Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen slår tillbaka mot Trump – efter uttalandet

Otto Warmbiers familj slår tillbaka mot Donald Trumps uttalande att Kim Jong Un inte är ansvarig för deras sons död. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Otto Warmbier fängslades i januari 2016 – för att ha stulit propagandaaffisch. Foto: KIM KWANG HYON / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump tror inte att Nordkoreas diktator Kim Jong Un är ansvarig för Otto Warmbiers död. 

Nu bryter familjen tystnaden och kritiserar Trump, rapportera flera medier. 

– Nu måste vi träda fram, säger familjen. 

Senare på fredagskvällen gick Donald Trump ut med ett förtydligande. 

I veckan träffade USA:s president Donald Trump Nordkoreas ledare Kim Jong Un för ett toppmöte i Vietnamn. 

Mötet avslutades i förtid och Nordkoreas utrikesminister menar att landet kommit med ”realistiska förslag” under mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Vietnam.

Donald Trump berättade sedermera för pressen att han tagit upp fallet Otto Warmbier. Den amerikanska studenten fängslades i Nordkorea i januari 2016 efter att ha dömts för fientliga handlingar mot landet. 

 

Donald Trump och Kim Jong Un möttes i Vietnam tidigare i veckan. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

2017 kunde han till slut föras hem till USA igen – men dog strax efter hemkomsten. Läkare i USA diagnostiserade honom med ””allvarlig neurologisk skada”. 

Donald Trump: Tror inte Kim Jong Un är ansvarig

Efter toppmötet i Vietnam menade Donald Trump att Kim Jong Un inte är ansvarig för studentens död. 

– Jag tror inte han (Kim Jong Un, reds anm.) visste om det. Han säger att han inte visste något och jag tar honom på orden, sade Donald Trump. 

Uttalandet kritiserades från senatorn Rob Portman, som representerar Otto Warmbiers familj, och demokraten Nancy Pelosi som kallade uttalandet för ”märkligt”. 

Otto Warmbiers familj slår tillbaka mot Trumps uttalande

Nu har även Otto Warmbiers familj släppt ett uttalande, rapporterar NBC News.

– Vi har varit respektfulla under toppmötet. Nu måste vi träda fram. Kim och hans ondskefulla regim är ansvarig för vår son Ottos död. Kim och hans ondskefulla regim är ansvarig för obeskrivlig grymhet och omänsklighet. Inga ursäkter eller hyllningar kan förändra det, säger familjen. 

https://twitter.com/NBCNews/status/1101495167494836231

På fredagskvällen svensk tid gick Donald Trump ut och försvarade sig själv.

Jag gillar aldrig att bli missförstådd, framför allt när det kommer till Otto Warmbier och hans fina familj. Kom ihåg, jag fick ut Otto tillsammans med tre andra. Den tidigare administrationen gjorde ingenting, och han fängslades under deras mandatperiod. Självklart håller anser jag att Nordkorea bär ansvaret...”, skriver han och fortsätter: 

...för behandlingen av Otto och hans död. Framför allt, Otto Warmbiers död kommer inte vara förgäves. Otto och hans familj har blivit en fantastisk symbol för kärlek och styrka, vilket kommer att bestå i många år framöver. Jag älskar Otto och tänker på honom ofta”. 

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1101588727258787840

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1101588728500363265

 

Otto Warmbier dog strax efter att han återvänt till USA. Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN

 

När Otto Warmbier återvände till USA hade han omfattande skador, enligt familjen. Föräldrarna har berättat att han var blind och döv, hade fått tänderna sönderslagna och hade ett stort sår på foten. De är övertygade om att sonen blivit torterad. 

– De kidnappade Otto, de torterade honom och de skadade honom med flit, har Fred Warmbier förklarat i en Fox News-intervju.

Enligt rättsläkare dog han till följd av en hjärnskada, orsakad av syrebrist, som uppstod för minst ett år sedan. Exakt hur hjärnskadan uppkommit är oklart.