Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens lägenhet brann upp – nu bor de på camping

Bra att veta när olyckan är framme.
Den 14 januari brann familjen Sahlströms lägenhet.Foto: Privat
Branden startade i sovrummet.Foto: Privat
Lägenheten blev utbränd och måste totalsaneras.Foto: Privat
Öppna lågor slog ut genom fönstret när räddningstjänsten kom.Foto: Räddningstjänsten
Evelina Sahlström blev av med nästan all sin jaktutrustning i branden men har fått hämta ut sin älgstudsare som låg i ett vapenskåp.Foto: Privat

Evelina och Marcus Sahlström med barnen Hampus, 7, och Saga, 3, förlorade nästan allt när deras lägenhet brann förra veckan. 

Lågorna slog ut genom sovrumsfönstret när Evelina flydde bostaden.

– Jag sprang in i lägenheten och hämtade barnens medicin, säger hon. 

Den 14 januari var Evelina Sahlström, 29, ledig från arbetet som personlig assistent, medan maken Marcus Sahlström var på sitt arbete och barnen Hampus och Saga var i skolan och förskolan.

Vid tvåtiden på eftermiddagen hade hon varit i tvättstugan i källaren och gick tillbaka upp till lägenheten.

När hon öppnade dörren såg hon svart rök välla ut från sovrummet längst in i lägenheten.

– Jag sprang in i lägenheten och hämtade barnens medicin medan jag ringde 112. Sedan sprang jag ut i trapphuset och började ringa på hos grannarna, berättar hon.

– Det bor en äldre dam ovanför oss. Jag hjälpte henne ner för trapporna och ut ur huset. När vi var på väg ner kom räddningstjänsten. Det tog kanske tre minuter från att jag ringde så var de där.

Lämnade fika hos räddningstjänsten

Det slog ut lågor genom sovrumsfönstret, som hade krossats av branden. Räddningstjänsten sprutade först vatten utifrån och gick sedan in med rökdykare genom trappuppgången och vidare in sovrummet. Branden var snabbt släckt.

– Jag vill tacka räddningstjänsten. Vilket jobb de gör. Vi var dit med lite fika i fredags och tackade så mycket för hjälpen, säger Evelina.

Lägenheten blev dock utbränd och kommer att behöva totalsaneras. 

– Saneringsfirman som var där dömde ut lägenheten, så troligen kommer vi inte att få ta ut någonting.

– Hampus förstår vidden av allting. Han har varit ledsen för sin Xbox och datorn och sängen... Och så började han nämna saker som han aldrig har lekt med men som han förstod att han aldrig kommer att få tillbaka. Saga tyckte att det var tråkigt om de inte kunde laga hennes paraply, det var hennes grej.

Evelinas syster Erica Edlund gjorde ett inlägg på Facebook om att man gärna fick skänka pengar så att familjen skulle kunna köpa det nödvändigaste. Snabbt kom det in 7 500 kronor. 

Nu har familjen även fått ut pengar från försäkringsbolaget.

Familjen tvingas bo på camping

Första natten fick de bo på hotell. Sedan dess har de bott i en stuga på campingen i Vännäs. Stugan är bokad i ett halvår.

– Det är väl så lång tid det kommer att ta innan vi kan flyta hem, säger Evelina Sahlström.

Vad som orsakade branden är oklart. Polisen inledde efter branden en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, vilket är en rutinåtgärd. Förundersökningen är nu nedlagd eftersom inget tyder på att ett brott har begåtts.

 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.