Familjen svarar på falska rykten om 17-åriga dotterns död

Noa Pothoven skrev öppet om sina psykiska besvär efter de sexuella övergreppen.
Foto: instagram.com/noamaestro

17-åriga bloggaren och författaren Noa Pothoven nekades eutanasi, så kallad dödshjälp, efter flera års kamp mot psykisk ohälsa.

Då bestämde sig tonåringen för att svälta sig till döds – och varken läkarna eller familjen kunde ingripa.

Dagen innan sin död skrev Noa Pothoven ett sista inlägg på Instagram.

Noa Pothoven, 17, från Nederländerna utsattes för återkommande sexuella övergrepp som barn. Det började när hon var 11 år gammal och vid 14 års ålder blev hon våldtagen. På grund av skam och rädsla vågade hon först inte berätta för någon.

Under de efterföljande åren drabbades hon av posttraumatisk stress, depressioner och anorexi och vardagen kantades av återkommande inläggningar, sjukhusbesök, självmordsförsök och isolering i hemmet.

Men till slut orkade Noa Pothoven inte mer och hon försökte därför ansöka om att, på laglig väg, och utan föräldrarnas vetskap, avsluta sitt liv via så kallad eutanasi. Vilket innebär att man på medicinsk väg bidrar till eller orsakar en patients död på dennes begäran.

Något som är tillåtet enligt lag i Nederländerna – förutsatt att läkarna kan intyga att patienten lider av ett tillstånd som bedöms vara tillräckligt livsförsvårande och utan hopp om framtiden, samt att det sker av fri vilja.

Läkarna nekade Noa Pothoven rätten till dödshjälp men i söndags somnade 17-åringen in efter att hon bestämt sig för att svälta sig till döds, rapporterar tidningen De Gelderlander.

Enligt tidningen ska hon ha varit under översikt av såväl läkare som familj som inte inledde livsuppehållande åtgärder. Man bestämde sig även för att inte tvångsmata tonåringen. 

Noa Pothoven valde att sluta äta och dricka efter att ha nekats läkarassisterat självmord.
Foto: instagram.com/noamaestro

Familjens uttalande

17-åringens död blev snabbt en världsnyhet, och tidningar världen över rapporterade om att en tonåring i Nederländarna blivit beviljad aktiv dödshjälp.

Vilket inte stämde.

https://twitter.com/Lisawesterveld/status/1136301216231829504

Därutöver reste nyhetsreportrar från Tyskland, Italien, Storbritannien, USA och flera andra länder till familjens bostad för att få en kommentar.

Under onsdagskvällen publicerade familjen därför ett pressmeddelande via De Gelderlander.

”Vi, Noa Pothovens föräldrar, är djupt bedrövade över vår dotters död. Noa valde att sluta äta och dricka. Vi skulle vilja betona att det var dödsorsaken. Hon dog i vår närvaro i söndags. Vi vill vänligt be alla att respektera vårt privatliv så att vi som familj kan sörja”, skriver familjen i ett uttalande, riktat till de tidningar som spridit felaktig information och sökt upp dem i deras hem.

https://twitter.com/NaomiOhReally/status/1136189899672084480

Nekades behandling

I december publicerade De Gelderlander en längre intervju med familjen och 17-åringen som då berättade om sina försök att godkännas för dödshjälp.

– Men de tycker att jag är för ung för att dö. De tycker att jag borde fullfölja traumabehandlingen och att jag ska växa klart. Vilket är när jag fyller 21 år. Jag är förkrossad, för jag kan inte vänta så länge, berättade Noa Pothoven då och förklarade att hon ”vill ha frid, inte känna någon mer smärta”.

Även föräldrarna var desperata och vädjade om hjälp. Familjen ansökte om chockterapi för Noa Pothoven men tonåringen ansågs vara för ung.

– Vad kan vi göra? Vi har testat allt. Vilken institution kan fortfarande hjälpa henne? Tiden håller på att rinna ut, det är så det känns, sa föräldrarna Frans och Lisette i samma intervju.

