Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen låste in misstänkta tjuvar

I den här militära förrådsvagnen låste Carl Eine Ström in de misstänkta tjuvarna. När de ringde polisen fick de svaret att de skulle be om lov innan de tog en bild på de misstänkta. Utanför dörren satte han upp ett provisoriskt lås. "Då fanns det plötsligt en patrull ledig".
Foto: Martin Von Krogh

SVEG. Efter att familjen Ström själva låst in misstänkta tjuvar i en militär förrådsvagn, med träpåk för dörren, startar de upp digital grannsamverkan.

I Härjedalen är till och med poliser aktiva i tjuvjagande Facebookgrupper.

Efter flera ouppklarade inbrott, där skåpbilar synts i samband med stölderna, har Svegsborna börjat spana.

De har börjat ha koll på vart de utpekade bilarna kör, och varnar varandra.

En sådan varning får familjen Ström när samma bil flera gånger parkerar vid släktgården de ärvt vid sjön Solnan, i utkanten av Sveg.

Carl Eine Ström, 38, berättar:

– Vi hade haft inbrott fyra gånger i juni. Tre av gångerna sågs en skåpbil vid inbrotten och detta sa jag till polisen men nä, det var inget för de kunde vara på gården av annan orsak, sa polisen.

En söndag i juli kör hela familjen, med barnen Emil och Ida, in vid Solnan där mamma Agneta Olofsson, 43, växte upp. Då ser de skåpbilen parkerad tvärs över vägen. När Carl Eine kommer närmre ser han att dörren står öppen till en militär förrådsvagn på gårdsplanet. Där inne rotar två killar omkring. De påstår sig vara ute på fisketur och bara se sig omkring, men Carl Eine Ström bestämmer sig för att vägra låta dem slippa ut ur militärvagnen.

– Pulsen gick upp, speciellt med tanke på att vi hade barnen med oss, säger Agneta.

Agneta och Carl Eine ringer polisen och får rådet att åka därifrån – men att först ta ett bra signalement. Eftersom polisen räknar med att träffa på de misstänkta tjuvarna igen och kanske kunna gripa dem i framtiden.


LÄS MER: Först försvann polisen – sen stals deras skylt


Polismannen Tomas Hägg är stationerad i Östersund, men jobbar i ett polisområde där Härjedalen ingår. Han redogör för den interna argumentationen om de platser där patruller inte längre är stationerade.

– Ofta går antalet anmälningar inte upp när vi flyttat. Då används det som argument för att det inte behövs stationerade poliser där. Men dels blir det mindre anmälningar för att vi inte är där och upptäcker brott, då skriver vi så klart mindre anmälningar själva. Dels struntar folk i att anmäla för de upplever att de inte kommer fram på telefon.

– Problemet för lite resurser att komma till platser, inte har bemanning ute i glesbygden och då slutar folk till slut anmäla, ger upp när de sitter i lång kö. Finns inte en anmälan har händelsen för oss aldrig inträffat. Ju färre poliser ute, desto färre anmälningar och färre brott som uppdagas.

Carl Eine Ström och Agneta Olofsson hade inbrott fyra gånger i juni. "Tre av gångerna sågs en skåpbil vid inbrotten och detta sa jag till polisen men nä, det var inget för de kunde vara där av annan orsak, sa polisen", säger Carl Eine Ström.
Foto: Martin Von Krogh

Han berättar om invånare i Östersund som kommit på att de kan gå ner på stan under helgkvällar, när polis ofta står runt stökiga torg eller krogar. På så sätt kan de göra en anmälan direkt till en polis på plats. De upplever det lättare att haffa en polis på stan en fredagskväll än att få rätt hjälp på 11414. Också väntetiderna för att bli kopplad till polispatrull på 112 har förlängts sedan ledningscentralen, RLC, flyttat till Umeå.

– Det har förlängts från 6 sekunder till 1 minut. Det tycker inte jag är en acceptabel ökning, säger Tomas Hägg.


LÄS MER: Här väntar de boende på nästa brandattack


Framför militärvagnen vid Solnan börjar Carl Eine Ström bli riktigt förbannad. Två killar står där inne, medan han själv blockerar dörren och vägrar släppa ut dem. I bilen sitter två rädda barn, Agneta är i telefon med polisen och vädjar om att få en patrull till gården. Hon blir alltmer frustrerad.

– När de bad mig ta signalement ställde jag en fråga. Kan jag då ta en bild med min mobilkamera på killarna? Har jag rätt att göra det? Det blev tyst i luren. Sedan svarade polismannen att jag kan ju be om lov först. Då tänkte jag, är det här ett skämt? “Ursäkta herr tjuv, får jag ta en bild så att du kanske kan gripas en dag?”

Om ett år tror polisen Tomas Hägg att situationen för poliser kommer att ha förvärrats.
Foto: Martin Von Krogh

Carl Eine meddelar ilsket polisen att det inte är aktuellt att åka hem och att han tänker stå kvar i vagnsöppningen.

– Du behöver inte komma i dag utan du kan vänta några dagar, för att jag tänker binda fast dom här!

Ett hot han kanske inte tänkt göra verklighet av, men som han tänker kan fungera att säga. När polisen påpekar att det kan vara olaga frihetsberövande säger han att han är beredd att ta sitt straff.

