Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen vill ha Carola på Lottas begravning

Lotta, 41, misshandlades till döds av Martin Jonsson.
Familjen vill nu att Carola sjunger på Lottas begravning. Foto: Alexander Donka
Den 22 juli begravs Lotta i Härnösands domkyrka. Foto: Google Earth

Den 22 juli förs mördade Lotta, 41, till sista vilan.

Samtidigt har familjen en önskan inför begravningsgudstjänsten i Härnösand – att artisten Carola kommer till kyrkan och sjunger balladen "När löven faller".

– Jag spelade den hela tiden för Lotta när hon låg på sjukhuset, berättar hennes storasyster.

Klockan 17.07 den 7 juni somnade ekonomiassistenten Lotta in för gott på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Vid respiratorn fanns hennes storasyster, som redan i ett tidigt skede förstod att Lotta inte skulle överleva misshandeln.

När storasyster satt intill lillasyster slog hon på Youtube och spelade Carola Häggkvists omtyckta ballad "När löven faller".

– Jag ville att hon skulle få känna lugn och kärlek. Inte som hon hade levt den sista tiden. Det har varit så fruktansvärt. Jag har varit 45 mil ifrån henne, men ändå varit med henne hela tiden. Jag har ringt polisen, gjort orosanmälningar. Ändå hände det ingenting.

Hade 13 missade samtal

Lottas storasyster förstod att något allvarligt inträffat när hon såg att hon hade tretton missade telefonsamtal den 4 juni. Samma natt hade den mordmisstänkte Martin Jonsson, 33, brutit sig in hemma hos Lotta och misshandlat henne, närmast till oigenkännlighet.

– Jag jobbade och hade lämnat telefonen på kontoret, berättar storasystern. När jag såg de missade samtalen – både från mamma och från min andra syster – förstod jag: något allvarligt har hänt Lotta.

Hon fick beskedet – att Lotta misshandlats och låg livshotande skadad i respirator – av sin dotter.

Hon åkte direkt till sjukhuset.

Systern: "ni har tagit fel, det är inte min syster"

– Det var så fruktansvärt, det var inte min syster som låg där. Jag sa till personalen: "Ni har tagit fel, det är inte min syster." Jag tänkte vända och gå tillbaka mot dörren. Då tog de tag i mig och sa: "Nej, det är sant."

– Han hade förstört henne. Det var genom hennes naglar och en leverfläck som jag kände igen henne. Jag var kvar på sjukhuset tills respiratorn stängdes av och hjärtat slutade slå.

Den 22 juli förs Lotta till den sista vilan. Begravningsgudstjänsten blir helt öppen och sker i Härnösands domkyrka. Det är redan klart att Lotta ska vila intill sin älskade pappa.

– Alla som vill får komma och delta, säger Lottas storasyster. Det ska vara en ljus, fin begravning med mycket musik. Det ska vara lättsamt eftersom min syster var lättsam. Vår önskan är också att hennes hund Ecco ska få vara med på begravningen.

Tagit kontakt med Carolas manager

En barndomsvän till Lotta har också tagit kontakt med Carola Häggkvists manager för att få stjärnan att komma till begravningen och sjunga sin "När löven faller".

Familjen har uttryckt att det är deras högsta önskan:

– Managern skulle kolla med Carola om hon kunde, men hon hade någon konsert i Finland dagen efter, säger Lottas storasyster.

Expressen har förgäves sökt Carola Häggkvists stab för en kommentar till familjens önskan.