Familjen vakar över skjutna 26-åringen

Publicerad

SÖDERTÄLJE. Hans favoritfilm är "Snabba cash".

Efter att den 26-årige rånaren skjutits i pannan av polisen kördes han över av kompisarna.

Sent i lördags kväll var läget fortfarande kritiskt:

– Han ligger i koma, säger en anhörig.

Utklädda till byggjobbare och beväpnade med automatvapen slog de maskerade rånarna till mot en guldsmedsbutik i köpcentret Telgehuset i centrala Södertälje vid lunchtid i går.

Den 26-årige rånaren sköts i pannan av en grupp civilpoliser som fanns på platsen.

Familjen vakade

Under hela kvällen, natten och dagen vakade familjen och ytterligare ett 40-tal svartklädda människor vid sjuksängen på Karolinska universitetssjukhuset där mannen vårdades för livshotande skador. En släkting kom till sjukhuset för att visa sitt stöd för familjen.

- Jag är chockad. Det är en väldigt snäll person. Jag tror att han blev utnyttjad av gruppen, säger han.

En annan släkting till familjen berättar att läkarna sagt att kulan fastnat bakom höger öra och läkarna har sagt att den inte kan tas bort eftersom tillståndet är så kritiskt.

"Inte nödvändigt att skjuta"

Släktingen ifrågasätter att polisen sköt 26-åringen i pannan.

- Om de ska skjuta någon så borde de skjuta mot benen. De kunde ha skickat upp en helikopter och följt efter bilen. Det var inte nödvändigt att skjuta honom.

Experter som Expressen varit i kontakt med är eniga om att polisen handlade rätt när de sköt mot rånarna.

– Det är inte så svårt att föreställa sig den kalabalik som uppstår när så tungt beväpnade rånare konfronteras med polisen. Jag förmodar att polisen känt sig mycket hotad och trängd när maskerade rånare har så tunga vapen med sig. Om polisen uppfattar att deras liv är i fara så måste de försvara sig, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Den skottskadade mannen, som är hemmahörande i Norsborg i södra Stockholm är tidigare dömd för flera fall av ringa narkotikabrott.

På sin Facebooksida hyllar 26-åringen den svenska gangsterfilmen "Snabba cash", och har en stor bild på Al Pacino i rollen som Tony Montana i "Scarface" - också det en film om gangsterlivet.

Vem av polisen och rånarna som öppnade eld först under dramat är ännu oklart.

- Det får vår utredning visa, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

Goda chanser att klara upp

Leif GW Persson, professor i kriminologi tror att det finns mycket goda chanser att rånet klaras upp.

- Jag är övertygad om att rånarna grips ganska snart, polisen vet vilka de är, säger han till Expressens reporter Tommy Schönstedt.

GW säger att han är övertygad om att rånarna i Södertälje inte har lång tid kvar i frihet, med tanke på bevisläget.

Troligtvis har rånarna fångats på köpcentrets övervakningskameror.

- Och de har förmodligen inte sprungit omkring i rånarluvor i köpcentret, inte förrän de kommit in i guldsmeds- affären, säger Leif GW Persson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag