Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen vakar över skjutna 26-åringen

SÖDERTÄLJE. Hans favoritfilm är "Snabba cash".

Efter att den 26-årige rånaren skjutits i pannan av polisen kördes han över av kompisarna.

Sent i lördags kväll var läget fortfarande kritiskt:

– Han ligger i koma, säger en anhörig.

Utklädda till byggjobbare och beväpnade med automatvapen slog de maskerade rånarna till mot en guldsmedsbutik i köpcentret Telgehuset i centrala Södertälje vid lunchtid i går.

Den 26-årige rånaren sköts i pannan av en grupp civilpoliser som fanns på platsen.

Familjen vakade

Under hela kvällen, natten och dagen vakade familjen och ytterligare ett 40-tal svartklädda människor vid sjuksängen på Karolinska universitetssjukhuset där mannen vårdades för livshotande skador. En släkting kom till sjukhuset för att visa sitt stöd för familjen.

- Jag är chockad. Det är en väldigt snäll person. Jag tror att han blev utnyttjad av gruppen, säger han.

En annan släkting till familjen berättar att läkarna sagt att kulan fastnat bakom höger öra och läkarna har sagt att den inte kan tas bort eftersom tillståndet är så kritiskt.

"Inte nödvändigt att skjuta"

Släktingen ifrågasätter att polisen sköt 26-åringen i pannan.

- Om de ska skjuta någon så borde de skjuta mot benen. De kunde ha skickat upp en helikopter och följt efter bilen. Det var inte nödvändigt att skjuta honom.

Experter som Expressen varit i kontakt med är eniga om att polisen handlade rätt när de sköt mot rånarna.

– Det är inte så svårt att föreställa sig den kalabalik som uppstår när så tungt beväpnade rånare konfronteras med polisen. Jag förmodar att polisen känt sig mycket hotad och trängd när maskerade rånare har så tunga vapen med sig. Om polisen uppfattar att deras liv är i fara så måste de försvara sig, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Den skottskadade mannen, som är hemmahörande i Norsborg i södra Stockholm är tidigare dömd för flera fall av ringa narkotikabrott.

På sin Facebooksida hyllar 26-åringen den svenska gangsterfilmen "Snabba cash", och har en stor bild på Al Pacino i rollen som Tony Montana i "Scarface" - också det en film om gangsterlivet.

Vem av polisen och rånarna som öppnade eld först under dramat är ännu oklart.

- Det får vår utredning visa, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

Goda chanser att klara upp

Leif GW Persson, professor i kriminologi tror att det finns mycket goda chanser att rånet klaras upp.

- Jag är övertygad om att rånarna grips ganska snart, polisen vet vilka de är, säger han till Expressens reporter Tommy Schönstedt.

GW säger att han är övertygad om att rånarna i Södertälje inte har lång tid kvar i frihet, med tanke på bevisläget.

Troligtvis har rånarna fångats på köpcentrets övervakningskameror.

- Och de har förmodligen inte sprungit omkring i rånarluvor i köpcentret, inte förrän de kommit in i guldsmeds- affären, säger Leif GW Persson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.