Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens ilska mot FN efter mordet på Zaida

<p>Den sista bilden på döttrarna Elizabeth och Zaida med mamma Maria togs i Kalmar strax före nyår. Det var innan Zaida skulle återvända till Kongo-Kinshasa för att fortsätta utreda krigsförbrytelserna i landet.<br><br></p>Foto: Privat
<p>Zaida Catalán, FN-expert och tidigare språkrör i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, kidnappades i Kongo i mitten av mars tillsammans med en amerikansk FN-expert och fyra kongoleser. Hon blev 36 år gammal.<br></p>
<p>Zaida Catalán i Kongo innan hon blev kidnappad och mördad.<br></p>Foto: Privat
Bortförandet – skedde i Kasai-regionen vid en bro intill Mojofloden.

Zaida Catalán, 36, ringde sin syster när hon blev kidnappad — utan att få fram några ord.

Familjen har nu fått hem hennes halshuggna kropp och tvingas inse att hon föll offer för de krigsförbrytelser hon var där för att dokumentera. Samtidigt växer deras frustration mot FN – som lät experterna åka till den farliga regionen utan säkerhetspersonal.

– Det är förskräckligt, man tror inte att det är sant, säger mamman Maria Morseby.

Den sista bilden på döttrarna och mamma Maria togs i Kalmar strax före nyår, innan Zaida skulle återvända till Kongo-Kinshasa för att fortsätta utreda krigsförbrytelserna i landet. Veckor senare – den 22 januari – antecknade Zaida att en "spännande utveckling” väntade där hon personligen kunde vara med och sätta fast en förbrytare. Om allt går enligt plan.

Hon och amerikanen Michael Sharp, båda utskickade på uppdrag av FN, hade varit fem dagar i Kananga innan resan startade söderut. De hade med sig en tolk och åkte med var sin mopedtaxi. Ett vanligt transportsätt i området som har bristfälliga vägar.

Klockan 14.55 på söndagen den 12 mars fick lillasyster Elizabeth Morseby, 29, ett samtal. Hon var i Sverige med mamma Maria och båda blev först glada över det plötsliga samtalet.

– Jag hör inte Zaidas röst. Jag försöker få kontakt med Zaida, men lyckas inte, berättar lillasystern Elizabeth Catalán Morseby.

Familjen framför stark kritik mot FN efter mordet på Zaida. Här riktar systern Elizabeth sig direkt mot organistationen, men några svar har man inte fått.

"Misstänker att den var från Zaida"

Hon kunde höra flera män i bakgrunden.

– De är säkert fler än fem. De pratade väldigt vardagligt, säger systern.

I efterhand har hon reflekterat mycket på språket de talade. I Kongo pratar många franska.

– De här männen pratade engelska med brytning. Men jag minns inte vad de pratade om. Det lät avslappnat, utan hotfulla bakgrundsljud.

Elizabeth satte på högtalaren så att mamma också kunde höra. De trodde först att Zaida råkat ringa av misstag och att hon befann sig på ett kafé. Men de lyckas inte få kontakt med henne.

– Sen uppfattade jag en suck i bakgrunden. Jag misstänker att den var från Zaida och att hon försökte ringa oss.

Samtalet bröts efter drygt 20 sekunder.

 

LÄS MER: Zaida levde för att göra världen mer rättvis

 

Sökandet drog ut på tiden

De larmade FN och svenska myndigheter, alla de kunde komma på. Men sökandet drog ut på tiden. Det tog flera dagar innan en uruguayansk bataljon inom FN-insatsen Monusco var på plats, säger systern.

De har legat sömnlösa av tankarna på vad som hann hända under de dagarna. Vad de vet är att lokalinvånare efter två veckor upptäckte graven där Zaida Catalán och Michael Sharp låg ytligt nedgrävda.

Svenskan kunde identifieras genom en tatuering runt högra handleden med de latinska orden "ad astra per aspera", mot stjärnorna genom svårigheter.

Kropparna fördes till Kampala i Uganda för en obduktion i närvaro av FN-läkare.

Zaida Catalán i Kongo innan hon blev kidnappad och mördad.Foto: PRIVAT

Zaida blev halshuggen

Mamman och lillasystern väljer att berätta om undersökningen för att skildra det fasansfulla krigsbrottet, ett av många som sker i regionen:

– Hon blev skjuten med två skott i ryggen och ett framme i bröstkorgen. Och sen halshuggen. Det verkar som att hon hade ett brutet revben också, säger hennes syster.

