Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens frustration: ”Hur svårt kan det vara”

Anne-Elisabeth Hagen försvann för ett år och två månader sen.Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Hagen och Tom Hagen hade bott tillsammans i detta hus i flera decennier.Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I våras gjordes sökningar i vattendrag i området utanför Oslo – utan resultat.Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Försvinnandet av den norska miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagen gäckar polisen.

Nu växer oron att man inte ska hitta hennes kropp.

Och närstående blir allt mer frustrerade:

– Hur svårt kan det vara?, säger en av dem till VG.

Nu har det gått ett år och två månader. Och utåt sett är inte polisen närmare en lösning i fallet – den försvunna norskan Anne-Elisabeth Hagen har ännu inte hittats.

Det var morgonen den 31 oktober 2018 som miljardärshustrun försvann från sitt och maken Tom Hagens hem i Lørenskog utanför Oslo. När maken kom hem senare på eftermiddagen gjorde han en oroväckande upptäckt:

Precis innanför dörren låg flera av hustruns tillhörigheter. Där fanns också ett brev på dålig norska.

Anne-Elisabeth Hagen hade kidnappats. Och Tom Hagen krävdes på nio miljoner euro, motsvarande 94 miljoner kronor, i kryptovaluta för att få se henne vid liv igen.

Uppgivenhet i Anne-Elisabeth Hagens närhet

Nu när över ett år har gått vet fortfarande ingen vad som har hänt henne. Sen flera månader tillbaka arbetar polisen efter teorin att hon har mördats och fallet har växt till ett av de största i norsk kriminalhistoria.

Tidningen Verdens Gang, VG, har i en omfattande publicering gått igenom vad som har skett i fallet – månad för månad.

Där framgår det att Anne-Elisabeth Hagens nära och kära blir alltmer frustrerade. Många är uppgivna.

– Det är som att vi blir mer och mer verklighetsorienterade. Det börjar nog sjunka in att vi aldrig får se henne igen, säger en närstående till VG.

Kritik mot norska polisen

En annan person med koppling till paret Hagen säger till samma tidning:

– Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att hitta henne. Ingen har sett något. Ingen har hört något. De här kidnapparna som inte vill ha några pengar och elektronisk kommunikation som går hit och dit och inte går att spåra. För mig låter det väldigt konstigt. Man klarar av att landa på månen med tio personer och man klarar att komma ner till havets botten men man klarar liksom inte spåra det här?

– Hur svårt kan det vara?

Polisen håller tyst, skriver VG. I flera månader bedrevs utredningen i största hemlighet – Tom Hagen fick höra från kidnapparna att en mordvideo skulle laddas upp på nätet om han larmade polis – och i kulisserna pratas det om att ”skynda långsamt”. Enligt VG jobbar polisen fortfarande med DNA, med att spåra oidentifierade bilar och med ett mystiskt skoavtryck.

Enligt förundersökningsledaren Tommy Brøske kartlägger polisen ”allt”.

Utredarna vill söka efter kroppen

Men flera av utredarna gäckas av fallet, skriver VG. De är särskilt oroade över att aldrig hitta Anne-Elisabeth Hagens kropp, eftersom en mordutredning utan kropp blir så mycket svårare.

Därför vill polisen nu leta mer aktivt efter det befarade liket, enligt uppgifter till VG. 

Samtidigt säger en person med god insyn att polisen gör ett bra jobb.

– Vi menar att fallet kommer att lösas med 90 procent säkerhet, uppger personen för VG.

Vännen Esther: ”Hemskast”

Samtidigt får Anne-Elisabeth Hagens närstående fortsätta leva i ovisshet, och på hoppet. Vännen Esther har sagt till VG att miljardärshustrun levde för familjen och att hon aldrig skulle lämna den frivilligt.

Försvinnande är ”psykisk terror”, menar hon.

– Den eller de som har gjort det här måste vara de grymmaste i världen, säger Esther till VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.