Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens samtal med Lars – innan han sövdes ner

Familjen får inte träffa varandra: ”Det här ska bara inte få knäcka oss”.
Lars med med Julias mamma Iréne som också är sjuk men inte har fått testa sig.Foto: Privat
Julia, 23.Foto: Privat
Julia, sambon Andreas Matsson, sonen Theo, Iréne och Lars.Foto: Privat

Lars, 61, har corona och intensivvårdas på Falu lasarett.

Nu berättar familjen om sista videosamtalet innan han sövdes – och kampen för att få vård:

– Jag tog telefonen och sa att vi behövde få hit en ambulans, säger hustrun Iréne. 

Hon ler när hon berättar om sin pappa Lars, 61.

– Han är busiga morfar. Han är en otroligt stark stöttepelare i vår familj, en sådan som biter ihop genom allt och är stark för alla, jämt. Han är liksom omöjlig att inte tycka om, säger hon.

Julia, 23, är yngst av sex syskon i den stora och sammansvetsade familjen från Borlänge. Själv har hon nu bildat en egen liten familj med sambon Andreas och pojkarna Theo, snart tre år, och Melker, fyra månader, i grannkommunen Leksand.

Nu berättar familjen om hur det är att ha en nära anhörig svårt sjuk i covid-19 – och kampen för att få vård.  

Familjen har gått igenom svåra prövningar förr. För fem år sedan var en av hennes bröder med om en svår bilolycka.

– Vi höll på att förlora honom. Det var en lång tid av sjukvård och rehabilitering men mot alla odds så överlevde han, berättar Julia.

Brodern fick dock en svår hjärnskada och behöver sedan dess hjälp dygnet runt.

– Mina föräldrar har lagt ner all tid och hela sin själ i att han ska få ett meningsfullt liv nu efter olyckan. Vi som familj har stöttat varandra men det har varit en otroligt svår tid och många år av oro.

Trodde det var influensa

Lars, som har ålderdiabetes, och Julias mamma Iréne var mycket försiktiga för att inte bli smittade när coronaepidemin kom till Sverige, berättar Julia.

– I och med att mina föräldrar är lite av en riskgrupp och min bror är en högriskperson så är vi otroligt noga som familj och assistenter att inte vara ute bland folk.

Men för drygt två veckor sedan blev Lars sjuk.

– Han vaknade med hög feber, och det kom väldigt hastigt. Han tänkte väl att han hade åkt på en influensa eller något liknande, säger Julia.

Även på 1177 bedömde man att det troligen var influensa. Men allt eftersom dagarna gick blev han allt mer medtagen och Julias mamma Iréne började bli rejält orolig för sin man.

Förra helgen kom en ambulans hem till Lars och Iréne. Enligt Iréne var han själv tveksam till att bli inlagd, och de kom överens om att han inte skulle följa med till sjukhuset utan i stället åka till vårdcentralen och ta prover.

– Men när ambulansen hade åkt orkade han inget mer den dagen. Bara av samtalet med ambulanspersonalen var han helt slut, säger Iréne.

Julias mamma Iréne har inte fått testas för corona men är troligen också smittad.Foto: Privat

På måndagen fick han en ny tid på vårdcentralen.

– De tog lite värden på honom, han fick antibiotika och sen hem igen. Det hjälpte ju inte. Han andades konstigt och orkade nästan inte prata.

”Vet inte om han lever när jag vaknar”

På onsdagsmorgonen hade Lars återigen kontakt med 1177.

– Han somnade mitt i samtalet och andades väldigt konstigt, korta små andetag. Jag tog telefonen och sa att vi behövde få hit en ambulans, säger Iréne.

Lars hänvisades då åter till vårdcentralen.

– Jag sa att jag vet ju inte ens om han lever när jag vaknar, berättar Iréne, som vid den tiden själv hade fått hög feber.

Ambulansen kom. Nu var Lars knappt talbar, och den här gången fick han åka med in till Falu lasarett, där han blev inlagd på infektionsavdelningen med syrgas. Julia pratade med sin pappa i telefon.

Nu testades Lars för corona. Testet visade negativt. Men läkarna tyckte att det var underligt med tanke på hans kraftiga symptom och man gjorde ett nytt test – som var positivt.

”Vi säger hejdå”

Julias pappa blev inte bättre, och efter ett tag flyttades han till intensivvårdsavdelningen, där man trodde att han skulle behöva sövas. Han ringde till Julia en sista gång.

– Vi har ett långt samtal där vi säger... Vi säger hejdå. Han säger att han älskar oss väldigt mycket. Jag ser på honom att han är väldigt ledsen, berättar Julia.

Det var mitt i natten, men hon väckte ändå sin äldste son Theo så att han också fick säga hejdå till morfar.

– Han har fått prata med morfar och har sett att han ligger med mask på sig. Jag vill göra honom så delaktig så möjligt. Men han är fundersam och undrar när vi ska få åka och vara med dem igen och mysa och kolla på hockey.

Senare på dagen fick familjen ett samtal från vården om att pappan fortfarande var vaken, även om läget fortfarande var kritiskt.

”De törs inte säga någonting”

Dagen därpå sövdes han. Nu var det så bråttom att han bara hann ringa ett kort samtal till Iréne och skicka en videohälsning till Julia.

Lars tillstånd är fortsatt kritiskt men läkarna har inte kunnat ge någon prognos för hans chanser att överleva.

– De törs inte säga någonting. Vi pratade med en läkare lite tidigare i dag, och ända sen han sövdes har det sett oförändrat ut. Vi tar det lite timme för timme och försöker tänka positivt, säger Julia, som tillägger att videosamtalet med pappan var ett hejdå på obestämd tid.

– Förhoppningarna är att han ska vakna upp ur detta och bli frisk.

Hon känner en besvikelse över att det dröjde så länge innan hennes pappa fick den hjälp han behövde.

– Vi uppskattar vården något enormt. Vi är helt säkra på att de gör allt för pappa. Men vi önskar också att han hade blivit uppmärksammad lite tidigare, säger hon.

Iréne är nu feberfri men är fortsatt isolerad. Hon har inte fått testa sig för corona men vårdpersonalen säger att med största sannolikhet är coronasmittad. Även Julia och hennes familj drabbats av en kraftig förkylning. Hon önskar att det fanns möjlighet att bli testad.

– Om vi var positiva allihop, då hade vi kunna bo med min mamma. Vi hade kunnat finnas där för henne.

Expressen har sökt Region Dalarna för en kommentar.

Viktor berättar om sorgen efter sin bror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.