Caitlan Coleman och Joshua Boyle i en film som kidnapparna skickade till deras familjer. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNCaitlan Coleman och Joshua Boyle i en film som kidnapparna skickade till deras familjer. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Caitlan Coleman och Joshua Boyle i en film som kidnapparna skickade till deras familjer. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Familjen har satt upp en lapp på dörren och önskar att bli lämnade i fred. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅNFamiljen har satt upp en lapp på dörren och önskar att bli lämnade i fred. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Familjen har satt upp en lapp på dörren och önskar att bli lämnade i fred. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Familjen kidnappades av talibaner – nu är de fria

Publicerad

Det amerikansk-kanadensiska paret kidnappades av talibaner i Afghanistan för nästan fem år sedan. 

Nu har Caitlan Coleman, Joshua Boyle och deras tre barn som de fått under tiden i fångenskap fritagits av pakistanska säkerhetsstyrkor.

En amerikansk kvinna, hennes kanadensiske man och deras tre barn har blivit frigivna av pakistanska säkerhetsstyrkor efter nästan fem år i fångenskap hos talibaner i Afghanistan. 

Nyheten kom via ett uttalande från den Pakistans militär och bekräftades senare av amerikanska myndigheter, skriver CNN

Det var 2012 som Caitlan Coleman, 31 och hennes kanadensiske make Joshua Boyle, 33, kidnappades av talibaner när de var på semester i Afghanistan. 

Caitlan Coleman var då gravid med parets första barn. Under tiden i fångenskap har familjen fått två barn till. 

Amerikansk underrättelsetjänst har spårat de kidnappade och delat underrättelseuppgifter med pakistanska myndigheter när familjen har flyttats, meddelade den pakistanska militären i ett uttalande. 

Caitlan Coleman och Joshua Boyle innan de kidnappades.Foto: BILL GORMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Familjen mår bra

Amerikanska myndigheter bekräftade att man under de senaste dagarna har vetat var familjen har befunnit sig och delat informationen med Pakistan, skriver CNN. 

Bara timmar efter frigivningen befann sig Caitlan Coleman, Joshua Boyle och deras barn fortfarande i Pakistan i väntan på att kunna flygas till USA eller Kanada. 

"Operationen som utfördes av Pakistanska styrkor, baserad på operativt underrättelsearbete från amerikanska myndigheter var lyckad. Alla gisslan lyckades fritas säkert och kommer att återföras till de land de kommer ifrån" sa man i ett uttalande. 

CNN har talat med föräldrarna till Joshua Boyle, Patrick and Linda Boyle. De har talat med sin son efter fritagningen och han har berättat att alla i familjen mår bra. 

"Detta är en positiv stund för vårt lands relation med Pakistan. Den pakistanska regeringens samarbetsvilja är ett tecken på att de värderar USA:s önskemål om att de gör mer i regionen högt" sa Donald Trump i ett officiellt uttalande efter fritagningen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag