liten lägenhet i centrala Heraklion på Kreta.

De är övertygade om att konservativa Ny Demokrati är enda räddningen för Grekland.

- Situationen nu är galen men jag hoppas på Ny Demokrati, säger Katerina Styeiara.

- Deras ledare är dynamisk och han vet hur man talar med tyskarna och resten av Europa.

Både hon och hennes pappa är oroliga för framtiden.

Den lilla familjen har det svårt ekonomiskt. Katerina är sjukskriven med reumatism och hennes pappa är pensionär. Samtidigt har alla mediciner blivit dyrare och det är oklart vad som händer med Kostas pension efter valet.

- Det är väldigt svårt här just nu, säger Katerina Styeiaras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.