Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen utvisas – efter nio år i Sverige

<p>Familjen Arutyunyan har bott i Sverige i nio år.</p>

Familjen Arutyunyan har bott i Sverige i nio år. Här har föräldrarna fått jobb och de tre barnen, ett fött i Sverige, går i skola och förskola. Nu ska de utvisas till Ryssland.

– Kan man inte bara lämna oss i fred? säger pappan Alexander Arutyunyan.

Det var för över nio år sedan som familjen Arutyunyan kom till Sverige, efter att ha flytt förföljelse i hemlandet Ryssland. Här hoppades de på ett liv där barnen, då 6 och 8 år gamla, i lugn och ro kunde skaffa sig vänner och gå i skola.

Så blev det.

Pappa Alexander Arutyunyan, 47, har sedan 2008 arbetat som fastighetsskötare på Stora Ek Herrgård i Mariestad, där han sedan ett par månader har fast anställning, och mamma Larissa varvar två olika jobb. Barnen har gått, och går fortfarande, i skolan. 2010 föddes dottern Victoria, som nu går i förskolan.

Men trots att familjen har hela sina liv här skickar man nu tillbaka dem till Ryssland.

– Barnen saknar givetvis socialt nätverk i Ryssland och pratar bara svenska. Mitt yngsta barn är till och med fött i Sverige. Jag förstår verkligen inte varför vi inte får stanna, säger Alexander Arutyunyan.

När de i december stod klart att familjen skulle utvisas försvann 17-årige sonen Gregori spårlöst. Ännu har familjen inte någon kontakt med honom.

– Det var en reaktion på beslutet, helt klart. Han har en hel del vänner här men också en del han träffat på internet i Stockholm. Det kan vara så att han befinner sig där. Det är så klart fruktansvärt att inte veta var ens son är.

Efter en lång process har nu familjen överklagat utvisningsbeslutet till Migrationsöverdomstolen, men har inte särskilt mycket hopp kvar.

– Jag har tappat kraften och barnen mår riktigt illa av detta. Särskilt Jana som är 15 år. De kan inte förstå beslutet och ärligt talat kan inte jag det heller. Vi kräver ingenting. Vi försörjer oss själva och betalar skatt. Kan man inte bara lämna oss i fred?

Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket. Han vill inte yttra sig om det specifika ärendet men betonar att ingen familj befinner sig i Sverige under så lång tid som nio år om man samarbetat med myndigheterna och inte hållit sig undan.

– Jag vet som sagt inget om detta fall. Men om man fått sitt ärende prövat i tre instanser, men inte valt att följa det beslut som fattats, så kan man inte tillgodoräkna sig den tid man levt här. Det Migrationsdomstolen då säger är att du inte ska kunna ha en fördel i en asylprocess. I så fall förlorar hela systemet.

Ska man inte se till barnens bästa, oavsett hur processen gått till?

– Det är så klart inte barnen som försatt sig i den situation som uppkommit, så givetvis. Här får man göra en bedömning om anknytning till föräldrarna och så vidare. Men det är väldigt viktigt att man inte bortser från föräldraansvaret här. Som jag sa finns det inga familjer som stannar så här länge i Sverige om man medvetet inte håller sig undan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.