Ida Johansson mördades i jogginspåret i Upplands Väsby. Foto: PolisenIda Johansson mördades i jogginspåret i Upplands Väsby. Foto: Polisen
Ida Johansson mördades i jogginspåret i Upplands Väsby. Foto: Polisen
Nu måste familjen betala mördaren Kristoffer Anderssons rättegångskostnader på 8 300 kronor. Foto: JOHAN JEPPSSONNu måste familjen betala mördaren Kristoffer Anderssons rättegångskostnader på 8 300 kronor. Foto: JOHAN JEPPSSON
Nu måste familjen betala mördaren Kristoffer Anderssons rättegångskostnader på 8 300 kronor. Foto: JOHAN JEPPSSON
Platsen där kroppen hittades. Foto: POLISENPlatsen där kroppen hittades. Foto: POLISEN
Platsen där kroppen hittades. Foto: POLISEN

Familjen tvingas att
betala Idas mördare

Publicerad

Ida Johansson, 21, mördades i ett joggingspår i Upplands Väsby förra året.

Hennes anhöriga har överklagat skadeståndsdelen men får nu avslag av hovrätten. Och måste därmed betala mördaren Kristoffer Anderssons rättegångskostnader på 8 300 kronor.

– Vi upplever det som väldigt kränkande. Det är som att vi går miste om en del av upprättelsen, säger Idas pappa Östen Johansson till Expressen.

På kvällen den 5 augusti förra året tränade Ida Johansson, 21, i ett joggingspår i Upplands Väsby då hon överfölls och dödades. Den då 19-årige Kristoffer Andersson dömdes i februari vid Attunda tingsrätt för mord och brott mot griftefriden. Straffet blev rättspsykiatrisk vård.

Schablonbeloppet för skadestånd vid uppsåtlig dödande är 50 000 kronor. Tingsrätten skrev i domen att "eftersom målsägandena har fått detta belopp via sin försäkring kan någon ytterligare ersättning inte utgå". Delen om skadeståndet överklagades till hovrätten som nu går på tingsrättens linje.

Expressen har talat med Ida Johanssons pappa Östen Johansson. Han säger att familjen upplever hovrättsdomen som kränkande.

– Vi tycker det är ett helt orimligt beslut att förövaren slipper sitt straff på grund av att vi har en helt vanlig hemförsäkring som alla svenskar har, säger Östen Johansson.

Han betonar att det inte handlar om själva ersättningen.

Pappan: "Vi jobbar med vår sorg"

– Det handlar för vår del om allmänt rättsmedvetande. Vi som föräldrar känner oss väldigt förvånade att rättsväsendet blandar ihop vår hemförsäkring med förövarens straff.

Kristoffer Andersson mördade Ida i joggingspåret.Foto: Olle Sporrong

Familjen kommer inte gå vidare och försöka överklaga.

– Nej, men vi kommer fortsätta vara förbryllade över hur Rättssverige fungerar, säger Östen Johansson.

Om att mista sin dotter och sorgarbetet säger han:

– Vi jobbar med vår egen sorg och vår resa för att gå vidare med det här.

I tingsrätten yrkade familjens målsägandebiträde Peter Milkéwitz på att familjemedlemmarna var berättigade 100 000 kronor vardera i skadestånd. Via sitt försäkringsbolag fick de 50 000 kronor vardera, och familjen ville att den dömde mördaren Kristoffer Andersson skulle betala resterande del – totalt 200 000 kronor.

Förutom att gå på tingsrättens linje skriver hovrätten även: "Med denna utgång ska klagandena i egenskap av förlorande parter betala ersättning för Kristoffer Anderssons rättshjälpskostnad". Idas familj ska betala 8 359 kronor för Kristoffer Anderssons rättshjälpskostnad.

Rättsexperten: "Hade varit snyggt om staten stod för det"

– Det här är ett civilmål som härleds från det brottmål som finns i grunden. Brottmålet är det allvarliga för det är ett mycket grymt och mycket fult brott, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

– När familjen helt berättigat och förståeligt har sökt få ändring av skadeståndet i högre instans drabbas de den normala regeln - att man som tappande part får ersätta motpartens rättegångskostnader.

Han säger sig förstå att utfallet kan uppfattas som stötande.

– Det hade varit snyggt om staten pro bono kunnat gå in och säga att staten står för den kostnaden, säger Sven-Erik Alhem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag