Familjen ska utvisas, men inte till samma länder. Pappan ska till Elfenbenskusten och mamma och barnen ska till Ryssland.
Familjen ska utvisas, men inte till samma länder. Pappan ska till Elfenbenskusten och mamma och barnen ska till Ryssland.

Familjen ska utvisas - till olika länder

Publicerad
Uppdaterad
Flyktingfamiljen i Hagfors ska avvisas - och splittras.
De kommer att hamna i olika världsdelar trots protester.
Mamman och barnen är på väg till Ryssland, pappan ska till Afrika.
Polisen förde den tjetjenska kvinnan och hennes tre barn till Arlanda för vidare transport till Ryssland i dag. Avvisningen av den tjetjenska kvinnan och hennes barn fick dock skjutas upp sedan kvinnan gjort motstånd när hon skulle gå ombord på planet. Det fick planets pilot att vägra ta emot kvinnan och barnen för transporten, uppger kvinnans advokat för SVT:s Värmlandsnytt.
Kvinnans sambo, som är pappa till två av barnen, väntar på avvisning till Elfenbenskusten.
- Det är ett omänskligt handlande
från de svenska myndigheternas sida, säger kvinnans juridiska ombud Jan Sandin till SVT:s Värmlandsnytt.
- Det här är ett klart brott mot FN:s barnkonvention, säger Hans Liljas på Rädda Barnen i Hagfors till Värmlands Folkblad.

Träffades i Sverige

Dagmara Sidieva kom till Sverige med sin 13-åriga dotter från Tjetjenien 2005. Här träffade hon Charles Awisi Meduma från Elfenbenskusten och paret har fått två barn, rapporterar Värmlands Folkblad.
Hela familjen har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Förra året vädjade alla ledamöter i Hagfors kommunstyrelsen om att familjen skulle få stanna.

Kanske aldrig får se barnen

Men alla instanser säger nej.
- Vi har bott här i Hagfors flera år och kommit in i samhället. De måste förstå att barnen behöver båda sina föräldrar. Jag kanske aldrig mer får se mina barn, säger Charles Awisi Meduma till VF.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag