Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens brev till Säpo-chefen – när reportern granskade fallet

Islamisten är skriven hos reporterns mamma, avslöjar Doku.
Ekot-reportern som kopplats till känd islamist fortsatte att rapportera om fallet när familjen börjat engagera sig i fallet.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Islamisten Raad Al-Duhan.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET

SR-reportern fortsatte att rapportera om fallet med Raad Al-Duhan samtidigt som hennes familj började sin kamp för att hjälpa honom.

Det visar ett brev som familjen skickat till Säpochefen Klas Friberg i november 2020. 

”Vår familj träffar Raad Al-Duhan sedan drygt ett halvår”, skriver journalistens mamma och styvpappa i brevet. 

Doku avslöjade att en reporter på Sveriges Radio inledde en privat relation med den utpekade islamisten Raad Al-Duhan efter att hon granskat fallet med honom och de andra islamisterna som ska utvisas på grund av att de anses hota rikes säkerhet. Reportern som fick sluta sitt arbete på Sveriges Radios Ekot har sagt att hennes vänskap med Raad Al-Duhan började först sommaren 2020. 

Men hennes familj var engagerade i hans fall redan på våren samma år, samtidigt som hon fortfarande rapporterade om fallet. I ett brev som reportens mamma och styvpappa sände till Säpochefen Klas Friberg den 23 november 2020 skriver de att de haft regelbunden kontakt med Raad Al-Duhan sedan ”drygt ett halvår” och att de satt sig in i ärendet under ”de senaste sju-åtta månaderna”, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om

Familjen ifrågasatte Säpo

Familjen ifrågasätter Säpo och menar att de har en betydligt bättre och mer aktuell bild av Raad Al-Duhan. Journalistens mamma och styvpappa hävdar i brevet att den utpekade islamisten, som bland annat dömts för olaga hot, nu tar avstånd från våld och att han vill att alla människor ska mötas med respekt. 

”I och med hans flytt till Stockholm har vi tillsammans med honom skapat en struktur i hans dagar, dels för att redovisa gentemot Säpo vad han faktiskt gör, dels för att han själv ska få energi att klara av den extremt pressade situationen han lever under”, skriver de. 

Familjen säger också att de har ett antal referenspersoner som ger en helt annan bild av Raad Al-Duhan än att han skulle vara ett hot mot rikets säkerhet. 

”Vill att han ska få en rättsäker behandling”

Familjen har även skickat mejl till statsministern Stefan Löfvén och ber honom ägna några minuter åt den utvisningsdömde Raad Al-Duhan och hans växande skulder hos Kronofogdemyndigheten. 

”Jag vill att han ska få en rättvis och rättsäker behandling. Det handlar inte bara om Raad, det handlar också om rättssäkerheten rent generellt och det handlar om ett humant eller inhumant samhälle, skriver pappan till Löfven.

Expressen har bett om en intervju med familjen, men de avböjer. 

”Jag ser i dagsläget inte att det gagnar någon och det är därför inte aktuellt”, skriver mamman i ett sms. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.