Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen ska utvisas – stöttas av hela byn

Steven Wamalwa, 33, hans fru Stella, 32, kom till Sverige för åtta år sedan. Foto: Privat
På lördagen hölls en manifestation i Vängåvan i Sundsvall Foto: Privat

Steven Wamalwa, 33, och hans familj flydde till Sverige efter att hans far och farbror dödats i Kenya. 

Nu ska familjen utvisas – vilket har resulterat i att hela byn slutit upp bakom familjen. 

På lördagen hölls en manifestation i Sundsvall i protest mot beslutet.

– Det här har enat byn och folk ställer upp från alla läger, säger familjevännen Berit Eriksson, 80. 

Steven Wamalwa, 33, hans fru Stella, 32, kom till Sverige för åtta år sedan. 

I sin ansökan för uppehållstillstånd har de uppgett att Stevens far och farbror dödats efter att pappan fått tag i en lista med namn på illegala vapensmugglare från Uganda till Kenya. Därefter hotades familjen och Stella utsattes för grova brott. 

Familjen lyckades fly efter att ha fått hjälp att köpa flygbiljetter och hamnade så småningom i Stöde, ett litet samhälle utanför Sundsvall med cirka 3 000 invånare. 

Nu ska de utvisas efter att återigen fått avslag. Migrationsverket skriver i sin bedömning att de inte ifrågasätter de brott som familjen utsatts för. Däremot har myndigheten inte hittat något som styrker att det ska finnas hot om förföljelse vid ett återvändande. 

Familjen har överklagat ännu en gång – samtidigt som hela samhället har slutit upp bakom dem. På lördagen hölls en manifestation i Vängåvan i Sundsvall där människor både från byn och runtomkring protesterade mot beslutet. I parken spelades det musik och flera personer höll tal. 

– Det är helt otroligt att se så många människor som vill att vi ska stanna här i Sverige. Det ger oss mycket kraft, säger Steven Wamalwa. 

På lördagen hölls en manifestation i Vängåvan i Sundsvall där människor både från byn och runtomkring protesterade mot beslutet. Foto: Privat

”Det var helt underbart”

Familjen närvarade inte vid manifestationen, men fick ta del av bilder och filmer efteråt. 

– Det var helt underbart. Både jag och Stella var jätteglada, säger Steven Wamalwa. 

Bakom initiativet stod framför allt två personer: Katarina Hellberg och Steven Wamalwas arbetsgivare Maria Eriksson. 

– Vi var nog ungefär 100 personer från Stöde och totalt 150 personer. Det var ett väldigt starkt stöd. Folk är arga och riktigt förbannade och tycker inte att man kan göra så här, säger Katarina Hellberg.

– Alla ställer upp och det är för att de är sådana fantastiska människor och man känner så mycket för dem. 

Både Steven och Stella arbetar sedan fem år tillbaka på ett serviceföretag som drivs av Maria Eriksson. Hon beskriver båda två som en integrerad och viktig del av Stöde. 

– I övrigt är det jättesvårt att få folk i stugorna att hjälpa till med någonting, men det här var helt otroligt. Vilken känsla, säger Maria Eriksson om manifestationen. 

Varför tror du så många i Stöde engagerar sig? 

– Det här berör. Det är en sådan fin familj som har gjort allting rätt. De är omtyckta och de sprider glädje.

Maria Eriksson. Foto: Pehr-Martin Goebel

Namnlistor och Facebooksidor

På plats vid manifestationen var även klasskamrater till sonen Lenny som föddes strax efter att hans föräldrar kommit till Sverige. Eleverna från Slättobygdens skola sjöng och visade sitt stöd för sin kompis.

Förutom manifestationen har många i Stöde engagerat sig i form av namnlistor och skapat sidor på Facebook. 

Familjen bodde första tiden i Sverige i en lägenhet, men längtade hela tiden ut till landet. Efter att ha gett Kjell Åslund, 75, en hjälpande hand fick de erbjudande om att flytta in på nedervåningen ute på hans gård. 

– Steven var och hjälpte mig ganska mycket när jag byggde garage. Sedan såg jag att både han och hans fru var väldigt arbetsam och duktig på det han höll på med. De bodde i en liten lägenhet men ville flytta ut på landet och då erbjöd jag dem att flytta hit, säger han. 

– Som personer är de väldigt hyggliga och hjälpsamma och skrattar trots allt.

Vad tänker du om deras ovissa framtid? 

– Det måste vara väldigt besvärligt för dem att inte veta någonting. Att ha gått runt och väntat i åtta år utan att det händer så mycket. Ovissheten som de känner måste ju vara ganska hemsk. 

Berit Eriksson. Foto: Privat

”Det här har enat byn”

En av dem som familjen kommit allra närmast i Stöde är Berit Eriksson, 80, som träffade de genom stickkafé. De träffades strax efter att familjen kommit till Sverige. När sonen Lenny föddes i november samma år var Berit Eriksson på plats. 

– Det här har enat byn på något sätt och folk ställer upp från alla läger. De här är ju en del av min egen familj. Vi har firat jul och påsk och i går fyllde min son år och då firade vi tillsammans, säger hon. 

Berit Eriksson berättar att Lenny kallar henne för ”Nkoko” – farmor eller mormor på swahili. 

– Jag kan bara hoppas, tro och be att det ska gå vägen, säger hon. 

Expressen har sökt Migrationsverket via deras pressjour.