Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen splittras – Baolige utvisas till Kina: ”Fängslas”

Senaste nytt i Expressen TV.
Baolige Wurina, Uurtsaikh Batjargal och barnen Uulen och Anar.
Foto: Privat / Privat
Familjen ska nu splittras efter Migrationsverkets beslut.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Familjen Wurina-Batjargal splittras efter Migrationsverkets beslut.

Mamma Uurtsaikh och barnen ska utvisas till Mongoliet och pappa Baolige till Kina, där han är övertygad om att han kommer gripas – eller värre – för sin politiska aktivism.

– De kommer att fängsla mig, säger Baolige.

Baolige Wurina, 33, och hans hustru Uurtsaikh Batjargal, 25, bor i Stockholm med sina två små barn: Uulen, 3, och Anar, 1,5 år. Paret har varit i Sverige i över tio år.

Migrationsverket bedömer att familjen kan återförenas i Mongoliet, men Baolige är övertygad om att han aldrig mer kommer få se sin familj om utvisningen blir verklighet.

Sedan han kom till Sverige 2010 har han arbetat som kock. Men han har också deltagit i demonstrationer mot de kinesiska myndigheternas politik i hans hemland och är engagerad i ett politiskt parti som verkar för att Inre Mongoliet – en autonom region i diktaturens Kina – ska få ökad självständighet.

– Jag har varit politiskt aktiv under alla mina år i Sverige. Jag har arrangerat och deltagit i demonstrationer mot Kinas hårda regim. Jag har försökt avslöja deras förtryck och det kommer att bestraffas av det kinesiska kommunistpartiet, säger Baolige Wurina.

”Ingen släpps från fängelserna”

Han är inte ensam om att göra den bedömningen. En samling journalister, sinologer och människorättsaktivister skriver i en debattartikel i Dagens Arena om hans fall:

”Om Migrationsverket skickar Baolige Wurina till Kina kommer han omedelbart att anklagas för förräderi och straffas mycket hårt. Alla vet att ingen släpps från fängelserna”.

Migrationsverket har kommit fram till att han inte har asylskäl, för att han enligt myndigheten inte har gjort tillräckligt för att styrka sin identitet. Hans politiska engagemang bedöms även vara på en väldigt ”låg nivå”.

Domstol efter domstol har gått på Migrationsverkets linje. Migrationsöverdomstolen har nekat prövningstillstånd och nu står familjens sista hopp till deras ansökan om verkställighetshinder.

– Situationen är väldigt tuff. Vi är i alla fall glada att vi har varandra och att vi har hälsan i behåll, säger hustrun Uurtsaikh, som arbetar som volontär på kurser i svenska för nybörjare.

Kina allt hårdare mot mongoler

Under tiden Baolige Wurina varit i Sverige har kinesiska myndigheter flyttat fram positionerna mot etniska mongoler, bland annat genom att stryka mongoliska i skolundervisningen.

Inre Mongoliet

Inre Mongoliet är en autonom region i norra Kina. Den angränsar till Mongoliet och har en folkmängd på cirka 25 miljoner personer. Cirka 4,5 miljoner av dem är etniska mongoler. Människorättsorganisationer så som HRW och Amnesty har i flera år anklagat kinesiska myndigheter för brott mot de mänskliga rättigheterna i regionen. 


I somras påbörjades den skolreform som innebär att minoritetsgruppens barn ska undervisas på standardkinesiska. Flera personer som protesterat mot reformen har fängslats. 

Regimen har också gått hårt mot de som protesterat och gripit flera personer, bland annat en reporter för LA Times som greps i höstas i staden Hohhot.

Baolige Wurina säger att hans släktingar i Kina fått hembesök av polis vid flera tillfällen.

– De åkte hem till min mamma i höstas och sa att det skulle bli konsekvenser om jag fortsatte med min aktivism.

Efter kritik mot utvisningar till Inre Mongoliet, så har justitieminister Morgan Johansson sagt att han har förtroende för ”det arbete som Migrationsverket och domstolarna utför”.

Gränspolisen kan inte ta fram uppgifter på antalet utvisningar till Inre Mongoliet. 2020 verkställdes sex utvisningar av kinesiska medborgare till Kina.

Migrationsverket: ”Fått sitt ärende prövat”

Iréne Sokolow vid Migrationsverkets presstjänst skriver i en kommentar:

”Vi förstår att han befinner sig i en tung situation, men han har fått sitt ärende prövat både hos oss och i domstol, i flera omgångar. Nu senast har domstolen avslagit hans begäran om ny prövning.”

Migrationsverket bedömer heller inte att han riskerar fängelsestraff om han utvisas till Inre Mongoliet.

”För närvarande bedömer vi inte att man bara genom att vara i Inre Mongoliet och tillhör en minoritet riskerar skyddsgrundande behandling, utan man behöver visa att det finns individuella skäl.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.