Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen skulle svälta utan tiggandet

HEMMA. Florica Cornea, 26, med döttrarna Ana-Maria Ruxandra, 5, och Alesia Cosmina, 2. Ett tredje barn är på väg. Maken Elvis är i Stockholm och tigger ihop pengar. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
SKA STÄNGAS. Stockholms stad meddelade förra veckan att tältlägret i förorten Högdalen ska stängas. Foto: Martin Von Krogh/Expressen

MERISANI, RUMÄNIEN. Kåkstaden i Högdalen där rumänska tiggare bor i kojor och husvagnar ska rivas på måndag.

Men Florica Cornea och andra tiggare planerar att återvända.

- Vi skulle svälta om vi inte gjorde det, säger hon.

Inte olagligt att tigga

Under vintern 2012/2013 var enligt socialtjänstens uppskattning drygt 300 romska tiggare i månaden i Stockholm.

Det är inte olagligt att tigga. Polisen kan däremot ingripa när det gäller barn och när tiggaren uppför sig påstridigt eller ofredar de förbipasserande.

Flera politiker har gått ut och sagt att de vill förbjuda tiggeriet. Flera motioner har också väckts i riksdagen, men det har inte skett någon lagförändring ännu.

I lördagens DN Debatt uppmanade Răduţa Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige till ett förbud mot tiggeri. Flera politiker och företrädare för romer har reagerat starkt på artikeln.

För två år sedan förbjöd Sala, som första kommun i landet, tiggeri på allmän plats. Länsstyrelsen upphävde det eniga beslutet i fullmäktige, med hänvisning till att det inte var förenligt med ordningslagen.

Stockholms stad meddelade förra veckan att ett av de tältläger som vuxit fram i förorten Högdalen ska stängas. Kommunen har lovat tillfälliga bostäder till de boende i samband med rivningen, men de ska sedan skickas tillbaka till Rumänien.

Knäna och händerna domnade bort av kylan. Bulan under magen gick inte att dölja under kläderna. Några oroliga svenskar frågade kvinnan som satt på sina bara knän utomhus varje dag:

- Du fryser ju! Hur mår barnet?

Florica Cornea befinner sig i sin by nordväst om Bukarest, Rumäniens huvudstad. Hon lånar ett rum hos en släkting och bor där med sina två döttrar Ana-Maria Ruxandra, fem, och Alesia Cosmina, två. Många av grannarna är arbetslösa, husen är nedgångna, saknar isolering och i vissa fall avlopp. Tvåbarnsmamman är en av många från byn som varit i Stockholm senaste åren, och bott i det rumänska lägret i Högdalen. Maken Elvis är kvar i kåkstaden, med föräldrar och syskon. Men på måndag ska allt rivas, efter önskemål från Stockholms stad.

- Vi erbjuder dem som önskar en gratis bussbiljett hem till Rumänien. Under detta akuta skede erbjuder vi tillfälligt boende i fem dygn, säger Fredrik Jurdell, enhetschef på Stockholms socialförvaltning.

Innan jul bodde Florica på lägret tillsammans med närmare 150 rumäner. Hon var så desperat att hon under tre månader dagligen tiggde på gatorna trots att hon var gravid i femte månaden.

- Vi har inget val. Vi har inga pengar, inget hus, säger hon.

Uppsökte en läkare

När hon kom tillbaka till Rumänien uppsökte hon läkare. Hon betalade motsvarande 400 kronor, med pengar som svenskar gett bort, för en undersökning.

- Barnet mår bra, men inte jag, säger hon och klagar på högt blodtryck.

Det tredje barnet föds om en månad. Vore det inte för att hon är höggravid skulle vara på Stockholms gator igen. När barnet föds vill Florica återvända till Sverige.

- Vi är arbetslösa och det enda bidraget vi får av staten är ungefär tio euro var för flickorna. Hur ska vi överleva på det?

Tvåbarnsmamman skakar på huvudet när hon får höra att Rumäniens ambassadör i Stockholm, Răduţa Matach, i en artikel i DN Debatt i lördags föreslog att Sverige bör förbjuda tiggeri.

- Vi skulle svälta om vi inte hade de pengar vi får i Sverige genom att tigga, säger Florica Cornea.

Hägglund kräver mer ansvar

Ambassadören hävdar i artikeln att "gravida kvinnor och nyförlösta mammor i Rumänien har gratis sjukförsäkring och ingår i ett nationellt medicinskt övervakningsprogram med regelbundna hälsokontroller."

Den beskrivningen är ett hån mot Florica och Rumäniens fattiga gravida kvinnor.

- Läkaren krävde 1 500 ron (ca 3 000 kronor) i handen för att hjälpa till med förlossningen.

Pengarna som maken Elvis tigger i detta nu ska betala förlossningen för det kommande barnet.

Tiggeriet har orsakat en intensiv debatt i Sverige. Socialminister Göran Hägglund (KD) kräver att Rumänien tar mer ansvar och i mars kommer landets hälsominister till Stockholm. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är emot ett tiggeriförbud och frågar sig om Rumäniens ambassadör är från samma planet som tiggarna.

- Det är djupt cyniskt och omänskligt att för det första vilja kriminalisera tiggeri, och för andra att kriminalisera givarna. Ett samhälle där man avhumaniserar människor och deras värde vill jag inte leva i.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!