– Hennes huvud är inte med hit. Kan du tänka dig? Det är vidrigt. Jävla svin, säger Maria.

Den rättsmedicinska undersökningen från Uganda visar inga tecken på att hon ska ha blivit våldtagen, en uppgift som hävdats i bland annat en afrikansk oppositionstidning som tidigt gick ut med uppgifterna om att de två FN-experterna var hade mördats av en dödspatrull bestående av rwandiska soldater som opererar på uppdrag av regimen i Kongo. Uppgifterna går inte att styrka. Men både Zaida Cataláns och Michael Sharps anhöriga uttrycker misstankar mot regimen - vars krigsförbrytelser de två FN-experterna skulle utreda.

"Ville absolut inte riskera sitt liv"

Kritiken är också skarp mot FN som tillät att Sharp och Catalán åkte ut till en krigshärjad region, utan beskydd. Frågor har ställts till FN om vem som hade ansvar för deras säkerhet, vem som godkänt uppdraget och hur eftersöket gick till. Hittills utan svar.

– Zaida pratade inte om sina uppdrag. Men hade jag vetat att hon skickades ut utan beskydd då hade jag aldrig tillåtit det. Aldrig i livet, säger hennes mamma.

Det är först nu som anhöriga förstått att uppdragen skedde utan säkerhetspersonal.

– Det är förskräckligt, man tror inte att det är sant, säger mamman.

Det var inte heller så att Zaida tog onödiga risker. De personer hon bestämde träff med såg hon till att möta på neutrala platser. Och hon hade många saker hemma att se fram emot. En psykologikurs i sommar. Att köpa ett sommarhus bredvid mamma.

– Hon ville absolut inte riskera sitt liv.

 

LÄS MER: Zaidas kropp togs emot på Arlanda

 

Kritik mot FN:s säkerhetstänk

Det nuvarande FN-uppdraget i Kongo hade börjat förra hösten för Zaida Cataláns del. Hon hade jobbat i landet några år tidigare, mellan 2011 och 2012, då som expert på sexuellt våld för EU:s polisinsats EUPOL i Goma, Kongo. Då var säkerhetstänket omfattande. Hon bodde på en bas under konstant militärt beskydd. Alla uppdrag utanför behövde godkännas av en säkerhetsgrupp. Det bekräftar Patrick Henry, fransk polis som var ansvarig för säkerheten på basen under den tiden.

– Vid ett tillfälle när Zaida skulle utbilda poliser om mänskliga rättigheter och hur man utreder sexuella övergrepp, skickades indiska Monusco-soldater med på uppdraget, säger Henry.

Han är kritisk till FN:s bristande säkerhetstänk och är förvånad att det inte fanns säkerhetsexperter som kunde bistå den expertgrupp som Catalán ingick i och arbetade på uppdrag av FN:s säkerhetsråd. Under ett av uppdragen Henry och Catalán var tiden sov hon på en militärbas med hundra soldater.

Hemma planerar anhöriga för begravning, när kroppen släpps av svensk rättsläkare.

Zaida Cataláns närstående vädjar till myndigheterna att inte släppa fallet, utan att ta reda på vad som hände, vilka som dödade henne och Michael Sharp och varför. Någon tillit att FN ska gå till botten med detta känner anhöriga knappast. De sätter sitt hopp till svensk och amerikansk polis, och till undersökande journalister.

– Vi tycker inte att FN har gjort sitt jobb. De undviker att ta ansvar för det som har hänt. Vi önskar att ingen ska uppleva det vi har varit tvungna att gå igenom, säger Maria Morseby.

– Får inte gå till på det här sättet. Det är oacceptabelt. Zaida måste få rättvisa, säger Elizabeth.

Familjen kräver därför nu att en oberoende utredning tillsätts - ledd av svenska och amerikanska myndigheter.

Zaida Catalán kidnappades tillsammans med Michael Sharp och fyra kongoleser, deras tolk och tre mopedtaxichaufförer.

Kongoleserna har inte återfunnits.

 

LÄS MER: Zaidas mördare kan avslöjas av sms

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.