– Jag har semester 10 veckor nu så det passar bra!

Familjen upplever att bemötandet förändras när de blir argare. Utanför den stängda förrådsdörren sätter han upp en träpåk som ett provisoriskt lås.

– Då fanns det plötsligt en patrull ledig, konstaterar Agneta Ström.

Efter två och en halv timme kommer polisen till platsen där Carl Eine Ström håller vakt. Killarna inne i förrådsvagnen har i dag dömts för olaga intrång – någon stöld ansågs inte bevisad.

Poliskrisen i siffror

Utveckling antal uppklarade brott

■ 2015 klarades 14 procent av brotten upp. Fem år tidigare var siffran 18 procent. I tabellen ser du personuppklaringsprocentens förändring mellan 2010 och 2015 för flera brottskategorier.

Misshandel: -5,7 procent

Olaga hot: -3 procent

Ofredande: -1,8 procent

Våldtäkt: -4,6 procent

Biltillgrepp: -1,5 procent

Bostadsinbrott: -0,7 procent

Rån: -3,5 procent

Bedrägeribrott: -4,8 procent

Skadegörelsebrott: -1,9 procent

Utveckling antal åklagar-ärenden

Första halvåret i år minskade inflödet av nya ärenden från polisen till Åklagarmyndigheten med 8 procent jämfört med samma period i fjol.

Utveckling antal poliser som slutar

Antalet poliser som väljer att lämna yrket har ökat det senaste året. 240 poliser sa upp sig under perioden januari-juni 2016, jämfört med 149 poliser våren 2015.

Antal poliser under 40 som slutat

Siffrorna anger hur många som slutat första halvåret respektive år.

2013: 33 (0,4 procent)

2014: 43 (0,5 procent)

2015: 44 (0,6 procent)

2016: 102 (1,3 procent)

Antal poliser 40-60 som slutat

Siffrorna anger hur många som slutat första halvåret respektive år.

2013: 51 (0,5 procent)

2014: 50 (0,5 procent)

2015: 75 (0,7 procent)

2016: 99 (1 procent)

Utveckling antal anställda poliser

Uppgifter för december månad, förutom 2016 då uppgifterna är från september.

2013: 19 911

2014: 20 051

2015: 19 903

2016: 19 846

Missnöjd med både det krångliga tillkallandet av polis och vad utredningen resulterade i startar Carl Eine Ström upp en Facebookgrupp för att aktivera trakten i spanandet. Han döper den till Tjuvarnas värsta mardröm i Härjedalen/Jämtland/Hälsingland.

– Efter att vi i Sveg systematiskt börjat rapportera var vi ser skåpbilarna har reaktionen från poliserna blivit bättre, tycker Carl Eine Ström.

Numera tas telefonsamtalen om bilarna på större allvar, upplever han. Men ännu är ingen gripen för de många inbrott i området där just de omtalade skåpbilarna synts till. Ilskan är stor i kommentarfälten hos Tjuvarnas värsta mardröm i Härjedalen/Jämtland/Hälsingland.

– Vi har flera gånger fått säga till om att hålla god ton, just för att människor är så frustrerade över situationen som råder, säger Agneta Ström.


LÄS MER: Polisen: Jag kommer inte ens fram på 114 14


Polismannen Tomas Hägg är själv aktiv i en annan stor Facebookgrupp, Tjuvkoll i Jämtland med över 11 000 medlemmar. En moderator håller hård koll på kommentarerna och håller rent från hetsiga diskussioner. I gruppen berättas om brott och misstankar om brott.

– Jag är med på min fritid, säger Tomas Hägg. När jag skriver något är det ofta i samråd med ett befäl. Det är inte konstigare än att när vi hade en ungdomspolis som var väldigt populär fick han oftast tipsen till sin privata mobil och fick slussa dem vidare därifrån.

Moderatorn har till och med frågat om Tomas Hägg vill bli administratör för sidan, något han avstod från på grund av sin yrkesroll.

Agneta Ström tycker att det ofta är oklart hur mycket den digitala grannsamverkan har rätt att göra och inte.

– Kan vi till exempel posta bilder på misstänkta? Vi har fått ta ner mycket sådant.

Berätta om hur du själv har blivit drabbad!

Expressens reporter Johanna Karlsson rapporterar om poliskrisen i olika delar av landet. Så här kan du tipsa:

• Mejla reportern direkt:

johanna.karlsson@expressen.se

• Följ Johanna Karlsson på

facebook.com/johannaexpressen/?fref=ts

Tomas Hägg menar att envarsgripanden och att ta bilder på plats inte är några problem – men sedan är det viktigt att bilderna inte används på fel sätt.

– Grupperna kan vara våra ögon och öron utåt. Risken är att man kommer in på det som är förtal, att man lägger ut bilder på folk. Risken är också att man passerar det som är nödvärnsrätten och använder våld mot misstänkta gärningsmän.

Gruppernas varningskedjor når heller inte alla.

– De som har svårt att hantera tekniken eller inte ens har Facebook kan inte ta tillvara på tips därifrån. De missar det här informationsflödet.

Om ett år tror Tomas Hägg att situationen för poliser kommer att ha förvärrats.

– Vi kommer ha sämre resurser och färre poliser att jobba med än vi har i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.