Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen tvingade Anahit att spela apatisk som barn

Anahit Arakelyan spelade apatisk som barn.
Anahit Arakelyan medverkade i Filters reportage om de apatiska barnen.Foto: Mattias Bardå / Filter
I ”Malou Efter Tio” brast hon ut i gråt.Foto: TV4

När Anahit Arakelyan var tio år gammal tvingades hon spela apatisk för att familjen skulle få uppehållstillstånd.

Efter att ha medverkat i magasinet Filters uppmärksammade granskning om de apatiska barnen berättar hon nu om sina upplevelser i ”Malou Efter Tio”.

– Man tänker: ”Ge mig bara avslag så att jag slipper det här helvetet”, berättar Anahit i programmet.

Magasinet Filters reporter Ola Sandstig granskade nyligen fenomenet med apatiska barn som tvingats spela sjuka. Ett fall som togs upp var en 15-årig pojke från Tjetjenien som dök upp på BUP-mottagningen i Luleå 1998. Han varken åt eller drack och hade dessutom slutat gå.

Fyra veckor efter att familjen fått uppehållstillstånd var han fullt frisk igen. 

Anahit Arakelyan, 20, trädde fram med namn och bild i reportaget. Hösten 2009, när hon var tio år gammal, bestämde hennes pappa och styvmamma att hon skulle bli apatisk. Anahit tvingades sluta skolan och fick inte längre le, prata eller vara ute.

Allt hon fick att äta var näringsdryck och yoghurt.

Målet var att familjen skulle få uppehållstillstånd.

Anahits tårar i ”Malou Efter Tio”

I ”Malou Efter Tio” på TV4 berättar Anahit Arakelyan om den plågsamma tiden. 

– Jag kom ihåg att jag hade gått upp något hekto någon gång. Hela min pappas energi svämmade över mig. Jag visste att så fort sköterskan hade gått så skulle jag få stryk.

Anahit berättar att hon aldrig fick vara ensam med vårdpersonalen, vilket gjorde att hon aldrig kunde berätta vad som egentligen pågick.

– Vad jag är mest arg på i dag är att vi inte kom på grund av krig eller våld, utan för att min pappa valde att kidnappa mig från min mamma. Jag blev straffad för vad han gjorde. Jag fick inte växa upp med min mamma. Inte nog med det, jag fick också spela sjuk.

Anahit brister snart ut i gråt och en av programmets medarbetare springer in i bild med en pappersnäsduk.

Anahit berättar om stunderna då hon kände doften av mat sprida sig i lägenheten. Den lilla flickan kunde inte hålla sig utan smög nattetid in i köket och tog vad hon kunde.

”Ge mig bara avslag”

Anahit Arakelyan berättar att många har kontaktat henne efter uppståndelsen som följde Filters publicering.

– Jag har fått höra att jag förstör för alla som vill stanna i Sverige. Men i många fall vill barnen inte ens stanna. Man tänker: ”Ge mig bara avslag så att jag slipper det här helvetet”. Jag känner många som har spelat apatiska, berättar Anahit ”Malou Efter Tio”.

Efter att skolgången förstörts av det traumatiska året pluggar Anahit nu på folkhögskola. 

– Min högsta dröm är att bli mamma för att kunna ge mitt barn det som togs ifrån mig.

Filters reporter berättar om granskningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.