På grund av bristfälliga möjligheter till hjälp för unga, och efter att ha blivit nekad chockterapi, bestämde sig Noa Pothoven i början av juni för att avstå vidare behandling och vård, varpå en sjukhussäng placerades i familjens vardagsrum.

Tonåringen bestämde sig också för att helt sluta äta och dricka.

Enligt medicinska riktlinjer i landet har inte läkare eller vårdnadshavare rätt att ingripa om det strider mot patientens önskemål.

Skrev om sitt beslut

Dagen innan sin död berättade Noa Pothoven om sitt beslut på Instagram där hon hade 11 000 följare.

”Jag har under en tid övervägt huruvida jag ska dela med mig av det här eller inte men har bestämt mig för att göra det”, inledde hon, och fortsatte:

”Det här kanske kommer som en överraskning för många, med tanke på mina inlägg om att jag varit inlagd på sjukhus, men den här planen har funnits med mig länge och det är inget jag gör impulsivt”.

Noa Pothovens sista inlägg.
Foto: Instagram

Sedan konstaterade Noa Pothoven:

”Men det jag vill komma till är: Inom max tio dagar kommer jag att dö”.

I sitt inlägg skrev Noa Pothoven att hon känt sig ”uttömd efter att ha kämpat och fajtats i åratal”.

”Jag har slutat att äta och dricka på sistone och efter många diskussioner och utvärderingar bestämdes det att man ska låta mig dö för att mitt lidande är outhärdligt”.

Vidare skrev Noa Pothoven att hon mer eller mindre aldrig har känt sig särskilt levande.

”Jag andas men jag lever inte längre”, förklarade hon.

https://www.instagram.com/p/Bke4XmilKsA/

De sista dagarna i livet

De Gelderlander skriver att Noa Pothoven tillbringade sina sista dagar i sjukhussängen hemma i vardagsrummet.

Därifrån sa hon hej då till familj, vänner och bekanta. 

”Kärlek är att kunna släppa någon. I det här fallet är det så”, skriver Noa Pothoven själv på Instagram.

Noa Pothoven föddes i Arnhem 2001 och växte upp med en bror och en syster. Innan de sexuella övergreppen var hon en stjärnelev i skolan, enligt föräldrarna.

Hon var även känd som aktivist och bloggare kring psykisk ohälsa och hon älskade att skriva och berätta om sina upplevelser i sociala medier. 

https://www.instagram.com/p/Brr_eUen9qk/

Tonåringen har tidigare skrivit en bok, Winning or learning, om psykisk ohälsa och att behöva leva i sviterna av de sexuella övergreppen. Om återkommande självmordsförsök och försök att svälta sig själv. I boken konstaterade hon att livet känns meningslöst till följd av övergreppen.

En bok som hon skrev för att hjälpa ungdomar med – och dessutom vann priser för, enligt tidningen De Gelderlander.

Expressen 

https://www.instagram.com/p/BpJUQ_TiSCv/

Så säger lagen

Enligt en lag från 2002 kan människor i Nederländerna från och med 12 års ålder få eutanasi godkänt, förutsatt att en läkare kan intyga att patientens lidande är outhärdligt och att det sker av fri vilja.

Eutanasi innebär att man på medicinsk väg medvetet orsakar eller bidrar till en människas död. 

Brittiska Guardian skriver att bara under 2017 valde 6 585 personer att avsluta sitt liv via aktiv dödshjälp – vilket motsvarade 4,4 procent av samtliga dödsfall i landet det året.

Den typen av dödshjälp är i dag lagligt i bland annat Schweiz, Belgien och Nederländerna, samt i delstaterna Washington och Oregon i USA.

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt?

Eller har en närstående begått självmord?


Här finns det hjälp att få:


Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar: www.mind.se


Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22.


Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se


BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se


BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111.

Aktuella öppettider på www.bris.se .


Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad.


SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.